Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lauri Ihalainen: Työttömät töihin tuntuvilla tukitoimilla

Lauri Ihalaisen käden jälki näkyy tulevan hallitusohjelman työvoimapolitiikassa.

Ministeri Lauri Ihalainen piti viimeisen puheensa kansanedustajana Työttömien Keskusjärjestön vuosikokouksessa Jyväskylässä. Kuva: Marko Kauko

Eduskunnan jättävä ministeri Lauri Ihalainen (sd.) piti viimeisen puheensa kansanedustajana torstaina Jyväskylässä. Hän puhui kutsuttuna valtakunnallisen Työttömien Keskusjärjestön vuosikokouksessa Kansalaistoiminnankeskus Matarassa.

– Olen koko työhistoriani ajan ollut tekemisissä työelämäjärjestöjen kanssa, joten tähän kutsuun suostuin mielelläni.

Ihalaisen työn jälki jää elämään tulevallakin hallituskaudella, jossa SDP on jälleen hallitusta muodostava puolue. Ihalainen oli mukana puolueen hallitusohjelman tavoitteiden valmistelutyössä nimen omaan työllisyyden parantamiseen, elinkeinopolitiikkaan, hankintalakiin ja omistajapolitiikkaan sekä yritystukiin liittyvissä kirjauksissa.

Työttömien Keskusjärjestöltä Ihalainen sai torstaina kiitokseksi rintamerkin, jossa lukee: Kumotaan aktiivimalli.

– Ilman muuta aktiivimallin leikkuri pitää purkaa, siihen liittyy paljon epäoikeudenmukaisuutta ja se heikentää työttömien toimeentuloa, Ihalainen sanoi.

Mutta kokonaan kumoamisen sijaan Ihalainen puhui uudistamisesta. Työttömillä tulee olla mahdollisuus käyttää työttömyysturvaa ottamalla käyttöön työllistämisseteli. Passiivisen muuttaminen aktiiviseksi sujuu siten, että työtön saa setelin, jos työttömyys on kestänyt enintään kuusi kuukautta. Siis enintään, ei vähintään. Setelin arvo olisi noin 700 euroa kuukaudessa vähintään kolmen kuukauden ajan.

Työllisyyden parantamiseksi Ihalaisella on esittää kymmenkohtainen toimenpidelista, mutta tulevan hallituskauden tavoitteeksi 75 prosentin työllisyysaste on silti ankaran työn takana ja edellyttää noin 58 000 ihmisen työllistymisen. Koska talouskasvun arvioidaan hidastuvan, on työllistyvien pääsyä työmarkkinoille tuettava nykyistä tuntuvammin.

– Työllisyysasteen nostaminen vaatii rakenteisiin pureutuvia uudistuksia, joista keskeisiä ovat perhevapaauudistus ja oppivelvollisuuden ja -oikeuden ulottaminen maksuttomana koko toiselle asteelle.

Myös niiden noin 70 000 nuoren, jotka eivät eri syistä ole koulutuksessa tai työelämässä, on rakennettava polku työmarkkinoille. Peruskoulupohjalta ei enää pärjätä työelämässä ja työuran pituuskin jää yli kymmenen vuotta lyhyemmäksi kuin koulutetun työntekijän työura. Sama koskee pitkäaikaistyöttömiä, joista myös osatyökyvyttömien pääsyä työmarkkinoille on tuettava.

– Suomessa tarvitaan toimivat välityömarkkinat, jotka rakentavat siltaa kuntoutuksen, koulutuksen ja palkkatyön kautta avoimille työmarkkinoille.

Työttömyysturva vaatii laajan kokonaisuudistuksen ja kehittämisen.

– Turvan leikkaamisen sijasta työttömyystuella opiskelua pitää kannustaa ja yrittäjäpolun valinneilla työttömyysturvan tulee jatkua kohtuullisen ajan.

Edellisen hallituksen hanke liittää myös työvoimapalvelut maakunnallisen järjestäjän vastuulle ja suurelta osin yksityisten palvelutuottajien varaan ei kuulu SDP:n keinovalikoimaan. Sen sijaan tavoitteena on luoda koko maan kattavat kuntavetoiset monialaiset yhteispalvelut, jonka verkostoon kaikkien kuntien tulee kuulua.

– Vahvistetaan kuntien asemaa ja rahoitusta järjestää kuntoutus-, sosiaali- ja työvoimapalveluja erityisesti vaikeammin työllistettäville.

Lauri Ihalainen

Työelämän asiantuntija

Syntynyt: Pihtiputaalla 14.5.1947

Koulutus: Äänekosken ammattikoulu, Työväen akatemia.

Työuraa: Kirvesmies Niemenharju Oy, Sosialidemokraattisen nuorisoliiton piirisihteeri 1970, SAK:n toimihenkilö 1970–1999, SAK:n pitkäaikaisin puheenjohtaja 1990–2009.

Politiikka: Kansanedustaja 2011–2015 Uudenmaan vaalipiiristä, 2015–2019 Keski-Suomen vaalipiiristä , työministeri Kataisen hallituksessa 2011–2014, Stubbin hallituksessa 2014–2015.

Arvonimi: Presidentti Tarja Halonen myönsi Ihalaiselle ministerin arvonimen 2009.

Perhe: Viestintäalan yrittäjä Marja Puustinen sekä kaksi aikuista lasta.

Satu Kakkori
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi