Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kommentti: Antti Rinne on edennyt rimaa hipoen kohti pääministeriyttä, ongelmallisin hipaisu osui juuri vaalisunnuntaihin

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on edennyt määrätietoisesti kohti Suomen pääministeriyttä, mutta kuitenkin vain rimaa hipoen.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on edennyt määrätietoisesti kohti Suomen pääministeriyttä. Demaripääministeriksi komean rivistön jatkeeksi: Rinne, Lipponen, Sorsa, Koivisto, Paasio...

Rinne on kuitenkin yltänyt seuraaviin korkeuksiin usein aivan rimaa hipoen. Pudotuksiin ei ole varaa kevään hallitusneuvotteluissakaan tai Rinteestä ei ehkä puhuta koskaan samassa lauseessa muiden demaripääministerien kanssa.
 

Rinne kahmaisi puolueen ykköspaikan istuvalta puheenjohtajalta Jutta Urpilaiselta vuonna 2014. Ay-demarien avittama junttaus oli hoidettu niin huolella, että Urpilaista ei auttanut puoluekokouksessa edes yksi parhaista poliittisista puheista, joita Suomessa on 2000-luvulla pidetty. Rinteen ulosanti oli alkeellista mutta hän nousi puolueen johtoon vain 14 äänen erolla. Jaossa oli 500 ääntä.

Repivän puheenjohtajakisan haavat eivät umpeutuneet ja Rinteen syrjäyttäminen vaikutti jopa todennäköiseltä syksyllä 2016. Ykköshaastaja olisi ollut eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman, jolla oli joidenkin rätingeissä jo enemmän puoluekokousedustajia takana kuin Rinteellä.

Sitä kisaa ei käyty, koska Lindtman ryvettyi "sopivasti" puolueen sisältä synnytetyssä kohussa listoista, jotka sisälsivät Lindtmanin suosituksia eduskunnan puhemiehistölle SDP:n puheenvuorojen käyttäjiksi kyselytunnilla.

Rinne peittosi heppoisemmat haastajat vuoden 2017 puoluekokouksessa ja hänen tukijansa kuuluttivat puheenjohtajan saaneen vahvan jatkomandaatin.

Oli jo unohdettu vaateet Rinteen tarvitsemasta jatkoajasta, että hän voi näyttää kyntensä kuntavaaleissa. Tappio niissä ja Rinne jättäisi tehtävänsä. Ei, vaan kuntavaalien kakkossija 0,2 prosenttiyksikön pudotuksella tulkittiin vaalivoitoksi.
 

Riman hipominen näkyi asiakysymyksissäkin. Syksyllä Rinne haparoi hakkuukommenteissaan ja aivan vaalien alla esimerkiksi kommenteissaan yhteisöveron alennuksen järkevyydestä.

Pahin riman hipominen osui sunnuntaihin, kun varmalle vaikuttanut SDP:n ykkössija lähes hävisi. Rinteen oma äänimäärä oli puoluejohtajista vasta kuudenneksi kovin ja SDP:n sisäisissäkin suositumpia olivat häntä poissaolon aikana tuuranneet Sanna Marin ja Lindtman.

Muilla puolueilla on nyt hyvät mahdollisuudet asettaa ehtojaan, että SDP-vetoinen hallitus edes syntyy, joten Rinteen on ylitettävä poliittisen uransa tähän asti korkeimmalla asetettu rima.

Pääministeriksi voi nousta rimaa hipoen, mutta yhtään vähempi ei riitä.

Matti Pietiläinen 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi