Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Monet kokevat olevansa loukussa lähiössä

Yli puolet asumisloukussa olijoista haluaisi muuttaa kokonaan pois nykyiseltä asuinalueeltaan. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Joka kolmas lähiössä asuva kokee olevansa asumisloukussa, ilmenee Helsingin yliopiston tutkimuksesta. Asumisloukulla tarkoitetaan tilannetta, jossa kotitalous haluaisi muuttaa pois nykyisestä asunnosta mutta kokee syystä tai toisesta, että ei siihen pysty.

Yli puolet loukussa olijoista haluaisi muuttaa kokonaan pois nykyiseltä asuinalueeltaan. Asukkaiden oman arvion mukaan loukun syy on yleensä taloudellisissa tekijöissä.

Tutkimuksessa havaittiin, että asumisloukku on myös mahdollinen terveysriski. Loukussa oleminen voi aiheuttaa pitkittynyttä stressiä, kun asumisjärjestely ei vastaa kotitalouden tarpeita.

– Toisaalta kyse voi olla myös valikoitumisesta, sillä heikko terveys liittyy usein puutteellisiin taloudellisiin resursseihin, mikä voi johtaa asumisloukkuun, sanoo tutkijatohtori Teemu Kemppainen.

Kemppaisen mukaan tässä tutkimuksessa ei vielä selvitetty, minkälaisessa elämäntilanteessa ja minkä ikäisiä ovat ne ihmiset, jotka kokevat jääneensä asumisloukkuun.

– Se on työn alla olevan tutkimuspaperin aihe katsoa sitten, että ketkä lopulta ovat loukussa.

Monimuotoisia asuinalueita

Urban Studies -lehdessä julkaistu tutkimus perustuu Suomen lähiöistä vuonna 2013 kerättyyn kattavaan kyselyaineistoon. Tutkimuksen aineistoon valittiin 71 lähiötä koko maasta. Vastaavia tutkimuksia ei ole aikaisemmin juuri tehty.

Kemppaisen mukaan loukussa olemisen kokemuksia saattaisi lieventää, jos asuinalueita ei rakennettaisi esimerkiksi pelkästään sosiaaliseen vuokra-asumiseen. Kun parempana pidettyä tai halutumpaa aluetta täydennysrakennetaan, mukaan voisi ottaa sosiaalisesti tuettua vuokra-asumista. Esimerkiksi Helsingissä monia asuinalueita on kehitetty tähän suuntaan jo vuosikymmeniä.

– Näin myös sellaiset ihmiset, joilla ei ole juurikaan ylimääräistä varallisuutta, pääsevät nauttimaan hyvänä pidetystä asuinympäristöstä.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi