Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Sähköinen resepti voi lisätä lääkehaittoja

Sähköinen resepti helpottaa ja nopeuttaa lääkereseptin uusintaa. Lehtikuva / Markku Ulander

Sähköisen reseptin käyttö saattaa lisätä lääkehaittoja, kertoo VATT:n sekä Turun, Jyväskylän ja Pennsylvanian yliopistojen tutkimus.

Tämä perustuu siihen, että sähköinen resepti helpottaa ja nopeuttaa reseptin uusintaa, eikä potilaan tarvitse välttämättä kohdata lääkäriä reseptiä uusittaessa. Uusinnan helpottuminen kannustaa lääkityksen jatkamiseen. Tämä taas saattaa johtaa lääkkeiden väärinkäytön lisääntymiseen.

Toisaalta sähköisten lääkemääräysten tallentuminen valtakunnalliseen tietokantaan voi myös parantaa tiedonkulkua niin, että haitalliset ja tarpeettomat lääkitykset voidaan välttää.

Kaiken kaikkiaan tutkimuksen perusteella sähköisellä reseptillä voi olla jopa haitallisia vaikutuksia potilaiden terveyteen.

Kulutus lisääntyi nuorilla

Suomalaisiin rekisteriaineistoihin perustuvassa tutkimuksessa tarkasteltiin potilaita, joille määrättiin bentsodiatsepiinireseptejä vuosina 2007–2014. Suomessa sähköiset reseptit otettiin käyttöön vaiheittain vuodesta 2010 alkaen. Suomessa lähes joka viidennellä oli vuosien 2007–2014 aikana ainakin yksi bentsodiatsepiiniresepti.

Sähköinen resepti perusterveydenhuollossa lisäsi bentsodiatsepiinien kulutusta alle 40-vuotiailla potilailla. Vaikutus syntyi uusituista resepteistä ja näkyi entistä suurempina käyttöannoksina.

– Nuorempien potilaiden terveydessä ei havaittu paranemista, vaikka bentsodiatsepiinireseptejä uusittiin enemmän. Sähköisten reseptien käyttöönotto sitä vastoin lisäsi lääkkeiden väärinkäyttöön ja itsemurhayrityksiin liittyviä erikoissairaanhoidon käyntejä tuntuvasti, lähes 20 prosenttia, kertoo VATT:n erikoistutkija Tanja Saxell tiedotteessa.

Vanhempien potilaiden kohdalla tutkimus ei havainnut vaikutuksia bentsodiatsepiinireseptien uusintaan tai terveyteen. He uusivat jo ennen sähköisen reseptin käyttöönottoa reseptejä nuoria enemmän.

Tutkijat korostavat, että potilaan kohtaaminen reseptiä uusittaessa on tärkeää.

– On mahdollista, että sähköisiä reseptejä uusitaan jopa liian helposti. Tämä on ongelmallista erityisesti riippuvuutta ja muita haittoja aiheuttavien lääkkeiden tapauksessa, arvioi tutkija Liisa Laine Pennsylvanian yliopistosta.

Bentsodiatsepiineja käytetään yleisesti esimerkiksi ahdistuneisuus- ja paniikkihäiriöiden sekä unettomuuden hoidoissa, sillä ne ovat hoidollisesti tehokkaita. Niihin liittyy kuitenkin runsaasti haittavaikutuksia kuten lääkeriippuvuuden ja sietokyvyn kehittyminen, vaikeat vieroitusoireet ja kohonnut itsemurhariski.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi