Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Puolueet julkaisseet eurovaaliehdokkaitaan pitkin päivää – ehdokashakemuksien aikaraja umpeutui

Juha Sipilän (kesk.) eronneen hallituksen liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) ei asettunut ehdolle europarlamenttivaaleissa, käy ilmi keskustan julkaisemalta ehdokaslistalta.

Berner ei ollut ehdolla kevään eduskuntavaaleissa, mutta hän ei ollut aiemmin kertonut, onko ehdolla EU-vaaleissa. Juha Sipilä kertoi aiemmin maaliskuussa STT:lle toivovansa, että Berner lähtisi ehdolle EU-vaaleihin.

Berner on valittu ruotsalaisen finanssijätti SEB:n hallitukseen. Berner aloittaa yhtiön hallituksessa kesäkuun alussa. Hän luopuu toimitusministerin tehtävästä viimeistään 31. toukokuuta, kertoi liikenne- ja viestintäministeriö valinnan jälkeen maaliskuussa.

Vasemmistoliiton Merja Kyllönen hakee jatkokautta

Myös vasemmistoliitto on julkistanut eurovaaliehdokkaansa. Listalla ovat muun muassa jatkokautta hakeva europarlamentaarikko Merja Kyllönen, puolueen varapuheenjohtaja Hanna Sarkkinen, toimittaja Silvia Modig, kirjailija ja filosofi Tuomas Nevanlinna sekä pohjoismaiden vasemmiston pääsihteeri Mia Haglund.

Ehdokkaista Kyllönen on kuitenkin maanantaina kertonut Kainuun Sanomien haastattelussa, että ei perhesyistä aio lähteä EU-parlamenttiin, vaikka tulisikin valituksi.

Vasemmistoliitto käynnistää virallisesti eurovaalikampanjansa maanantaina 29. huhtikuuta, jolloin puolue julkaisee eurovaaliohjelmansa. Puolueella on eurovaaliehdokkaita yhteensä 20.

Essayah: Jos kristilliset ei ole mukana hallituksessa, olen valmis puolen vuoden pätkäpestiin europarlamentissa

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kertoo STT:lle, että jos hän tulee valituksi europarlamenttiin eikä kristilliset ole mukana seuraavassa hallituksessa, hän on valmis ottamaan paikan vastaan Suomen EU-puheenjohtajuuskauden ajaksi.

Heinäkuusta vuoden loppuun kestävän europarlamenttipestin jälkeen Essayah palaisi takaisin eduskuntaan.

Essayah valittiin jatkokaudelle eduskuntaan Savo-Karjalan vaalipiiristä. Hän oli puolueensa ääniharava yli 12 000 äänellä.

Väyrynen ehdolle europarlamenttiin

Paavo Väyrysen perustama Seitsemän tähden liike on julkaissut ehdokaslistansa toukokuun eurovaaleihin. Eduskunnasta pudonneen Väyrysen ohella tähtiliikkeen ehdokkaana on myös eduskuntavaaleissa ehdokkaana ollut liikemies Peter Fryckman.

Eduskuntavaaleissa puolueen ehdokkaana ollut MV-julkaisun perustaja Ilja Janitskin ei ole tähtiliikkeen ehdokas eurovaaleissa.

Ehdokaslistan julkistamisen yhteydessä tähtiliike julkaisi myös puoluesihteeri Seppo Hauta-ahon eduskunnan oikeusasiamiehelle luovuttaman kaksikohtaisen kantelukirjelmän Ylen vaaliohjelmista eduskunta- ja europarlamenttivaaleissa.

Valituksista ensimmäinen koskee Ylen päätöstä jättää tähtiliike eduskuntapuolueiden vaalitenttien ulkopuolelle. Toisessa kohdassa tähtiliike kiirehtii oikeusasiamiestä tekemään linjauksen Ylestä europarlamenttivaalien ohjelmissa.

Urpilainen ei lähde

Ennakko-odotusten vastaisesti kansanedustaja ja entinen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen ei ole SDP:n listalla.

SDP:n puoluehallitus asetti eurovaaliehdokkaiksi hyvinkääläisen Niko Eskelisen, kajaanilaisen Tiina Heikkisen, helsinkiläisen Husu Husseinin, tamperelaisen Kirsi-Kaisa Sinisalon, espoolaisen Helena Marttilan ja mikkeliläisen Satu Taavitsaisen. Heidän lisäkseen SDP on aiemmin valinnut 14 ehdokasta.

Tänään ehdokkuudestaan ovat ilmoittaneet myös keskustalaiset Oliver Pietilä ja Suvi Mäkeläinen. Kristillisdemokraateista ehdolle asettuivat puolueen puheenjohtajan Sari Essayahin lisäksi muun muassa Peter Östman.

Huhtasaari lähtee ehdolle

Perussuomalaisten Laura Huhtasaari lähtee ehdolle europarlamenttivaaleihin. Puolue esitteli vaaliohjelmansa ja 20 ehdokkaan listan tänään Helsingissä .

Ehdolle lähtevät myös muun muassa nykyinen europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lerner, puolueen nuorisojärjestön puheenjohtajana toiminut Sebastian Tynkkynen ja rikosylikonstaapeli Mika Raatikainen.

Perussuomalaisten tavoitteena on pitää vähintään kaksi paikkaansa europarlamentissa ja saada mahdollisesti kolmas. Puolue kertoo olevansa huolissaan äänestysaktiivisuudesta, koska vaalien välillä on nyt vain kuusi viikkoa.

Puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertoi tiedotustilaisuudessa, että perussuomalaiset haluaa rakentaa muiden kansallismielisten puolueiden kanssa ryhmän yhteisille teemoille.

Tuumaustunnin loppupuolella nähtiin yllättävä käänne, kun toimittaja kysyi Halla-aholta tämän vanhoista blogikirjoituksista.

Toimittajan ei annettu esittää kysymystä loppuun. Tilaisuuden lopussa Putkonen sanoi toivovansa, että tilaisuus olisi ollut sivistyneempi eivätkä toimittajat olisi käyttäytyneet vihamielisesti.

Puolueen yli 8 000 äänellä Keski-Suomessa uudelle kaudelle valittu kansanedustaja Teuvo Hakkarainen kertoi jo keskiviikkona asettuvansa ehdolle myös eurovaaleissa.

Sinisten Terho ei lähde eurovaaliehdokkaaksi

Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja, ministeri Sampo Terho ei lähde ehdolle eurovaaleihin. Siniset tiedotti asiasta verkkosivuillaan.

Sinisten puoluesihteeri Matti Torvinen puolestaan vetäytyy eurovaaliehdokkuudestaan, vaikka aiemmin tällä viikolla hän ilmoitti asettuvansa ehdolle. Torvinen kertoo päättäneensä perääntymisestään sen jälkeen, kun ministeri Timo Soini (sin.) ilmoitti, ettei asetu ehdolle eurovaaleissa.

Torvinen kertoo käyttäneensä koko vaalikassansa eduskuntavaaleihin. Sinisillä ei ole Torvisen mukaan rahaa eurovaaliehdokkaiden vaalimainontaan, vaan ehdokkaiden on kustannettava kampanjointinsa itse.

Siniset antoi tänään listan yhdeksästä eurovaaliehdokkaastaan. Ehdokkaiden joukossa on muun muassa puolueen varapuheenjohtaja Tiina Ahva.

Ennen Terhoa ja Torvista eurovaaliehdokkuudesta on kieltäytynyt myös työministeri Jari Lindström (sin.), joka kertoi päätöksen syntyneen eduskuntavaalien tulosiltana. Lindtröm ilmoitti päätöksestään tiistaina Twitterissä.

Britannia avoin kysymys

Europarlamenttivaalien ehdokashakemukset piti jättää tänään Helsingin vaalipiirilautakunnalle kello 16:een mennessä. Ehdokasasettelu vahvistetaan viikkoa myöhemmin torstaina.

Eurovaalien ennakkoäänestys järjestetään kotimaassa keskiviikosta tiistaihin 15.–21. toukokuuta. Ulkomailla ennakkoäänestys loppuu jo lauantaina 18. toukokuuta.

Eurovaalit järjestetään EU:n eri jäsenmaissa 23.–26. toukokuuta. Suomessa vaalipäivä on sunnuntaina 26. toukokuuta.

Vaalien kynnyksellä suurin avoin kysymys on se, osallistuuko niihin myös EU:sta eroon pyrkivä Britannia. Brexitin lykkääntymisen vuoksi maa on aloittanut jälkijunassa valmistautumisen vaalien pitämiseen, mutta hallitus pyrkii vielä välttämään ne.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi