Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Asiantuntijaraati: He ovat parhaat suomalaismepit – yksi jää selvästi hännille

Paavo Väyrystä kuvataan kaikkien aikojen turhimmaksi suomalaismepiksi.

Virkamiehet ja lobbarit kehuvat suomalaismepeistä eniten Miapetra Kumpula-Natria (sd.), Nils Torvaldsia (r.) ja Henna Virkkusta (kok.). Kuva: Lehtikuva, Nilstorvalds.fi, Arkisto

Melko tasapäistä joukkoa. Tällainen kuva syntyy suomalaisista europarlamentaarikoista, kun kysyy heitä tuntevilta asiantuntijoilta, kuka on paras ja kuka huonoin. Parhaiden joukkoon yltää useampi, toisessa ääripäässä yksi erottuu muista.

Uutissuomalainen pyysi Euroopan parlamentin työtä seuraavia virkamiehiä ja lobbareita arvioimaan suomalaismeppejä. Kahdeksan asiantuntijaa vastasi nimettöminä, koska he tekevät töitä vaihtelevan lähellä meppejä ja arvostelu on myös arkaluontoista.

Kaksi kärjessä, kolmas kintereillä

Kuka on paras? Eniten mainintoja saavat Miapetra Kumpula-Natri (sd.) ja Nils Torvalds (r.). Heidän niskaansa hengittää Henna Virkkunen (kok.).

– Kumpula-Natri on saanut vastuuta lainsäädännön vedossa. Hänellä on hyvä maine erityisesti teollisuusvaliokunnan sisällä, sanoo yksi.

Kaikki 13 ovat suoriutuneet työssään vähintäänkin tyydyttävästi.

– Torvalds on ollut mukana monessa tärkeässä lainsäädäntöesityksessä erityisesti ympäristö- ja kalastusvaliokunnissa ja edistänyt Suomen kannalta tärkeitä etuja. Hän on saanut äänensä kuuluviin myös viestintävälineissä, sanoo toinen.

Kolmannen mukaan kärkikolmikkoa yhdistää kyky sulkea julkinen hälinä oman ajattelunsa ulkopuolelle ja katsoa asioita syvälle.

– Arvostan erityisesti heidän pyrkimyksiään löytää tasapainoisia ratkaisuja ja etsiä elinkelpoisia kompromisseja.

Moni muukin saa myönteisiä mainintoja. Esimerkiksi Elsi Kataista (kesk.) kiitellään siitä, että hän on päässyt hyvin parlamentin työhön kiinni lyhyessä ajassa. Hän nousi europarlamenttiin Hannu Takkulan (kesk.) tilalle vuosi sitten maaliskuussa. Takkula siirtyi Euroopan tilintarkastustuomioistuimeen.

Kokonaisuutena Suomen meppien taso ei ole päätä huimannut.

Kuva ei ole kuitenkaan mustavalkoinen. Osa hyviksi kehutuista saa myös risuja.

– Hän pitää kovaa ääntä itsestään, mutta ei oikein ymmärrä asioita, sanoo eräs vastaajista Kumpula-Natrista.

– Sinänsä vaikutusvaltaisilla mepeillä Sirpa Pietikäisellä (kok.), Petri Sarvamaalla (kok.) ja Heidi Hautalalla (vihr.) olisi parannettavaa kuuntelemisessa, arvioi toinen.

Yksi selvästi hännillä

Kielteisiä mainintoja kerää etenkin Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.).

– Tiedossani ei ole yhtäkään tehtävää tai asiakokonaisuutta, jota Ruohonen-Lerner olisi aktiivisesti tai näkyvästi hoitanut parlamentissa, sanoo yksi.

– Hän ei vaikuta erityisen motivoituneelta työhönsä. Normaali yhteydenpito, kuten tietopyyntöihin vastaaminen, ja halu tutustua asioihin perusteellisesti vaikuttavat heikoilta, säestää toinen.

Myös Jussi Halla-aho (ps.) mainitaan.

– Ruohonen-Lerner ja Halla-aho eivät oikein osallistu mihinkään.

Muutama nostaa esiin myös Paavo Väyrysen (nykyisin tl, ennen kesk.), joka lähti europarlamentista eduskuntaan viime kesänä. Yhden mielestä Väyrynen on kaikkien aikojen turhin suomalaismeppi.

– Hän ei millään kaudella osallistunut merkittävällä tavalla Euroopan parlamentin työhön vaan panosti aina kotimaan politiikkaan.

Kokonaisuus pääasiassa kelpaa

Monet kehuvat suomalaismeppejä kokonaisuutena. Useampi tekee töitä ahkerasti, osaavasti ja aikaansaavasti, ja työskentely heidän kanssaan on toimivaa, rakentavaa ja tuloksellista.

– Kaikki 13 ovat suoriutuneet työssään vähintäänkin tyydyttävästi, kuuluu yksi tiivistelmä.

Vain yksi on selvästi tyytymätön.

– Kokonaisuutena Suomen meppien taso ei ole päätä huimannut. Enemmän aktiivisia ja fiksuja meppejä tänne kaipaisi.

Mepit

Monta tapaa arvioida

Euroopan parlamentin jäsenten työtä on vaikeaa arvioida tyhjentävästi, mutta sitä voi yrittää tehdä monella tavalla.

Uutissuomalainen kertoi helmikuun puolivälissä (16.2.), että pelkillä numerotiedoilla arvioi­tuna ylivoimaisesti aktiivisin suomalaismepeistä on Heidi Hautala (vihr.). Hänelle oli tuolloin tilastoitu esimerkiksi puheenvuoroja parlamentin täysistunnossa 281, mietintöjä esittelijänä 23 sekä lausuntoja valmistelijana 9.

Hautala nousee korkealle myös Vote Watch Europe -analyysilaitoksen rankkauksessa: hän oli 17:nneksi vaikutusvaltaisin meppi vuonna 2017. Hautalan vaikutusvalta perustuu muun muassa siihen, että hän on yksi parlamentin varapuhemiehistä. Vaikutusvaltaisimpien meppien joukossa olivat myös Petri Sarvamaa (kok.) ja Sirpa Pietikäinen (kok.).

Euroopan parlamentin vaalit pidetään sunnuntaina 26. toukokuuta.

Britannian EU-ero (brexit) pienentää parlamentin kokoa 751 jäsenestä 705 jäseneen.

Brexitin myötä vapautuu 73 edustajanpaikkaa, joista 27 jaetaan uudelleen. Suomen paikkamäärä kasvaa yhdellä 14:ään.

Eurooppa-neuvosto hyväksyi kokoonpanomuutokset viime kesäkuussa.

Britannian on ollut määrä erota EU:sta ensi viikon perjantaina 29. maaliskuuta. Ero on kuitenkin mutkistunut. On epäselvää, mikä lopputulos on.

Outi Laatikainen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi