Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kommentti: Hehkuvat naiset, hermostuneet miehet – Tätä kärkipoliitikkojen kehonkieli kertoi

Vasemmistoliiton puheenjohtajalla Li Anderssonilla oli aihetta tuuletuksiin ja jammailuun. Kuva: Laura Oja

Kun perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertoi eduskuntavaalien kiitospuheessaan olevansa monitoninen, tylsä luonne, viereisellä kuvaruudulla jammaili vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Halla-aho sanoi kommenttinsa luonnollisesti kieli poskessa. Useissa kuvissa pilkahdellut muikea hymy paljasti kuitenkin "Mestarin" tyytyväisyyden – lempinimi, jota keskustelupalstoilla laajasti viljellään. Tuulettajan roolin otti perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari, kun perussuomalaiset meni kokoomuksen ohi ennen iltakymmentä.

Nämä eduskuntavaalit olivat suuri voitto perussuomalaisille, mutta kuten Ylen vaalilähetyksessä analysoitiin, myös naisille ja nuorille.

Tilanne, jossa puolueiden puheenjohtajat seurasivat yhdessä Ylen ennusteen julkaisua, oli mielenkiintoinen. Miehet – Halla-aho, SDP:n Antti Rinne, vihreiden Pekka Haavisto, kokoomuksen Petteri Orpo ja keskustan Juha Sipilä – pojottivat yhdessä rivissä, kaikilla kädet pöydällä. Vain Halla-ahon hymy paljasti rivistön tunteista yhtään mitään.

Viereisessä pöydässä Anderssonin rinnalla tulostauluille vilkuilivat myös RKP:n Anna-Maja Henriksson ja kristillisdemokraattien Sari Essayah. Tuossa vaiheessa sekä kolmikon johtamien puolueiden että huikeiden henkilökohtaisten äänimäärien osalta näytti hyvältä, ja naistrio oikein hehkui voitonriemua. RKP:n ja KD:n tahti kuitenkin hyytyi loppuiltaa kohden.

Vihreiden Pekka Haaviston (vas.), keskustan Juha Sipilän, perussuomalaisten Jussi Halla-ahon, kokoomuksen Petteri Orpon sekä SDP:n Antti Rinteen tunnelmia Ylen ennusteen julkistamistilaisuudessa. Kuva: Päivi Tuovinen

Kiitospuheita leimasivat myös Orpon levoton tepastelu edestakaisin ja Rinteen pystyssä heilunut peukku. Vaikka molempien puolueet jäivät plussan puolelle, kun ääniä oli laskettu 99,3 prosenttia, oli hermostuneisuutta havaittavissa. Liekö syynä ollut se, että Orpo sai Varsinais-Suomen vaalipiirissä vain runsaat sata ääntä enemmän kuin neljä vuotta sitten, vaikka oli nyt puolueensa puheenjohtaja. Puoluetoveri Antti Häkkänen keräsi Kaakkois-Suomessa kymmenisentuhatta ääntä enemmän.

Rinne taipui Uudellamaalla puoluetoveri Antti Lindtmanille. Orpon tavoin myös SDP:n puheenjohtajan äänisaalis jäi yllättävän laihaksi neljän vuoden takaiseen tulokseen verrattuna.

Sanna Inkinen 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi