Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Enemmistö keskustan piiripuheenjohtajista pitäisi hallitukseen menon vaihtoehtona – "Voi aueta sellaisiakin rakoja, joita ei osaa vielä hahmottaa"

Keskustan puheenjohtajaa Juha Sipilää ei oltaisi ensimmäisenä vaihtamassa.

Puheenjohtaja Juha Sipilää ei yksikään piiripuheenjohtaja olisi äkkiseltään vaihtamassa, vaikka vaalitulos oli historiallisen huono. Kuva: Laura Oja

Keskustan piiripuheenjohtajista neljä on sitä mieltä, että puolueen paikka on seuraavaksi oppositiossa. Uutissuomalainen tavoitti maanantaina 18 puheenjohtajaa 21:stä.

– Kansa rankaisi meitä näissä vaaleissa niin rankasti, että hallitukseen meneminen ei oikeastaan tunnu millään tavalla oikeudenmukaiselta vaihtoehdolta, toteaa Antti Siika-aho Helsingin piiristä.

Siika-Ahon mukaan keskustan on kuitenkin oltava valmis kantamaan hallitusvastuuta, jos hallitusta ei saada voittajapuolueiden johdolla muodostettua.

Myös Pohjois-Savon Sallamaarit Markkasen mielestä keskustan tulee jäädä oppositioon historiallisen heikon vaalituloksen vuoksi. Hän katsoo tuloksen kertovan lisäksi siitä, että puolueen on tarkasteltava toimintaansa silmästä silmään.

– Keskustan pitäisi käydä aatteellista ja arvopoliittista keskustelua paljon voimakkaammin.

Lapin piirin Petteri Salmijärven mielipide on, ettei hallitukseen pidä mennä missään nimessä. Hän kuitenkin korostaa, että päätös tehdään yhdessä huomisessa puoluehallituksen kokouksessa.

Satu Simelius Varsinais-Suomesta ottaisi puolueen suunnaksi yhtä lailla opposition.

– Mikäli käy niin, että tulee Ruotsin malliin kuukausia ja kuukausia kestävät hallitusneuvottelut ja mitään muuta ratkaisua ei löydy, niin siinä vaiheessa keskusta on käytettävissä. Mutta lähtötilanteessa ei ehkä olla ensimmäisenä neuvotteluissa mukana.

Haastavat hallitusneuvottelut

Moni keskustan piiripuheenjohtaja yhtyy Keski-Pohjanmaan piirin Mari Kerolan näkymykseen: ei suljeta ovia vaan annetaan hallitusohjelman ja -neuvotteluiden ratkaista. Muutama myöntää kuitenkin, että oppositio näyttää todennäköiseltä vaihtoehdolta.

Keski-Suomen Pertti Lehtomäki muistuttaa, että edessä on joka tapauksessa todella haastavat hallitusneuvottelut.

– Voi aueta sellaisiakin rakoja, joita ei osaa vielä hahmottaa. Voimme olla hallituksessa mukana, mutta ei ehdolla millä hyvänsä.

Tuore kansanedustaja, Pohjois-Karjalan piirin puheenjohtaja Hanna Huttunen pitää Savo-Karjalan kannalta tärkeänä sitä, että keskusta olisi hallituksessa päättämässä asioista.

– Oppositiosta käsin on todella vaikea vaikuttaa. Itse näkisin, että mieluummin oltaisiin hallituksessa vaikka millä kokoonpanolla, että voisimme edes yrittää vaikuttaa asioihin.

Kymenlaakson Jaana Keskitalon mielestä ei ole vaalituloksesta kiinni, meneekö puolue hallitukseen vai oppositioon. Hän arvelee, että kaikki puolueet haluavat lähtökohtaisesti mennä hallitukseen.

– Keskustan pitää ottaa hallitustunnustelut ja -neuvottelut ihan vakavasti.

Ei äkillisiä reaktioita

Keskustan puheenjohtajaa Juha Sipilää yksikään piiripuheenjohtaja ei olisi äkkiseltään vaihtamassa. Ensin on analysoitava vaalitulos ja annettava pölyn laskeutua.

Pirkanmaan Tuukka Liuhan mielestä keskustelua Sipilän vaihtamisesta ei tässä vaiheessa tarvita:

– Sipilä varmasti nyt harkitsee, onko hän käytettävissä (kesän 2020 puolukokouksen puheenjohtajakisassa), mutta nyt ei tarvita äkillisiä reaktioita vaan katsotaan tilannetta tästä eteenpäin.

Moni piiripuheenjohtaja korostaa sitä, että Sipilä tekee omat päätöksensä.

– Puheenjohtaja valitaan kaksivuotiskaudeksi ja Sipilä tekee omat ratkaisunsa, jos hän niin katsoo. Juhalla on täysi tuki niin kauan kuin hän siinä tehtävässä on, sanoo Satakunnan Vesa Jalonen.

Keskustan seuraava puoluekokous on kesällä 2020.

– En näe ylimääräistä puoluekokousta ajankohtaiseksi, toteaa Päijät-Hämeen Jukka Mölsä.

Kaksi piiripuheenjohtajaa muistuttaa Sipilän itse ilmoittaneen, että mikäli tulee vaalitappio, hän ei ole enää käytettävissä puheenjohtajaksi.

Juttua päivitetty 15.4. kello 20.00: Lisätty tieto siitä, että Antti Siika-ahon mielestä keskustan on kuitenkin oltava valmis hallitusvastuuseen.

Sanna Inkinen
Tarja Koljonen 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi