Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

PTT selvitti: Paikallinen sopiminen ei onnistu ilman luottamusta – toimiva sopiminen on kilpailuetu, mutta kaikki yritykset eivät ole siihen valmiita

Paikallisen sopimisen edellytykset vaihtelevat suuresti eri yritysten välillä, todetaan Pellervon taloustutkimuksen ja Työterveyslaitoksen tutkimuksessa, jossa vertailtiin 22 teknologiateollisuuden yrityksen kokemuksia.

Tutkimuksen keskeinen tulos on, että neuvottelijaosapuolten välinen luottamus on edellytys paikalliselle sopimiselle, mutta myös yksi sopimisen lisäämisen suurimmista haasteista.

– Luottamusta ei voida tuoda yrityksiin ulkoa, vaan se on rakennettava itse. Tästä syystä yrityksissä käydään paikallisen sopimisen neuvotteluja hyvin erilaisista lähtökohdista, sanoi Työterveyslaitoksen tutkija Kirsi Timonen tiedotteessa.

Lisäksi osapuolten pitää tietää, mistä voidaan sopia ja mitkä ovat taustalla olevat lait ja sopimukset.

Työntekijäpuolella oltava myös osaamista

– Lisäksi pitää ymmärtää sopimusten vaikutukset. Paikallisen sopimisen lisääntyessä myös työntekijöiden edustaja tarvitsee yhä vankempaa liiketaloudellista osaamista, huomautti liiketaloustutkija Raija Heimonen.

Paikallista sopimista edistävää kulttuuria voidaan edistää muun muassa kehittämällä viestintää, oppimista ja vuorovaikutusta.

– Toimiva paikallinen sopiminen on yritykselle kilpailuetu markkinoilla, ja se on myös etu kilpailtaessa osaavasta työvoimasta, Heimonen arvioi.

Kaikki yritykset eivät kuitenkaan ole paikalliseen sopimiseen valmiita, vaikka halua olisikin.

Laajemmalla tasolla tarvittaisiin enemmän liittojen välistä yhteistyötä ja keinoja arvioida, miten paikallinen sopiminen on onnistunut. Maan kattava paikallisen sopimisen strategia lisäisi luottamusta ja selkiyttäisi työmarkkinaosapuolten roolia.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi