Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

"Stressi on yksi suurimmista keskustelunaiheista lukioissa" – Tutkijatkin pitävät lukua järkyttävänä

Uutissuomalaisen kyselystä selvisi myös, ettei monella lukiolaisella ole aikaa seurustella.

Eetu Mikkonen, Marianne Merjovaara ja Essi Tynkkynen Kuopion Lyseon lukiosta kommentoivat Uutissuomalaisen ja Suomen lukiolaisten liiton kyselyn tuloksia. Moneen kyselyn tuloksista oli heidän mielestään helppo samastua. Kuva: Aake Roininen

Peräti 88 prosenttia lukiolaisista on täysin tai jokseenkin samaa mieltä väitteestä ”Olen usein stressaantunut opintojeni vuoksi”. Väite on osa Uutissuomalaisen kyselyä, jossa selvitettiin lukiolaisten hyvinvointia ja sosiaalista elämää. Verkkokysely toteutettiin yhteistyössä Suomen lukiolaisten liiton kanssa.

– Aika järkyttävä luku, tuumaa tutkijatohtori Riikka Korkiamäki Tampereen yliopistosta.

– Lukiolaisten stressi vastaa hyvin meidänkin uusia tuloksiamme ja luvut ovat todella kovia. Asia on otettava vihdoin vakavasti, huomauttaa kasvatustieteiden professori Katariina Salmela-Aro Helsingin yliopistosta.

Tyttöjen määrä korostuu kyselyssä, sillä heitä on 85 prosenttia 1 031:stä kyselyyn vastanneesta. Lukiolaisten kokonaismäärästä tyttöjä on Tilastokeskuksen tuoreimpien tietojen mukaan 58 prosenttia.

"Katuojaan, jos ei onnistu"

Korkiamäki pitää nykylukiolaisten paineita ”ihan hirveinä”. Opinnoissa on menestyttävä, on tiedettävä, mitä tekee lukion jälkeen ja elämän pitäisi olla valmiiksi suunniteltu ja järjestetty.

– Tuntuu, että normielämästä poikkeaminen on ihan pannassa – vaikkapa se, että lähtisi ”haahuilemaan” maailmalle ja miettisi tulevaisuuttaan myöhemmin.

Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cuporen erikoistutkija Anna Anttila on samaa mieltä.

– Nykyään nuoret pelkäävät, että joutuvat katuojaan, jos eivät onnistu.

– Lukioiässä tykkääminen, seurustelu, haaveilu ja kokeilut olisivat aika kivoja juttuja.

Työmäärä mutta myös odotukset

Lukiolaiset Marianne Merjovaara, Eetu Mikkonen ja Essi Tynkkynen Kuopion Lyseon lukiosta eivät ylläty kyselyn tuloksista.

– Stressi on yksi suurimmista keskustelunaiheista lukioissa, toista vuotta lukiota käyvä Merjovaara toteaa.

Hänen mielestään myös toisen asteen opiskelijoiden olisi hyvä saada tukea mielenterveyspalveluista.

Ensimmäisen vuoden lukiolaisesta Mikkosesta tuntuu, että hänen kaveripiirissään tytöt stressaavat poikia enemmän. Toisen vuoden lukiolaisen Tynkkysen on vaikea kuvitella, että joku ei stressaisi ollenkaan.

Stressiä aiheuttavat lukion työmäärä mutta myös itselle asetetut odotukset ja niiden saavuttaminen.

– Välttämättä lomallakaan ei pääse ihan täysin rentoutumaan. Senkin vuoksi stressi voi kasautua, Mikkonen toteaa.

Kalenterit esiin kaveriporukalla

Se, että 17 prosenttia on vastannut samaa mieltä väitteeseen ”Minulla ei juurikaan ole kavereita”, huolestuttaa Riikka Korkiamäkeä.

– Se on todella paljon. Jos lukioikäisenä kokee, ettei kavereita juuri ole, niin aika helposti niin kokee myös aikuisena.

Korkiamäki pohtii myös sitä, kuinka stressaava lukio-opiskelu vaikuttaa kaverisuhteisiin.

– Eikö sen vuoksi ole aikaa tavata kavereita?

Lukiolaiskolmikon mielestä kavereita ehtii nähdä, jos näkee vaivaa.

– Jos pitää sopia useamman kuin yhden kaverin tapaamisesta, niin ainakin meidän kaveriporukassa kaivetaan kalenterit esiin, Merjovaara hymähtää.

– Tosi paljon harvemmin voi koulupäivän jälkeen spontaanisti ehdottaa kaverille, tehdäänkö jotain tai mennäänkö jonnekin, Tynkkynen lisää.

Merjovaara on huomannut, että moni lukiolainen haluaa pitää kiinni harrastuksistaan, vaikka koulu viekin paljon aikaa.

– Onpahan ainakin yksi paikka, jossa ei tarvitse miettiä kouluhommia, hän tuumaa.

Samalla harrastuksissa voi nähdä kavereita, esimerkiksi Merjovaara ja Mikkonen laulavat samassa kuorossa.

Tutkija: Tytöillä vähemmän vapaa-aikaa kuin pojilla

Joka neljäs vastaaja kertoo seurustelevansa tällä hetkellä vakituisesti. Niistä, jotka eivät seurustele, 82 prosenttia kertoo syyksi sen, ettei ole löytänyt sopivaa kumppania. 36 prosenttia vetoaa aikapulaan.

– Lukioaikainen seurustelukumppani ei ymmärtänyt, kuinka vaikea on tasapainotella koulun, harrastusten ja töiden kanssa. Suhde myös stressasi, sillä ei yksinkertaisesti ollut aikaa nähdä toista, kertoo kyselyyn vastannut kolmatta vuotta lukiota käyvä tyttö.

Tutkija Anna Anttila huomauttaa, että vastaajat ovat enimmäkseen tyttöjä ja että tytöillä on vähemmän vapaa-aikaa kuin pojilla. Tämä kävi ilmi Anttilan tutkimuksesta: tytöt käyttävät esimerkiksi paljon enemmän aikaa läksyjen lukemiseen ja säännöllisiin harrastuksiin kuin pojat.

– Tasa-arvon kannalta huolestuttavinta on se, että tytöt tekevät yhä enemmän kotitöitä kuin pojat.

Eetu Mikkonen myöntää, että aika on suuri haaste myös parisuhteessa.

– Jos kaiken muun ohessa ehtisikin näkemään, niin missä vaiheessa ehtii ladata akkuja ja rentoutua?

Essi Tynkkysen mielestä ensimmäinen haaste on se, että pitäisi olla aikaa tehdä asioita koulun ulkopuolella, jotta voisi tavata jonkun – ellei sitten löydä potentiaalista seurustelukumppania koulusta.

Marianne Merjovaara on puolestaan pannut merkille, että monella lukiolaisella on "säätöä", mutta siinä, kehittyykö juttu vakavampaan suuntaan, voi tulla aikapula vastaan.

Hyviäkin uutisia

Anttilan mukaan seurustelu voi auttaa paitsi yksinäisyyteen myös koulumenestykseen. Katariina Salmela-Aro näkee asian myös toisinpäin.

– Kun opiskelut sujuvat, on tyytyväisempi itseen ja silloin on usein myös helpompi löytää seurustelukumppani, mikä edelleen vaikuttaa yleensä positiivisesti.

Se, että 87 prosenttia kertoo olevansa rakastunut seurustelukumppaniinsa, ilahduttaa Anttilaa.

– Se on mielestäni todella korkea luku. Romanttinen seurustelu on vielä arvossaan.

Riikka Korkiamäki pitää seurusteluun liittyviä vastauksia hieman ristiriitaisina.

– Joka kolmas kokee edes jonkin verran paineita siitä, ettei seurustele. Aivan kuin kaikki luulisivat, että kaikki muut seurustelevat, mutta lopulta vain joka neljäs seurustelee.

Lukiolaiskysely

Kolmella neljästä säännöllinen harrastus

Uutissuomalaisen kyselyyn vastanneista 24 % käy lukiota ensimmäistä vuotta, 26 % toista vuotta, 46 % kolmatta vuotta ja 4 % neljättä vuotta.

Kysely toteutettiin 5.–15.2. yhteistyössä Suomen lukiolaisten liiton kanssa. Se lähti tuhansille lukiolaisille SLL:n uutiskirjeen mukana.

56 % vastaajista harrastaa säännöllisesti liikuntaa ja 36 % satunnaisesti. Vähintään yksi säännöllinen harrastus on 73 %:lla vastaajista.

Seurustelevista vastaajista 34 % tapasi nykyisen seurustelukumppaninsa koulussa, 29 % kavereiden kautta, 18 % netin kautta ja 19 % jotenkin muuten (esimerkiksi rippikoulussa tai harrastuksen kautta).

Seurustelukumppani on 47 %:lla samanikäinen, 41 %:lla vähän vanhempi kuin itse, 9 %:lla vähän nuorempi kuin itse ja 3 %:lla paljon vanhempi kuin itse.

Väitteeseen ”Olen rakastunut seurustelukumppaniini.” 87 % vastasi ”kyllä”, 2 % ”ei” ja 11 % ”ei osaa sanoa”.

Sanna Inkinen 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi