Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa
Ari
Helminen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi

Kommentti: Muutos uhkaa politiikan ilmastoa

Ääripäiden voitto saattaa kärjistää eduskunnassa käytävää keskustelua entisestään.

Eduskunnan puhemies Paula Risikko on ilmaissut useaan kertaan huolensa vihapuheen lisääntymisestä ja kansanedustajien riitelystä. Hän kertoi Uutissuomaisen haastattelussa (6.12.2018), etteivät kansalaiset tykkää riidan haastajista. Hän korosti, että perustuslaki edellyttää kansanedustajilta arvokasta käytöstä ja sen tulee näkyä myös puhetavassa.

Risikko palasi teemaan valtiopäivien päättäjäisissä. Hän sanoi, että politiikassa ihmiset usein katsovat toisiaan kuin haukka katsoo varpusta. Tältä tämänkin vaalikauden aikana on joskus tuntunut. Toisen puolueen edustaja, joskus omankin, on saatettu nähdä enemmän saaliiksi kuin samanlaiseksi ihmiseksi kuin itsekin.

– Olen huolestuneena kuunnellut monen edustajan kertovan, että eduskunnassa ei ole yhtä helppoa hengittää kuin aiemmin. Ilmasta on tullut likaisempaa, retoriikasta kovempaa. Asioita kärjistetään ja toisten sanoja tulkitaan tahallaan väärin, Risikko sanoi.

Ääripäät voimistuvat

Vaalituloksen perusteella poliittinen ilmasto saattaa kärjistyä entisestään. Eduskunta uudistui vaaleissa perusteellisesti. Uuteen eduskuntaan valittiin peräti 83 uutta edustajaa. Uusien edustajien ryntäystä auttoi keskustan rökäletappio ja se, että moni keskustan konkariedustaja ei enää asettunut ehdolle.

Vaalien tulos kertoo menneeseen hallituskauteen kohdistuneesta protestista. Sillä ei kuitenkaan ollut yhtä täsmäkohdetta. Protestiäänet hajaantuivat vasemmistoon, vihreisiin ja perussuomalaisiin.

Samalla eduskunnan ääripäät voimistuivat, kun sitä mitataan puolueiden ja kansanedustajien suhtautumisella esimerkiksi maahanmuuttajiin ja ilmastonmuutoksen torjumiseen.

Kiivaita keskusteluja

Lyhyt vilkaisu punavihreiden ja perussuomalaisten näkemyksiin enteilee kiivaita keskusteluja. Vihreiden kansanedustaja Emma Kari hehkutti puolueensa vaalivalvojaisissa, että tämä on feminismin ja naisten voitto neljän synkän vuoden jälkeen. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoi vaali-iltana, että suomalaiset ovat äänestäneet rasismia vastaan.

Vihreiden tuore kansanedustaja Saara Hyrkkö kertoo sivuillaan, että "ilmastonmuutoksen pysäyttäminen on sukupolvemme tärkein tehtävä". Vihreiden kaikki Helsingissä läpimenneet ehdokkaat olivat Helsingin Sanomien vaalikoneessa täysin samaa mieltä väitteen ”Suomen muuttuminen aiempaa monikulttuurisemmaksi ja monimuotoisemmaksi on hyvä asia” kanssa.

Näkemykset toisesta maailmasta

Vaalivoittoon yltäneiden perussuomalaisten näkemykset ovat täysin toisesta maailmasta. Kansanedustaja Rami Lehto kertoo Etelä-Suomen Sanomissa, että ihmiset ovat tulleet puhumaan toreilla todella paljon "ilmastovöyhötyksestä" ja "haittamaahanmuutosta".

Vaasan vaalipiiristä yli 13 000 ääntä kerännyt uusi kansanedustaja Mauri Peltokangas oli mukana perussuomalaisten kohutulla vaalivideolla ”V niin kuin ketutus”. Videon sisältämää väkivaltaa on arvosteltu laajasti. Peltokankaan mielestä projekti oli hauska ja kiva kokemus.

Hän kertoo Suomen Uutisissa olevansa kiitollinen kaikille äänestäjille, jotka lähtivät "äänestämään Suomea takaisin". Kaakois-Suomesta eduskuntaan nousee Ano Turtiainen (ps.), joka sai viime syksynä tuomion Facebook-kirjoittelustaan. Tuomioon johtanut kirjoitus loppuvuodelta 2015 katsottiin yllytyksenä tuhoamaan Suomen Punaisen Ristin toimipisteitä.

Syödäänkö vaalilupaukset?

Punavihreät eivät voi muodostaa yksin enemmistöhallitusta, joten edessä on rajuja kompromisseja ja vaalilupausten syöntiä. Oppositioon jääneet puolueet panevat SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen tilille vaalilupauksistaan ja niiden nielemisestä.

Samalla oppositio varoittaa hallitusta menneen nelivuotiskauden taloushedelmien turmelemisesta. Myös tässä keskustelussa tullaan käyttämään kovia sanoja, jos ja kun SDP alkaa muuttaa talous- ja veropolitiikan suuntaa.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi