Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

WWF avasi suoran verkkolähetyksen kyykäärmeistä Norppaliven rinnalle

Suomen ainoana myrkyllisenä käärmeenä kyy on ollut Suomessa historiallisesti vihattu ja vainottu eläin. LEHTIKUVA / HANDOUT / OLA JENNERSTEN WWF-SWEDEN

Luonnonsuojelujärjestö WWF on avannut suomalaisille tutuksi tulleen Norppaliven rinnalle uuden suoran verkkolähetyksen, jonka kautta voi seurata kyykäärmeiden paistattelua kevätauringossa. "Kyyliveä" kuvataan sijainnissa, jossa lämmittelevät kyyt tyypillisesti keväisin viihtyvät.

Suomen ainoana myrkyllisenä käärmeenä kyy on ollut Suomessa historiallisesti vihattu ja vainottu eläin. WWF kertoo tavoitteekseen hälventää käärmelajiin kohdistuvia ennakkoluuloja ja pelkoja.

– Kyyt eivät ole aggressiivisia. Jos ne purevat, ne tekevät sen vihoviimeisenä puolustuskeinonaan. Viestimme on, että kyitä kannattaa varoa, mutta vainoon ei ole syytä, kertoo WWF:n tiedotteessa suojeluasiantuntija Teemu Niinimäki.

Kyy ei ole Suomessa rauhoitettu laji, joten sen tappaminen ei ole rangaistavaa. Melkein koko maassa elävien kyykäärmeiden määrä on kuitenkin ollut paikoin huomattavassa laskussa rakentamisen, liikenteen ja vainon takia, WWF kertoo.

– Yhä edelleen ihmisen ja kyyn kohtaamiset päättyvät harmittavan usein käärmeen kuolemaan. Kuitenkin jos käärmeitä pääsee tarkastelemaan rauhassa, voi huomata, miten kauniita ja kiehtovia ne ovat, Niinimäki sanoo.

Kyy puree ihmistä Suomessa 50–150 kertaa vuodessa. Terveelle aikuiselle puremaa ei pidetä kovin vaarallisena, mutta lapsille ja vanhuksille se voi olla merkittävä riski. Kyyn pureman tulee hakeutua aina heti lääkärin hoitoon, olipa kyseessä aikuinen tai lapsi.

Kyykäärmeitä voi seurata WWF:n Luontolive-palvelussa verkossa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi