Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

ESS:n aprillipila 2019

Pineapplelta merkittävä tuki lahtelaisten tunnetutkimukseen

Antureiden jako käynnistyy jo tänään. Lahtelaisesta negatiivisuudesta haaveillaan jopa kansainvälistä vientituotetta.

Kuva: Simo Tilakka

Mediatalo Keskisuomalaisen uutisoitiin viime viikolla saaneen Googlelta 300 000 euron tuen hankkeeseen, jossa etsitään keinoja lisätä lukijoiden tyytyväisyyttä tuotteeseen.

Nyt tunnetutkimus on laajenemassa merkittävästi. Etelä-Suomen Sanomat on saanut huomattavan, jopa useiden miljoonien eurojen avustuksen lahtelaisen mielenmaiseman kartoittamiseen. Rahoittajana on yhdysvaltalaisen teknologiajätin Applen Lahteen perustama start up –tytäryhtiö Pineapple.

– Applen pääkonttorille Kalifornian Cupertinoon oli jostain kiirinyt sanaa täkäläisestä omituisesta mielenmaisemasta, jossa mitä myönteisimmistäkin asioista löydetään jotain ikävää, kertoo Pineapplen toimitusjohtaja Severi Mönkkönen.

Etelä-Suomen Sanomat haluttiin mukaan tutkimukseen, koska erityisesti verkkosivuston keskustelussa ja lehden Näppis-palstalla havaittiin Applen vertikaalianalyysissa poikkeuksellista negatiivisuuden keskittymistä.

– Tätä Näppistä oli kyllä melkoisen vaikea avata amerikkalaisille, Mönkkönen naurahtaa.

Akkuihin kansanterveyttä tukeva kotimainen ratkaisu

Lahtelaisten tunnetutkimus käynnistyy pikavauhdilla. Ensimmäiset tuhat anturia saapuivat loppuviikosta Lahteen. Antureiden jako käynnistetään jo tänään Vesijärven sataman pysäköintialueella kello 12. Etusijalla tutkimukseen ovat ESS:n kestotilaajat, koska lehti aikoo aktiivisesti seurata tutkimuksen vaikutuksia näppispalstan ja verkkokeskustelun tunnetasoon.

– Parkkimittariin kannattaa varata ehdottomasti tarpeeksi kolikoita mukaan. Odotettavissa on erittäin pitkiä jonoja, vaikka mikään ämpärijako ei olekaan kyseessä, Mönkkönen ennakoi.

Tutkimuksessa käytettäviä antureita Mönkkönen kuvaa huipputeknisiksi. 54 eri puolille kehoa kiinnitettävää anturia mittaavat koehenkilön tunteita ympäri vuorokauden.

– Akun kesto oli luonnollisesti haaste. Olemme ylpeitä voidessamme kertoa, että ongelmaan löytyi kotimainen ratkaisu. Saimme erittäin halvalla erän 1980-luvun Mobira Talkman -akkuja. Ne kestävät käytössä jopa viikon.

Akun noin viiden kilon paino ei Mönkkösen mukaan ole niinkään ongelma, vaan pikemminkin ominaisuus.

– Tässähän on myös kansanterveydellinen puoli. Viiden ylimääräisen kilon kanniskelu nostaa kuntoa kuin huomaamatta. Olemme alustavasti kyselleet myös UKK-instituuttia mukaan hankkeeseen.

Vaihtuvatko älypyörätiet älymököväyliin?

Myös Lahden kaupungilla hankkeeseen suhtaudutaan äärimmäisen innostuneesti. Negatiivisuudesta haaveillaan jopa kiertotalouden kaltaista vientituotetta.

– Erinomaista olisi, mikäli negatiivisuus saataisiin kerättyä talteen ja käytettyä uudelleen energiana. Kun kivihiilen käyttö Lahdessa on nyt päättymässä, tarvitsemme kipeästi uusia energianlähteitä, kaupungin viestinnästä kerrotaan.

Yliopistokaupunkina Lahdella koetaan olevan nyt hyvät valmiudet kehittää negatiivisuuden talteenottoa.

– Jos tarvittava teknologia saadaan kehitettyä, on varteenotettava vaihtoehto, että kaavailluista älypyöräteistä tehtäisiinkin älymököväyliä, joille lahtelaiset voisivat mennä purkamaan harmitustaan. Samalla mökötys saataisiin hyötykäyttöön.

Tämä juttu oli ESS:n aprillipila 2019.

Auno Mahonen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi