Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Sähköinen resepti liian helppo – lääkkeiden väärinkäyttö voi lisääntyä varsinkin nuorilla

Sähköinen resepti otettiin Suomessa käyttöön vuonna 2010. Kuva: Blomberg-Kantsila Ira

Sähköinen resepti helpottaa ja nopeuttaa reseptien uusintaa, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan sähköisellä reseptillä voi myös vaikuttaa haitallisesti potilaiden terveyteen.

Reseptin uusinnan helpottuminen voi lisätä lääkkeiden haittavaikutuksia ja väärinkäyttöä erityisesti nuorilla potilailla, selviää VATT:n eli Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen, Jyväskylän yliopiston, Turun yliopiston ja University of Pennsylvanian tutkimuksesta.

Nuorempien potilaiden terveydessä ei havaittu paranemista, vaikka reseptejä uusittiin enemmän. Erikoistutkija Tanja Saxell

Tutkimuksessa tarkasteltiin potilaita, joille oli määrätty bentsodiatsepiiniresepteja. Bentsodiatsepiinit ovat yksi maailmanlaajuisesti käytetyimmistä psyykenlääkkeistä ja niitä määrätään yleisesti esimerkiksi ahdistus- ja paniikkihäiriöihin sekä unettomuuteen.

Uusinta voi hoitua puhelimessa

Sähköisen reseptin ansiosta potilaan ei aina tarvitse kohdata lääkäriä uusiessaan reseptiä, vaan uusinta hoituu usein esimerkiksi puhelimitse tai hoitajan välityksellä. Se, että uusinta käy niin helposti, kannustaa jatkamaan lääkitystä, toteavat tutkijat.

Tutkimuksessa tarkasteltiin potilaita, joille määrättiin bentsodiatsepiinireseptejä vuosina 2007–2014. Selvisi, että sähköisen reseptin käyttöönotto perusterveydenhuollossa lisäsi bentsodiatsepiinien kulutusta nuoremmilla, alle 40-vuotiailla potilailla.

Erikoissairaanhoidon käynnit lisääntyivät

Suomessa sähköinen resepti otettiin asteittain käyttöön vuonna 2010. Kulutus lisääntyi, koska reseptejä uusittiin hanakammin ja entistä suurempina annoksina.

– Nuorempien potilaiden terveydessä ei havaittu paranemista, vaikka reseptejä uusittiin enemmän. Sähköisten reseptien käyttöönotto sitä vastoin lisäsi lääkkeiden väärinkäyttöön ja itsemurhayrityksiin liittyviä erikoissairaanhoidon käyntejä tuntuvasti, lähes 20 prosenttia, kertoo VATT:n erikoistutkija Tanja Saxell.

Bentsodiatsepiinit ovat hoidollisesti tehokkaita, mutta niihin liittyy runsaasti haittavaikutuksia. Yleisimpiä haittavaikutuksia ovat lääkeriippuvuuden ja sietokyvyn kehittyminen, vaikeat vieroitusoireet ja kohonnut itsemurhariski.

Reseptien uusimisen helpottuminen voi tutkimuksen mukaan johtaa pitkittyneeseen käyttöön ja kasvaviin annoskokoihin, jotka puolestaan lisäävät haittavaikutusten riskiä. Tulos on huolestuttava, sillä nuoremmilla potilailla on tutkimusten mukaan muutenkin kohonnut riski lääkkeiden väärinkäyttöön ja mielenterveysongelmiin.

Lääkärin tärkeää kertoa haitoista

Tutkijat muistuttavat, että nuorten aikuisten reseptien uusintaan ja lääkkeiden väärinkäyttöön tulisi kiinnittää enemmän huomioita. Potilas olisi tärkeää kohdata ennen reseptin uusimista, koska silloin lääkäri voi kertoa lääkkeiden haitoista ja arvioida lääkityksen tarpeen.

– On mahdollista, että sähköisiä reseptejä uusitaan jopa liian helposti. Tämä on ongelmallista erityisesti riippuvuutta ja muita haittoja aiheuttavien lääkkeiden tapauksessa, arvioi tutkija Liisa Laine University of Pennsylvaniasta.

Vanhempien potilaiden kohdalla ei havaittu vaikutuksia bentsodiatsepiinireseptien uusintaan tai terveyteen. Toisaalta vanhemmat potilaat uusivat jo ennen sähköisen reseptin käyttöönottoa reseptejä nuoria enemmän.

Johanna Malinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi