Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Vangit tekivät viime vuonna ennätysmäärän kanteluita – Mikkelissä vangilta otettiin kitara pois, vaikka muualla hän oli saanut pitää sen

Mikkelin vankilasta (kuva) kanneltiin oikeusasiamiehelle viime vuonna keskimäärin kerran viikossa. Kuva: Mikko Kivelä

Vankiloista tehtiin viime vuonna Rikosseuraamuslaitokselle (Rise) yli kolmannes enemmän kanteluita kuin edellisvuonna. Kanteluita kirjattiin yhteensä 350 kappaletta.

Risen johdon mukaan kasvu selittyy osin sillä, että yksittäinen vanki on tehnyt "huomattavan suuren määrän" kanteluita.

Myös ylimmälle laillisuusvalvojalle eli eduskunnan oikeusasiamiehelle tehtyjen kanteluitten määrä kasvoi viime vuonna. Rikosseuraamusalaa koskevista 390 kantelusta suurin osa koski vankiloita. Yksin Mikkelin vankilasta tehtiin 54 kantelua.

Risen johto pitää "erityisen huolestuttavana" sitä, että laillisuusvalvojat joutuvat toistuvasti kiinnittämään vankilan huomion asioihin, joista niitä on jo aiemmin huomautettu.

Oikeusasiamies on ottanut myönteisen kannan myös vangin radion hallussapitoon.

– Varmaan joka hallinnonalalla joudutaan silloin tällöin kiinnittämään huomiota toistuvasti. Olisi tietysti toivottavaa, että asiat hoidetaan kerrasta, sanoo esittelijäneuvos Anu Rita oikeusasiamiehen toimistosta.

– Tämä (rikosseuraamusala) on sellainen ala, että sitä ilman muuta pitää valvoa. Ulkoisen valvonnan lisäksi on sisäistä tarkastusta.

Risessä tehtävää hoitaa laillisuusvalvontatiimi.

Mikkelin vankila on yksi niistä, joihin ulkoisessa valvonnassa on toistuvasti kiinnitetty huomiota. Vuosi sitten esittelijäneuvos Rita katsoi vankilan johtajan ja apulaisjohtajan syyllistyneen muun muassa väärän todistuksen antamiseen viranomaiselle.

Vankilan johto oli antanut oikeusasiamiehelle tehtyyn kanteluun selvityksen, joka sisälsi totuudenvastaisia tietoja.

Rita ei kuitenkaan nostanut syytettä vaan antoi johtajille huomautuksen.

Vankiloiden kesken eroja

Risen laillisuusvalvontatiimi on työssään havainnut, että vankien kannalta käytännöt eivät ole samanlaisia kaikissa vankiloissa. Se on vastannut muun muassa vankilakanttiinissa myytävien nikotiinituotteitten valikoimaa koskevaan kanteluun.

– Valikoiman tulisi olla vankiloittain yhtenäinen.

Oikeusasiamies otti pari viikkoa sitten kanttaa Mikkelin vankilassa olleen vangin kanteluun, joka koski akustisen kitaran hallussapitoa. Kantelija on ollut muissakin vankiloissa ja saanut niissä pitää kitaraa, mutta Mikkelin vankilassa se otettiin häneltä pois perustelematta.

Vanki haki vankilan johtajan päätökseen oikaisua rikosseuraamusalueen johtajalta. Tämä hyväksyi oikaisuvaatimuksen, mutta siihen meni aikaa seitsemän kuukautta. Oikeusasiamies muistuttaa, että vankeuslain mukaan oikaisuvaatimus on käsiteltävä kiireellisenä.

Oikeusasiamies on ottanut myönteisen kannan myös vangin radion hallussapitoon.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi