Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Ensi kesä näyttää Hollolan Pyhäniemessä kuolleelta - yleisötapahtumat kaatuivat kartanon myyntiaikeisiin

Pyhäniemen kartanon pitkittynyt myynti on johtanut siihen, ettei arvokiinteistön alueelle ole ensi kesäksi suunnitteilla konsertteja eikä näyttelyitä. Vain pieni ihme voi pelastaa tilanteen, mutta se ihme on epätodennäköinen.

Pyhäniemen kartanon päärakennuksen pihapiirissä on järjestetty erilaisia kulttuuritapahtumia. Aikanaan Pyhäniemessä on myös tehty kotimaisia elokuvia. Kuva: Anssi Hietamaa

Hollolan Pyhäniemen kartanon tuleva kesä näyttää toistaiseksi erittäin hiljaiselta. Kiinteistö on myynnissä, ja epävarmuus tulevaisuudesta tekee kartanoyhtiölle vaikeaksi suunnitella tulevia näyttelyitä tai konsertteja.

Pyhäniemen kartano oy:n toimitusjohtaja Charlotta Pöntinen arvioi, että arvokohteen mahdollinen uusi omistaja saattaisi vielä ehtiä järjestämään kesäksi jotain. Edellytyksenä on, että kiinteistön kauppa toteutuu nopeasti.

Kiirettä tosin pitää siinäkin tapauksessa. Kesäohjelman suunnittelu on aikaisempina vuosina käynnistynyt jo vuodenvaihteessa, ja helmi-maaliskuussa on varattu konserttiesiintyjät. Konserttitapahtuman varaaminen voisi vielä onnistua.

– Ison näyttelyn kasaaminen voisi olla haastavaa. Nyt mennään kuitenkin jo maaliskuun lopussa, muistuttaa Pöntinen.

Kartanon kesäteatterielämyksissä vietetään Pöntisen mukaan samoin välivuotta.

– Heinäsuon kesäteatteri palaa juhlavuosinäytöksen vuoksi alkuperäiselle paikalleen. Heidän kanssaan neuvotellaan jatkosta sitten kesän jälkeen.

Suosittu kohde

Kartanon omistaja on liikemies Mika Lehto, joka hankki empirekiinteistön omistukseensa vuonna 2009. Hänen aikanaan Pyhäniemestä tuli suosittu kulttuurikohde, jossa on vuosittain ollut tarjolla taidenäyttelyitä, konsertteja sekä kesäteatterinäytäntöjä.

Kartanoa on yritetty saada kaupaksi pian vuoden ajan, ja vielä viime kesänä taidetarjontaa järjestettiin normaalisti. Tuolloin kauppaneuvotteluja käytiin ulkomailla asuvan suomalaisen pariskunnan kanssa eikä kartanon käyttötarkoitus ollut muuttumassa.

– He olisivat jatkaneet samaa toimintaa. Kun syksy tuli vastaan, se vesitti heidän kiinnostuksensa, arvioi kohdetta myyvän Huoneistoforum oy:n toimitusjohtaja Jukka Ignatius.

Päätös puuttuu

Pyhäniemen kartanon myynti ei toistaiseksi ole edistynyt. Kiinteistölle on löytynyt yksi varteenotettava ostajaehdokas, jonka kanssa hinnasta on jo päästy yksimielisyyteen. Päätökset kaupoista kuitenkin puuttuvat.

– Emme tiedä, mitä on menossa, kun se ei ole meistä riippuvainen asia. Siellä on asioita, joita he (so. ostajaehdokas) selvittelevät keskuudessaan, arvioi Ignatius.

Lue myös: Lahden konserttitalon torniosa uuden asunto-osakeyhtiön omistukseen – kohdetta aletaan rakentaa asuinkäyttöön mahdollisimman pian
 

Hänen mukaansa kartanon ympärillä on koko ajan "säpinää". Muun muassa yksi kiinteistöstä kiinnostunut ostajaehdokas on etsinyt Päijät-Hämeestä kartanoa ja halusi lyhyellä varoitusajalla nähdä Pyhäniemen. Näkemistä pitemmälle ei kuitenkaan sillä kertaa menty.

Vastaavanlaisia yhteydenottoja on ollut muitakin.

– Ihmisillä on toiveita, unelmia ja liiketoiminta-ajatuksia, mutta toistaiseksi ne ovat kariutuneet, pahoittelee Jukka Ignatius.

Kartano tuli myyntiin, kun Mika Lehdon ottama 1,5 miljoonan euron velka erääntyi maksettavaksi. Velkojana on miljardööri Antti Herlinin Security Trading oy, ja kartano on saatavien panttina. Osittain 1700-luvulta peräisin olevaa päärakennusta lähiympäristöineen myydään tarjoushinnan perusteella.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi