Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Näin Lahden piirityksen tapahtumat etenivät – vankikarkuri Ilpo Larha tulitti asuntoon pyrkineitä poliiseja

Tältä Metsäpellontie 55:n pihapiirissä näytti vuonna 1994. Kuva: Petri Koivisto

Lahden piiritykseen johtaneet tapahtumat saivat alkunsa, kun elinkautista murhatuomiota istunut Ilpo Larha ja huumerikoksista tuomittu Kullervo Haikas pakenivat vankilasta Helsingin Katajanokalta perjantaina 25. helmikuuta 1994.

Siivoustöitä vankilassa tehnyt Larha pakotti illalla aseella uhaten kaksi vartijaa selliin, otti naisvartijan panttivangikseen ja vapautti Haikaksen. Karkurit ottivat myös naisvartijan aseen.

Portilla miehet ryöstivät pakoauton paikalle sattuneelta naiselta aseella uhaten. Sitten miehet lähtivät ja pakottivat naisvartijan mukaansa.

Kaksikko ennätti pois paikalta juuri ennen kuin poliisit saivat tiesulut pystytettyä. Vartija päästettiin matkan varrella ulos.

Kaksikko jäi melkein kiinni

Poliisi pääsi Larhan ja Haikaksen jäljille ensimmäisen kerran jo muutaman päivän päästä. Poliisit näkivät kaksikon erään talon parvekkeella Itä-Helsingissä. Larha ja Haikas pääsivät kuitenkin pakenemaan talosta maanantaina 28. helmikuuta poliisien valmistautuessa operaatioon.

Tiistaina 1. maaliskuuta Larha ryösti Pitäjänmäellä pankista ison summan rahaa. Ryöstäessään hän ampui yhden laukauksen virkailijaa kohti. Luoti meni kuitenkin täpärästi ohi.

Lahteen Larha ja Haikas saapuivat noin viikkoa ennen piirityksen alkamista. He majoittuivat Haikaksen tunteman nuoren miehen ja tämän tyttöystävän luokse kerrostaloon Metsäpellontie 55:een. Asunto oli naisen vuokraama.

Jokin aika ennen piiritystä Haikakselle ja eräälle miehelle tuli riitaa. Haikas ampui miestä kohti, muttei osunut, ja mies ajoi Haikaksen metsään. Tapaus ei syystä tai toisesta tullut poliisin tietoon.

Asunnossa alkoi tulitus

Tällainen jälki poliisin suojakilpeen tuli. Suojakilven siru haavoitti asuntoon menneistä poliiseista etummaista. Kuva: Vesa Tapiola

Tiistaina 15. maaliskuuta Lahden poliisi sai ohuen vihjeen Haikaksen ja Metsäpellontiellä asuvan nuoren miehen yhteydestä ja valmisteli asuntoon menoa.

Poliisilla ei ollut varmaa tietoa, keitä asunnossa on. Operaatioon varustauduttiin sitä silmällä pitäen, että asunnossa olisi ainakin Haikas.

Sisälle mentiin hiljaa, ja etummaisella poliisilla oli suojakilpi. Kilven kanssa liikkunut poliisi törmäsi kuitenkin asunnon eteisessä avoimeen kylpyhuoneen oveen, mikä aiheutti voimakkaan kolahduksen. Larha tulitti poliiseja kohti, ja etummainen haavoittui kilven sirusta.

Poliisi pehmensi pudotusta

Esko Heinonen oli poliisin pääneuvottelijana. Kuva: Sami Lettojärvi

Tätä seurasi piiritys torstai-iltaan asti. Asunnosta ammuttiin piirityksen aikana useaan otteeseen ulos. Vankikarkureille vietiin puhelin, jolla he ottivat yhteyttä poliisiin ja muun muassa paikallisradioon. Miehet uhkasivat talon räjäytyksellä, jos heidän ehtoihinsa ei suostuta.

Tilanteen aikana asunnossa majoittuneet kolme henkilöä, myös Haikas, muuttuivat pikku hiljaa Larhan panttivangeiksi. Kun Larha nukahti 42 tunnin piirityksen jälkeen, Haikas ja muut kaksi asunnossa olijaa käyttivät tilanteen hyväkseen pääneuvottelijana toimineen Esko Heinosen kehotuksesta.

Poliisi pehmensi kolmikon pakoa raahaamalla asunnon parvekkeen alle patjoja vastapäisestä, taukotilaksi otetusta kerrostalosta.

– Kyllähän se oli juhlava hetki, kun parvekkeen ovi aukesi. Ensimmäisenä lensi kissa, sitten tuli tyttö ja sitten miehet perässä, Esko Heinonen kertoo.

"Petin kaverin"

Haikas pakeni kuitenkin melko vastentahtoisesti. Hänet ja muut asunnossa olleet otettiin kiinni ja vietiin poliisien taukotilaan. Heinonen meni sinne perässä.

– Kiitin Haikasta ja sanoin, että olet pelastanut ihmishenkiä. Hän sanoi, että jep – ja petin kaverin.

Haikas oli koko piirityksen ajan toistellut, että ”me joko lähdetään yhdessä tai kuollaan yhdessä”.

Larha asetti aikarajan

Larha heräsi paon jälkeen ja jatkoi ammuskelua. Hän onnitteli poliisia juonen onnistumisesta.

Torstaipäivän aikana Larha muuttui itsetuhoiseksi, ja lopulta hän asetti aikarajan, jolloin hän lupasi joko tulla ulos poliisin asettamilla ehdoilla tai tappaa itsensä.

Kyllähän se oli juhlava hetki, kun parvekkeen ovi aukesi. Eläkkeellä oleva rikoskomisario Esko Heinonen

Yhtenä neuvotteluaseena Heinosella ja poliiseilla oli se, että koska Larha oli jo tuomittu elinkautiseen, tuomio ei voisi enää pidentyä uusilla rikosnimikkeillä.

Larha päätyi kuitenkin valitsemaan oman käden ratkaisun. Poliisi soitti aikarajan täytyttyä eli kello 19.25 asuntoon. Puheluun ei vastattu, mutta asunnosta kuului laukaus.

Räjähdysainetta ei löytynyt

Kahdeksan aikaan torstai-iltana poliisi ampui asuntoon parikymmentä kyynelkaasuammusta, ja jonkin aikaa odoteltuaan poliisit menivät sisälle.

Ilpo Larha oli surmannut itsensä keittiössä. Häneltä löytyi kaksi käsiasetta ja ammuksia. Kolmannen aseen hän oli heittänyt aamupäivällä ikkunasta.

Asunnosta löytyi myös räjähdetarvikkeita, mutta ei käyttökelpoisia pommeja.

Oikeuskäsittely

Haikasta ei syytetty

Taksinkuljettaja Ilpo Larha tuomittiin elinkautiseen sen jälkeen, kun hän murhasi 77-vuotiaan Willhelm Högstenin tämän pojan palkkaamana Helsingin Jollaksessa vuonna 1992.

Jollaksen murhan yhteydessä Larha tuomittiin myös lukuisista ampuma-aserikoksista ja kultakaupan ryöstöstä. Larha oli pitänyt hallussaan useita kiloja dynamiittia.

Ennen vankilapakoa laatimallaan kostolistalla Larha uhkasi tappaa häntä kuulustelleita poliiseja ja Jollaksen palkkamurhajutun syyttäjän.

Kullervo Haikas tuomittiin Lahden piirityksen jälkeen vajaaksi kolmeksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen muun muassa vankilapaosta, törkeästä ryöstöstä, vartijan ottamisesta panttivangiksi paon ajaksi, laittomasta uhkauksesta ja ampuma-aserikoksesta.

Varsinaisesta piiritystilanteesta Haikas ei kuitenkaan saanut syytettä.

Tuomas Haakana
tuomas.haakana@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi