Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Euroopan keskustaoikeisto punnitsee Orbanin jatkoa puolueessa

Unkarin pääministeri Viktor Orban on koetellut pitkään puolueryhmänsä ja muiden EU-maiden kärsivällisyyttä. LEHTIKUVA/AFP

Euroopan kansanpuolue EPP ottaa tänään kantaa unkarilaisen Fideszin jatkoon puolueessa. Unkarin pääministeripuolue on ollut kipeä piikki EPP:lle, johon Suomesta kuuluvat kokoomus ja kristillisdemokraatit.

Myös Unkarin pääministerin Viktor Orbanin on tarkoitus olla paikalla puoluevaltuuston kokouksessa Brysselissä.

Orban on koetellut pitkään puolueryhmänsä ja muiden EU-maiden kärsivällisyyttä. Epäilyksiä on ollut niin akateemisesta vapaudesta, kansalaisjärjestöjen asemasta, turvapaikanhakijoiden kohtelusta kuin oikeuslaitoksen toimivuudestakin.

Viimeisimpänä EU:n huomion sai vaalikampanja, jossa Fidesz käyttää EU:n komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kasvoja ja pelottelee Brysselin vallalla maahanmuutossa.

Ennakkoon on odotettu, että puolue äänestäisi Fideszin erottamisesta. Pöydällä saattaa kuitenkin olla myös jonkinlainen keskitien ratkaisu.

Ainakin tiistaina pohdinnassa oli vielä mahdollisuus, että Fideszin jäsenyys puolueryhmässä jäädytettäisiin puoleksi vuodeksi. Sen aikana pääministeripuolueen pitäisi täyttää tiettyjä ehtoja, jotka koskisivat ainakin yliopistojen asemaa, oikeusvaltioperiaatetta ja julistekampanjaa. Puheenjohtaja Joseph Daulin esitystä ei vielä tarkkaan tiedetä.

Puolueryhmässä haetaan todennäköisesti ratkaisua, joka hajottaa sen rivejä mahdollisimman vähän, koska EU-vaaleihin on aikaa vain pari kuukautta.

EPP keskustelee pääministeri Orbanin Fidesz-puolueen jatkosta, koska 12 jäsenpuoluetta, muun muassa kokoomus, on pyytänyt sitä. Kokoomus on aiemmin ollut välittömän erottamisen kannalla.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi