Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lahtelaisen kirpputorin 50-50-palvelu ja lajitellut osastot suosittuja – jonot vuoden mittaisia

Yrittäjä Petri Eskelisen mukaan kivijalkakirppiksellä on järkevää myydä alle 30 euron tuotteita. Asikkalalainen Päivi Kantola asioi kirpputorilla usein sekä myymässä että ostamassa.

Torix-kirpputorilla Lahdessa on meneillään kevätsesonki. Päivi Eskelinen järjestelee naistenvaateosaston tuotteita. Kuva: Sami Kuusivirta

Kevätsesonki on alkanut kirpputoreilla, niin myös lahtelaisessa Kirpputori Torixissa, jossa vakioasiakkaat saattavat käydä jopa useamman kerran päivässä.

Torixin 50-50-myyntiin on reilun vuoden jono. Mallissa asiakas tuo tuotteet myyntiin, Torixin henkilökunta lajittelee ja hinnoittelee ne ja myyntituotto jaetaan puoliksi asiakkaan ja kirppiksen kesken.

Torix elää kivijalkakirppiksenä. Asiakkaat voivat varata pöydän, jonne tuovat itse hinnoittelemansa tuotteet myytäväksi.

– Verkkokauppatuotanto vaatisi ammatillisempaa tuotannonohjausta, yrittäjä Petri Eskelinen sanoo.

Kivijalkakirppiksellä on Eskelisen mukaan järkevää myydä alle 30 euron tuotteita.

– Kalliimmat tavarat, autot, kiinteistöt, keräilytavarat myydään verkossa.

Asikkalalainen Päivi Kantola käy usein kirpputorilla sekä ostamassa että myymässä tavaroita. Kuva: Sami Kuusivirta

Profiloitu pöytä myy paremmin

Pihakirppiksiä järjestetään yhä enemmän, ja niitä on Torixillakin, mutta Eskelisen mielestä ostopäätökseen ei vaikuta se, onko ihminen itse paikalla myymässä tuotetta.

– Erikseen ovat sitten spesiaalituotteet, kuten Riihimäen Lasipäivät, jonne keräilijät kokoontuvat yhden teeman ympärille.

Siihen, mikä kirpputorilla myy, vaikuttaa moni asia. Sesonkituotteiden lisäksi käyttötavarat ja profiloidut tuotteet ovat haluttuja.

– Pöytämyynnin tehokkuus kasvaa, jos myy selkeästi vain yhtä profiilia, vaikkapa S-kokoisen naisen vaatetta. Perustarvikkeita, kuten haarukoita ja veitsiä menee aina, koska niitä tarvitsevat kaikki, Petri Eskelinen sanoo.

Sesonkituotteissa hinnoittelulla on merkitystä. Jos tietty tuote myy tiettyyn aikaan paremmin, sen hintaa kannattaa korottaa.

Hattu ja hame sopisivat vaikka kesäjuhliin, Päivi Kantola mallailee. Kuva: Sami Kuusivirta

Ristiriita kierrättämisen ja Kiinasta tilaamisen välillä

Torixilla on huomattu, että myynti kasvaa, kun myytävät jaetaan selkeisiin tuoteryhmiin. Kirppiksellä on osastoja, joilla myydään erikseen esimerkiksi naisten hameita tai housuja.

– Vaatteiden osalta myynti on osastoilla tehokkaampaa kuin pöydästä. Meillä on käytössä myös värisysteemi. Tiedämme, mitä väriä laitetaan millekin viikolle ja mitä otetaan pois, Petri Eskelinen sanoo.

– Osastoillakin tavarat ovat asiakkaiden. Varausjono on noin vuoden mittainen, Petri Eskelisen puoliso Päivi Eskelinen sanoo.

Osastolle menee myös tavaroita, joita asiakas ei enään myynnin jälkeen halua itselleen takaisin.

Tämänhetkiset resurssit eivät riitä 50-50-mallin tai osastojen toiminnan laajentamiseen.

Kierrättäminen ja kestävä talous kiinnostavat yhä useampaa. Toisaalta samaan aikaan tilataan paljon halpatuotteita Kiinasta. Petri Eskelinen heittää palloa tulevaisuudesta myös julkiselle puolelle.

– Päijät-Hämeessä on ajettu hanketta uudesta kaatopaikkapisteestä. Sen yhteyteen voitaisiin tehdä riippumattoman jätteenkäsittelykeskuksen oheen osa, jonne asiakkaat voisivat viedä tavaroita, ne rekisteröidään ja ne näkyvät myyntiriveinä.

Torixin pöytäpaikan saa nopeastikin, osastoille on pitkä jono. Kuva: Sami Kuusivirta

Lapsille ja lastenlapsille

Asikkalalainen Päivi Kantola ehtii kävellä tutulla kirpputorilla Lahdessa ensimmäisen myyntirekin luo, kun käteen tarttuu saman tien sopiva prinsessamekko.

– Tämä sopii lapsenlapselleni Aavalle, joka täyttää kohta viisi vuotta. Ostan kirpputorilta lapsille ja lapsenlapsille, mutta löydän kyllä itsellenikin. Tänne on helppo tuoda kauempaankin, kun täällä pöytävuokraan kuuluu siivouspalvelu.

Kantolalla on seitsemän lasta ja neljä lastenlasta. Hän on kierrättänyt vaatteita ja tavaroita jo pitkään kirppistelemällä.

– Vuoden aikana tulee pidettyä monta viikkoa kirpputoripöytää. Varaan pöydän yleensä neljäksi viikoksi kerrallaan. Pöytää on turha varata vain viikoksi, kun näkee niin paljon vaivaa.

Päivi Kantola sanoo olevansa tarkka siitä, että tuotteet ovat hyväkuntoisia ja hinta on kohdillaan sekä myydessä että ostettaessa. Kirppistelyssä häntä kiinnostaa nimenomaan kierrätys, että tavaraa ei tarvitse heittää pois.

– Lapset tuovat usein minulle tavaroita kierrätettäväksi.

Kantola on hurahtanut joskus myös keräilyyn – muumimukeja on kotona nyt 70 kappaletta.

– Emalisia saa meillä käyttää, posliinisia ei, hän nauraa.

– Keräily alkoi siitä, että minulla oli aikoinaan sarjakuvamuki. Bongasin lehdestä, että sen arvo oli kaksisataa. Muut mukit lähtivät äkkiä käytöstä jemmaan, mutta sen mukin myin ja sain ostettua matkalipun Tanskaan, jonne olin lähdössä, Kantola naurahtaa.

Nettikirpputoreilla Päivi Kantola kuuluu muutamaan merkkivaatekirpputoriryhmään.

– Merkkivaatteista ollaan nykyään valmiita maksamaankin.

Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi