Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Ilmavoimien uuden komentajan juuret ovat Iitissä

Hyvä keino saada asioita eteenpäin on päättää jotain joka päivä, sanoo Pasi Jokinen.

Ilmavoimien uusi komentaja Pasi Jokinen harrastaa liikuntaa ja metsästystä. Hän hankki viime syksynä golfin green cardin, mutta pelaaminen on jäänyt vähälle ja Jokisen tasoitus on "kolmenkymmenen paikkeilla". Kuva: Tiina Mutila

Kymenlaakson Iitissä varttunut Ilmavoimien uusi komentaja Pasi Jokinen, 51, ei muista tarkkaa hetkeä, jolloin hän innostui lentämisestä, mutta varhain se oli. Eikä hän osaa sanoa, mikä lentämisessä kiehtoi. Mutta jotain erityistä siinä oli, sillä sukulaiset muistelevat Jokisen tiirailleen usein taivaan tapahtumia ja puhuneen niistä.

Toisinaan tarkkaavaisuus palkittiin. Lähellä Jokisen lapsuudenkotia oli Utin lentotukikohta, jonka kalustoa saattoi bongata kotipihalta käsin.

Lentoinnostus jatkui, kun Jokinen päätyi lukiolaisena vaihto-oppilaaksi Yhdysvaltoihin "ilmailuhullun isän perheeseen". Suomalaisvieras vietiin heti ensimmäisellä viikolla sotilasilmailun pyhään paikkaan: maailman suurimpaan ja vanhimpaan ilmailumuseoon Daytonissa.

Lisäksi perheen Commodore 64 -tietokoneeseen hankittiin tuohon aikaan harvinainen lentosimulaattori.

– Sitten me opeteltiin lentämistä kaiken yötä, Jokinen muistelee.

Kun Jokinen palasi Suomeen, syntyi varusmiesvalinta luontevasti. Jokinen pääsi Kauhavan lento-RUK:iin, menestyi opinnoissa ja lentäminen sujui.

Jokinen kertoo myös viihtyneensä armeijassa, vaikka koulutuksessa olikin aluksi piirteitä, joita "nykyään sanottaisiin simputukseksi".

– Se oli fyysistä, vanhan ajan hommaa. Silloin kun paineensietoa piti testata, niin katsottiin ihan oikeasti, että onko näistä jätkistä mihinkään.

Sotilasura vei Jokisen mennessään. Moni hänen kurssikavereistaan vaihtoi reittilentäjiksi Finnairille, mutta armeijan "räväkämpi meininki" viehätti Jokista.

Nyt takana on pitkä ja ansiokas ura puolustusvoimissa. Keskiviikkona Jokinen piti ensimmäisen mediatilaisuutensa ilmavoimien komentajana.

– Pidän itseäni rauhallisena johtajana. Luotan asiantuntijoiden valmisteluun, mutta yritän löytää aina toisenkin tulokulman. Lisäksi pyrin päättämään jotain joka päivä: se on hyvä keino saada asioita eteenpäin, Jokinen sanoi.

Jokinen pendelöi Tikkakoskelle Tampereelta, jossa hänen perheensä on asunut lähes 20 vuotta. Kaksi aikuista lasta on jo muuttanut pois kotoa, mutta Jokinen arvostaa pysyvyyttä, eikä pidä "reppurin" elämää ongelmana.

– Tämä työ liikuttaa koko ajan ympäri Suomea. Miksi vaimoni tulisi tänne, jos minä en ole täällä, Jokinen kysyi.

Jokinen aloitti ilmavoimien komentajana maanantaina, perjantaina uutisoitiin varusmiesten kylmettämisestä ilmasotakoulun päättöharjoituksessa. Jokinen vakuutti, että simputtaminen on jäänyt historiaan ja uutisessa on kyse yksittäisestä poikkeuksesta.

– Koulutus voi olla reipasta, mutta sen pitää olla asiallista. Kun varusmiehet pidetään oikealla tekemisellä kiireisinä, poikamaiset koiruudet unohtuvat, Jokinen sanoi.

Ylipäätään nykyajan varusmiehet ovat Jokisen mukaan valmiimpia palvelukseen kuin hänen aikanaan. Komentaja tyrmää väitteet löysästä pullamössösukupolvesta.

– Keskimääräiset kuntotestitulokset ovat saattaneet laskea, mutta nuoret ovat hiton taitavia ja terveitä elämäntavoiltaan. Maailma on mennyt minun ajoistani huomattavasti eteenpäin.

Heikki Kärki
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi