Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Poliisi: Sysmästä mökin alta löytyneellä amfetamiinilla voi olla yhteys United Brotherhood -rikollisjengiin

Ensimmäinen mökiltä löytynyt huumekassi näytti tältä. Myöhemmin poliisi löysi vielä kaksi kassia. Kuva: Hämeen poliisi

Sysmäläisen vuokramökin alta löytyneellä 21 kilon amfetamiinikätköllä voi olla yhteys United Brotherhood -liivijengiin, kertoo Hämeen poliisi. Huumejutun esitutkinta on nyt valmis ja siirtyy syyttäjälle.

Lahtelaisen yli 30-vuotiaan miehen epäillään toimineen Suomessa osana huumausaineen maahantuontiorganisaatiota. Toimintatavan ja lahtelaismiehen yhteyksien perusteella poliisi epäilee, että toimeksiantajana oli United Brotherhood -rikollisryhmä.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus vangitsi lahtelaismiehen maaliskuun alussa, mutta nyt hänet on vapautettu matkustuskieltoon. Helmikuun alussa oikeus vangitsi liettualaisen noin 40-vuotiaan miehen. Hän on edelleen vangittuna. Lahtelaista epäillään yhdestä ja liettualaista useista törkeistä huumausainerikoksista.

21 kiloa amfetamiinia löydettiin mökin terassin alta Sysmästä viime marraskuussa. Esitutkinnan perusteella kätköissä on ollut vähintään 22,4 - 23 kiloa amfetamiinia, josta liettualaismiehen epäillään välittäneen osan eri kerroilla Lahteen ja Helsinkiin viime kesäkuun ja marraskuun välillä.

Tämän lisäksi liettualaisella oli kiinni jäädessään mökin alta haettu kilon paketti, jota hän oli toimittamassa eteenpäin.

- Takavarikoidun amfetamiinin määrä on poikkeuksellisen suuri. Huumeen kätkijä ei tutkinnassa selvinnyt, mutta epäilemme, että taustalla on laajempi liettualainen organisaatio, kertoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Pälvi Suokas.

Sokkeliremontti paljasti kätkön

Sysmäläiseltä mökiltä takavarikoitiin 21 kiloa amfetamiinia.

Liettualaismies oli vuokrannut venäläisomistuksessa olevaa mökkiä, mutta hän ei tiennyt, että sitä vuokraava yritys teetti siellä loppuvuodesta sokkeliremontin.

Remonttia tehneet ukrainalaiset työmiehet löysivät mökin alta huumeita sisältäneen kassin. Poliisi löysi tämän jälkeen vielä kaksi muuta huumekassia.

Mökin omistajalla tai vuokraajayrityksellä ei ole poliisin mukaan mitään tekemistä huumeiden välityksen kanssa.

Liittynee kansainvälisiin rikoksiin

Poliisi epäilee tapahtumien liittyvän kansainväliseen huumausaineiden levitykseen. Takavarikoitujen amfetamiinien vertailunäytteissä löytyy yhteys Tullin vuosien 2017 ja 2018 tutkintailmoituksissa oleviin kansainvälisiin rikoksiin.

Liettualaismies kertoi esitutkinnassa, kenen toimeksiannosta hän on Suomessa toiminut. Tällaista henkilöä ei pelkän nimen perusteella löytynyt, joten liettualaisen niin sanottua ylämiestä ei kuultu esitutkinnassa.

Liettualainen on saanut amfetamiinin välityksestä palkkioksi tuhat euroa jokaiselta välitysmatkalta. Suhteutettuna liettualaiseen elintasoon kyse on noin kuukauden palkasta, kertoo poliisi.

Lahtelaismiehen epäillään toimittaneen liettualaiselle käteistä rahaa vähintään 10 000 euroa, joka oli maksua jo välitetystä amfetamiinista. Maksu hoidettiin tammikuussa Asikkalan Vääksyssä.

Rahamäärän perusteella amfetamiinia on välitetty vähintään kaksi kiloa. Lahtelainen on saanut toiminnastaan palkkioksi muutaman sata euroa.

Juttua muokattu 2.4. kello 21.10. Lisätty poliisin kommentteja.

Nina Räty
nina.raty@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi