Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Satakunta ratkaisi niukan voiton SDP:lle – 104 ääntä erotti viimeisen läpimenijän ja rannalle jääneen

Liike Nytin ehdokas Joel Harkimo (oik.) oli Helsingin vaalipiirissä ensimmäinen, joka ei tullut valituksi eduskuntaan. Harkimon isä Hjallis Harkimo sen sijaan valittiin Uudenmaan vaalipiiristä. Kuva: Jussi Nukari

Keskimäärin 1 600 ääntä erotti vaalipiireissä viimeisen eduskuntapaikan saaneen ja ensimmäinen rannalle jääneen toisistaan.

– Viime vaaleissa ero oli noin 1 800 ääntä, joten hieman tiukempi kamppailu viimeisistä paikoista oli nyt, sanoo vaalitutkija Jussi Westinen e2 Tutkimuksesta.

Erityisen tiukkaa oli Lapin vaalipiirissä, jossa vihreiden Riikka Karppinen jäi vain muutaman äänen päähän eduskuntapaikasta. Edelle kiilasi keskustan Markus Lohi. Kaksikon järjestys säilyi myös tarkastuslaskennassa maanantaina.

Myös Satakunnassa viimeisestä paikasta käytiin kova kisa, ja se saattoi ratkaista niukan vaalivoiton SDP:lle.

– Satakunnassa viimeinen paikka jäi 104 äänen päähän, kertoo Westinen.

Viimeinen läpimenijä oli SDP:n Heidi Viljanen ja ensimmäinen rannalle jäänyt keskustan Mikko Uusitalo.

Mikäli asetelma olisi Satakunnassa kääntynyt toisinpäin, se olisi ollut koko maan vaalituloksen kannalta merkittävää. Tällöin SDP ja perussuomalaiset olisivat saaneet yhtä paljon paikkoja.

– Kyllä tämä osoittaa, että näin tasaisissa vaaleissa viimeisillä paikoilla on iso merkitys, sanoo Westinen.

Myös Oulun vaalipiirissä oli kohtuullisen tiukkaa. Keskusta jäi 435 äänen päähän viimeisestä paikasta, joka meni vasemmistoliitolle.

Kokoomus napsi viimeisiä paikkoja

Taistelussa viimeisistä paikoista onnistui erityisesti kokoomus, vaikka puolue menetti ääniosuuttaan.

– Kokoomuksen menestys on viime vaaleissa nojannut yhä enemmän isoihin vaalipiireihin Helsinkiin ja Uudellemaalle. Nyt puolue tuli äänissä alaspäin molemmissa vaalipiireissä, mutta onnistui viemään viimeiset paikat, sanoo Westinen.

Helsingissä Ville Rydman (kok.) tiputti viimeiseltä paikalta Hjallis Harkimon pojan, Liike Nytiä edustavan Joel Harkimon. Liike Nyt olisi tarvinnut 455 ääntä lisää noustakseen eduskuntaan.

Uudellamaalla ensimmäinen rannalle jäänyt oli perussuomalaisten Tanja Vahvelainen. Kokoomuksen Pihla Keto-Huovinen vei viimeisen paikan. Perussuomalaiset olisi tarvinnut 2 111 ääntä enemmän saadakseen viimeisen paikan.

Myös Varsinais-Suomen vaalipiirissä kokoomuksen ääniosuus laski, mutta puolue onnistui napsimaan viimeisen paikan vihreiden edestä 978 äänen erolla.

Vihreät jäi kannatuksen kasvusta huolimatta kärkkymään viimeistä paikkaa Lapin lisäksi kolmessa vaalipiirissä. Näissä vaalipiireissä viimeiset paikat olisivat vaatineet tuhansia ääniä.

– Varsinais-Suomessa lähes tuhat ääntä, Pirkanmaalla noin 1 700 ääntä ja Savo-Karjalassa peräti 3 900 ääntä, laskee Westinen.

Yli 7 800 ääntä ei riittänyt

Eduskuntavaalien jännitysnäytelmä käytiin Lapin vaalipiirissä, jossa vihreiden Riikka Karppinen maanantaisen tarkastuslaskennan jälkeenkin jäi yhdeksän äänen päähän eduskuntapaikasta. Karppinen sai yli 7 800 ääntä, mutta suhteellisen vaalitavan takia se ei riittänyt eduskuntaan pääsemiseksi.

Keskustan Markus Lohi sen sijaan sai paikan vajaalla 5 000 äänellä.

Karppisen äänimäärä oli valtakunnallisesti vihreiden kolmanneksi suurin.

Edellisen kerran lähes yhtä suurella äänimäärällä eduskuntaan ei päässyt vihreiden Tarja Cronberg Pohjois-Karjalasta vuonna 2007. Vaalien jälkeen äänikynnyksen madaltamiseksi vaalilakia muutettiin ja pieniä vaalipiirejä yhdistettiin isommiksi.

Sari Vanninen 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi