Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Moni työtön jää ilman maksutonta terveystarkastusta – lakisääteinen palvelu tunnetaan huonosti

Työttömillä on ollut oikeus maksuttomaan terveystarkastukseen vuodesta 2011 lähtien.

Jussi Korhonen ja Emilia Niemi pitävät maksutonta terveystarkastusta hyvänä asiana. Niemi on ollut työttömänä edellisviikon perjantaista ja Korhonen kesästä 2018. Molempien mielestä työttömänä on tärkeää pitää huolta terveydestä, koska työttömyys ja terveysongelmat voivat pahentaa toisiaan. Kuva: Matias Honkamaa

Tietoisuus työttömien oikeudesta maksuttomaan terveystarkastukseen ei ole riittävän hyvällä tasolla. Näin arvioi Työttömien Keskusjärjestön Terveydeksi-hankkeen päällikkö Katriina Lehtovaara. Valtakunnallisen hankkeen tarkoitus on lisätä tietoisuutta terveystarkastuksesta. Hankkeen osana on tehty yhteistyötä paikallisten järjestöjen kanssa.

– Sana on levinnyt suusta suuhun hyvin, mutta tietämys on silti huonolla tasolla.

Luotettavaa tilastotietoa siitä, kuinka suuri osa työttömistä käy terveystarkastuksissa, ei ole. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkijan Peppi Saikun mukaan tämä johtuu terveydenhuollon eriävistä kirjaamiskäytännöistä. Valtakunnallisesti erot ovat kuitenkin suuria.

– Ne eivät tilastoidu tällä hetkellä oikealla tavalla. On alueita, joissa terveystarkastuksia tehdään enemmän kuin niitä kirjataan.

Rahanpuute esteenä

Kunnilla on vastuu järjestää terveystarkastus, mutta niitä koordinoivat ja niihin ohjaavat TE-toimistot.

– On myös tapauksia, joissa TE-toimistotkaan eivät asiasta tiedä, Lehtovaara sanoo.

Lehtovaara kertoo, että huoli lisäkustannuksista voi estää käynnin tarkastuksessa. Vaikka terveystarkastus on maksuton, vain joissakin kunnissa tarkastusta mahdollisesti seuraava lääkärikäynti on maksuton.

– Hyvin usein jatkoselvitykseen jätetään menemättä rahanpuutteen vuoksi.

Osaaminen vaihtelee kunnittain

Terveydeksi-hanke ja Diakonia-ammattikorkeakoulu toteuttivat keväällä pääkaupunkiseudulla työttömien terveystarkastuksista selvityksen, josta kävi ilmi, että terveyskeskuksissa ei välttämättä ole riittävästi osaamista työttömien kokonaisvaltaiseen terveydenhoitoon liittyen. Lehtovaara arvioi, että tilanne on sama muuallakin Suomessa, vaikka poikkeuksiakin on.

Samoin arvioi sosiaali- ja terveysministeriön erityisasiantuntija Ritva Partinen.

– Tiedän, että on myös hyvin pätevää henkilökuntaa, mutta osaamisessa on kuntakohtaista vaihtelua.

Terveystarkastusten on tarkoitus tukea työllistymistä ja auttaa arvioimaan, mihin tehtäviin henkilö soveltuu.

– Jos henkilöllä on esimerkiksi epätasapainossa oleva diabetes, niin silloin henkilölle ei sovi kolmivuorotyö vaan päivätyö. Tämän tyyppisissä tilanteissa te-toimisto pystyy ohjaamaan terveystarkastukseen ja hoitoon sekä arvioimaan paremmin henkilölle sopivan työn, Partinen kertoo.

– Terveystarkastus voi johtaa kuntoutus- tai eläkeselvitykseen. Tosiasia on, että on paljon työttömiä, jotka ovat työkyvyttömiä, kertoo Lehtovaara.

Melko isolla osalla työttömistä terveysongelmia

Vuonna 2017 Itä-Suomen yliopistossa väitellyt Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Kirsi Lappalainen kertoo, että melko isolla osalla työttömistä on terveysongelmia. Vaikka Lappalaisen väitöstutkimus koski nuoria, ulottuvat ongelmat myös muihin ikäluokkiin.

Usein jatkoselvitykseen jätetään menemättä rahanpuutteen vuoksi. Katriina Lehtovaara

– Työttömien huonompi terveys koskee koko työttömien joukkoa. Ne, joilla on huonompi terveys, päätyvät helpommin työttömäksi, mutta myös työttömäksi jääminen näyttää heikentävän terveyttä.

Väitöskirjan mukaan terveydenhuollon resursseja pitäisi kohdistaa erityisesti niihin työttömiin, jotka kokevat vähentynyttä terveyttä tai työkykyä. Erityisesti nuoret työttömät kokevat saavansa hyötyä terveyden edistämisestä.

Terveydenhoidon laiminlyöminen voi haitata työllistymistä

Lappalaisen mukaan mahdollisiin terveysongelmiin pitäisikin puuttua mahdollisimman varhain, koska työttömyyden vaikutukset terveyteen alkavat näkyä ja kertautua nopeasti. Toisaalta työttömyydestä johtuvat terveysongelmat voivat väistyä nopeasti uuden työn löydyttyä.

– Jo kolmessa kuukaudessa voi alkaa esiintyä itsetunto-ongelmia ja masennusta. Kuitenkin ne, joilla ei ole taustalla vakavia terveysongelmia, alkavat voida paremmin heti, kun uusi työ löytyy. Jos taustalla on vakavia terveysongelmia, työllistyminen on hankalaa.

Lappalaisen mukaan ongelma on, että nuori työtön ei välttämättä ohjaudu terveyspalvelujen piiriin.

– Silloin ongelmia ei välttämättä tunnisteta missään organisaatiossa.

Ongelmat huomataan turhan myöhään

Lappalainen kertoo, että TE-toimiston ensimmäisten palvelulinjojen toiminnassa ei välttämättä ole totuttu kiinnittämään huomiota terveysasioihin ja ohjaamaan asiakkaita terveyspalveluihin, vaan mahdolliset ongelmat huomioidaan vasta myöhemmin, kun ongelmat ovat jo olemassa.

Toisaalta myöskään perusterveydenhuollossa, jossa terveystarkastuksia ja työ- ja toimintakyvyn arviointeja tehdään, ei välttämättä ole riittävää osaamista.

– Varsinkin, kun asiakkaalla alkaa olla useita erilaisia ongelmia, yksittäinen lääkäri tai terveydenhoitaja on varsin yksin, vaikka tarvittaisiin laajaa moniammatillista verkosto-osaamista.

Palvelut

Maksuton terveystarkastus

Terveydenhuoltolain mukaan kuntien on tehtävä terveydenhuollon järjestämissuunnitelma, joka sisältää työttömien terveyspalvelut.

Maksuttoman terveystarkastuksen tarkoitus on työttömän terveyden ja työ- ja toimintakyvyn arviointi, ylläpitäminen ja edistäminen sekä sairauksien tunnistaminen ja niiden ehkäiseminen.

Terveystarkastukseen voi päästä asiakkaan tai TE-toimiston aloitteesta.

Tarvittaessa henkilöt on ohjattava hoitoon tai lääkinnälliseen, ammatilliseen tai sosiaaliseen kuntoutukseen.

Lähde: stm.fi
Akseli Vanhala
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi