Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Oikeuskanslerinviraston Kimmo Hakosesta tiedusteluvalvontavaltuutettu

Toimitusministeristö päätti Kimmo Hakosen nimityksestä tänään. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Apulaisoikeuskanslerin sijainen ja Oikeuskanslerinviraston kansliapäällikkö Kimmo Hakonen on nimitetty tiedusteluvalvontavaltuutetuksi. Virka on uusi, ja valtuutettu valvoo tiedustelutoiminnan lainmukaisuutta ja perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista tiedustelutoiminnassa.

Eduskunta hyväksyi siviili- ja sotilastiedustelua koskevat lait maaliskuussa. Lakien voimaantulo edellyttää, että laillisuusvalvonta on kunnossa eli että tiedusteluvalvontavaltuutettu on aloittanut tehtävänsä.

Hakonen aloittaa viisivuotisen toimikautensa vappuna.

Valvontavaltuutetun nimityksen jälkeen tiedustelulait etenevät presidentin vahvistettaviksi. Ministeriöistä kerrottiin aiemmin tänään STT:lle, että lait on tarkoitus saada voimaan mahdollisimman pian, mahdollisesti jo kesän alussa.

Perustuslakivaliokunta kannatti Hakosta

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ero uhkasi mutkistaa tiedustelulakien kannalta tärkeää nimitystä, mutta oikeuskansleri katsoi maaliskuussa, että toimitusministeristö voi nimittää tiedusteluvalvontavaltuutetun.

Toimitusministeristö teki nimityspäätöksen tämänpäiväisessä istunnossaan. Se noudatti eduskunnan perustuslakivaliokunnan antamaa lausumaa, sillä valiokunta kannatti Hakosta tehtävään.

Ennen Oikeuskanslerinvirastoa Hakonen on toiminut urallaan muun muassa sisäministeriön poliisiosastolla lainsäädäntöneuvoksena ja poliisijohtajana sekä ministeriön oikeusyksikön lainsäädäntöjohtajana.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi