Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Pitkiksistä voimia koko viikkoon - mepille kuntoilu on voimavara

Juoksu auttaa europarlamentaarikko Henna Virkkusta jaksamaan, kun työpäivät venyvät jopa 18-tuntisiksi.

Kolin jääjuoksuun lauantaina osallistunut europarlamentaarikko Henna Virkkunen nauttii juoksutapahtumista, joissa hän on saanut paljon uusia ystäviä. – Ajalla ei ole minulle väliä. Juoksen, koska nautin siitä. Kuva: Niko Jouhkimainen

Tuuli pyörittää oikein kunnolla Kolin Merilänrannassa jäätien lähtöpäässä. Olisikohan toppatakki ohutta juoksutakkia parempi vaihtoehto jäällä juoksemiseen? pohtii europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.), 46, Kolin jääjuoksun lähtöalueella.

Virkkusen jyväskyläläisen juoksuporukan jäsenet Timo Liukko ja Mika Kukkonen arvelevat itärajan näyttävän vain parhaita puoliaan.

– Arktistahan tämän pitikin olla, miehet tuumaavat 28 kilometrin jääjuoksun alkumetreillä.

Juoksutapahtumat elämän suola

Virkkuselle erilaiset juoksutapahtumat ovat elämän suola. Hän kertoo hurahtaneensa juoksemiseen seitsemän vuotta sitten, koska juoksua on helppo harrastaa itselle sopivaan aikaan. Jyväskylän juoksuporukkaan kuuluu noin kymmenen vakituista jäsentä, ja joka sunnuntai pyritään kirmaamaan pitkälle yhteislenkille kello 9.30.

Aikatavoitteita ei yleensä ole, mutta maratoneilla tähtään noin neljään tuntiin. Henna Virkkunen

– Menemme aika hitaasti, noin kuuden minuutin kilometrivauhtia. Välillä käyn pidempiä, 30–50 kilometrin lenkkejä, erään ystäväni kanssa kahdestaan. Tykkään pitkistä hitaista. Aikatavoitteita ei yleensä ole, mutta maratoneilla tähtään noin neljään tuntiin, Virkkunen kuvailee.

Kesällä porukka osallistuu yhdessä triathlonkisoihin – huumorimielessä. Virkkunen on yleensä se, joka innostaa muut lähtemään ja se, joka pysähtyy sitten kisan loppuvaiheessa ottamaan kuvia, kun muut painavat oksennus suussa.

– En osaa uida kunnolla ja olen aina pelännyt panna päätäni veden alle. Avovesiuinnissa joudun siis kohtaamaan omia pelkojani. Silti triathlon on hirveään kivaa ja monipuolista. Olen saanut paljon uusia ystäviä juoksun ja triathlonin tiimoilta.

Kolin jääjuoksuun lauantaina osallistunut europarlamentaarikko Henna Virkkunen nauttii juoksutapahtumista, joissa hän on saanut paljon uusia ystäviä. - Ajalla ei ole minulle väliä. Juoksen, koska nautin siitä. Kuva: Niko Jouhkimainen

Hyvä nukkuja

Jyväskyläläinen Virkkunen valittiin europarlamenttiin vuonna 2014, ja samalla alkoi matkustaminen Jyväskylästä Brysseliin ja Strasbourgiin. Virkkunen matkustaa töihin varhain maanantaiaamuna ja palaa torstaiyönä.

– Meillä on näitä tunnin aikaeroja joka viikko, koska reissaamme, mutta onneksi olen hyvä nukkumaan.

Työpäivät ovat pitkiä. Kun Virkkunen lähtee ensi maanantaina aamuviiden koneella kohti Strasbourgia, hän tietää jo etukäteen työpäivän kestävän 18 tuntia. Hän myöntää, että lähes kellon ympäri vierähtää töissä muutenkin.

Yritän pitää itseni hyvässä kunnossa, että jaksan matkustaa ja istua kokouksissa. Henna Virkkunen

– Yritän pitää itseni hyvässä kunnossa, että jaksan matkustaa ja istua kokouksissa. Brysselissä ja Strasbourgissa ehdin juosta vain vähän ja lyhyitä lenkkejä. Jos työssä on kova kiire ja väsyttää, en pakota itseäni liikkumaan, sillä silloin siitä ei ole mitään hyötyä. Välillä pitää levätä.

Virkkusella on Jyväskylässä perhe, joka miesjäsenet pärjäävät hänen mukaansa erinomaisesti muutaman päivän viikosta keskenään.

– Käyn joka viikonloppu kotona, mutta välillä on viikonloppuisinkin niin paljon kiertämistä, että visiitti jää lyhyeksi. Yritän ehtiä moikkaamaan myös Hankasalmella olevia hevosiani.

Kun Virkkunen aloitti kansanedustajana, Väinö-poika oli 3-vuotias. Nyt hän 15-vuotias pesäpalloilija, joka tulee tet-harjoitteluun äidin työpaikalle ensi viikolla. Puoliso Matti Mäkinen on Hankasalmen kunnanjohtaja.

Kiireistä aikaa

Huhtikuu on europarlamentaarikoille erityisen kiireistä aikaa, sillä monia isoja lainsäädäntöpaketteja pitäisi saada valmiiksi. Virkkusen mukaan Euroopan tärkeimmät haasteet liittyvät talouden ja turvallisuuden vahvistamiseen sekä kansainväliseen ilmastopolitiikkaan.

Toukokuussa alkaa eurovaaliehdokkaiden kiertäminen. Virkkunen pyrkii toiselle kaudelle, sillä hän kokee viiden vuoden vaikuttamisen liian lyhyeksi ajaksi.

Ehtiikö kiireinen meppi tavata maailmalla toisia suomalaismeppejä?

– Keskiviikkoisin meillä on komissaari Jyrki Kataisen järjestämät aamukahvit, johon kaikki suomalaismepit pyrkivät tulemaan. Muut maat ihmettelevät, miten eri puolueiden edustajat mahtuvat samaan pöytään. Hyvin mahdumme.

Kolin jäätietä on ropsuteltu 14 kilometriä, ja toimittaja hyppää jo hengästyneenä kyydistä.

Henna Virkkunen jatkaa poppoonsa kanssa toiselle kierrokselle lumituiskuun.

– Tämähän on kivaa! Jääjuoksusta voisi tulla meille perinne, mutta voisikohan täällä järjestää myös maratonin, Virkkunen vinkkaa.

Henna Virkkusen vierailu Pohjois-Karjalaan liittyi Savo-Karjalan Kokoomusnaisten 100-vuotisjuhlallisuuksiin.

Saija Kauhanen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi