Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Huumeissa ajavien osuus kasvaa koko ajan

Liikenneturvallisuus: Poliisi haluaisi käyttöön nopeamman menettelyn todeta kuljettajan päihtymystila.

Poliisi valvoo liikennettä eniten isoissa kaupungeissa, mutta niihin keskittyy myös huumekuskien liikkuminenkin. Kuva: ESS arkisto /Pertti Louhelainen

Poliisin kirjaamista epäillyistä rattijuopumuksista nykyään jo noin puolet johtuu huumausaineista tai väärinkäytetyistä lääkkeistä.

Vielä 2010-luvun alkuvuosina huumeiden ja lääkkeiden osuus päihdekuskeista oli noin 20 prosenttia, joten huumekuskien määrän ja osuuden kasvu on ollut viime vuosina erittäin kovaa. Tieto perustuu Tilastokeskuksen ja poliisin tilastoihin epäillyistä rattijuopumuksista.

Viime vuonna poliisi kirjasi yli 19 000 epäiltyä rattijuopumustapausta, joista rattijuopumuksia oli 11 793 ja törkeitä rattijuopumuksia 7 263.

Rattijuopumusepäilyjen määrä viime vuonna kasvoi edellisvuodesta jopa kahdeksalla prosentilla. Viime vuonna poliisi kirjasi eniten rattijuopumuksia lähes kymmeneen vuoteen. Kasvu tulee lähes kokonaan huumaantuneena ajavien kuljettajien määrän noususta.

Huumepikatestin käyttö vaatii odottelua. Petri Pahkin

Sen sijaan esimerkiksi poliisin tekemät puhallutukset ovat vähentyneet.

Huumeratteja etelässä ja pohjoisessa

Helsingin poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen tekemän analyysin mukaan huumeiden vaikutuksen alaisia kuljettajia rattijuopoista oli viime vuonna 38–67 prosenttia epäillyistä poliisilaitoksesta riippuen, kun mukana ovat sekä huumekuskit että kuljettajat, joiden veressä oli huumeiden lisäksi alkoholia.

Päijät-Hämeessä sekakäyttäjien osuus kaikista rattijuopumustapauksista oli noin 40 prosenttia.

Pelkän alkoholin takia rattijuopumusepäily aiheutui 33–62 prosentille kuljettajista alueesta riippuen. Päijät-Hämeessä lukema oli 60 prosenttia.

Huumeiden vaikutuksen alaisena ajaneita epäiltyjä oli viime vuonna ylivoimaisesti eniten Helsingissä: 67 prosenttia. Yli puolet epäillyistä rattijuopoista oli huumekuskeja yllättäen myös Lapissa: 63 prosenttia. Samoin oli Länsi-Uudellamaalla eli Espoon seudulla: 64 prosenttia.

Vähiten huumaantuneita kuljettajia epäillyistä oli viime vuonna Oulussa: 38 prosenttia.

Luvut tammi-helmikuulta 2019 osoittavat tilanteen Päijät-Hämeessä pahentuneen. Poliisi kirjasi 99 rattijuoppoa, joista lähes puolet eli 45 prosenttia ajoi huumaantuneena tai huumeitten ja alkoholin vaikutuksen alaisena.

Epäillyistä sekakäyttäjiä oli neljä prosenttia; viime vuonna sekakäyttäjiä kaikista päihdekuljettajista oli lähes seitsemän prosenttia.

Tiedot perustuvat poliisin tilastopalvelu PolStatiin.

Muutos vuosikymmenen alkuun nähden on tuntuva. Rattijuoppojen kokonaismäärä on laskenut, mutta huumerattien osuus on kasvanut. Vuonna 2010 Päijät-Hämeessä jäi kiinni noin 950 rattijuopumuksesta epäiltyä. Heistä sekakäyttäjiä oli viidesosa.

Huumeratin käsittely vie aikaa

Poliisi toivoo, että Suomessa etenisi lakimuutos, jonka avulla huumerattijuopumusten toteamista helpotettaisiin nykyisestä. Asiasta on käyty keskustelua, mutta muutoksesta ei ole vielä virallisesta lakiesitystä.

– Muualla Euroopassa on maita, joissa huumausaineesta aiheutuvan rattijuopumuksen toteamiseksi riittää yhden tien päällä tehdyn testin lisäksi se, että asiakas myöntää huumausaineen käytön. Suomessa tämä ei vielä riitä, vaan jokainen epäilty pitää käyttää verikokeessa rattijuopumuksen toteamiseksi, ylikomisario Petri Pahkin Itä-Suomen liikennepoliisista kertoo.

– Tällainen muutos nopeuttaisi valvontaa ja olisi erittäin hyvä uudistus.

Huumaantuneena ajamisen toteaminen on tällä hetkellä kaikin tavoin hitaampaa kuin alkoholista päihtyneen kuljettajan toteaminen.

– Alkoholin takia tehdään seulontapuhallutuksia. Muutaman vuoden käytössä ollut kuppimainen alkometri toimii oikein hyvin ja on nopea käyttää.

– Huumepikatesti tehdään vain, jos on erikseen syytä epäillä kuljettajan käyttäneen huumausaineita. Testit ovat kehittyneet niin, että ne testaavat useampaa ainetta kerralla, mutta silti niiden käyttö vaatii odottelua.

Jos testi näyttää jotain huumausainetta, kuljettajaa pitää käyttää verikokeessa. Arkipäivisin verikoe voidaan ottaa maakuntien terveysasemillakin, mutta etenkin yöaikaan usein ainoa paikka on isoin terveydenhoidon päivystys, jonne voi olla ajomatkaa.

Asta Tenhunen
asta.tenhunen@savonsanomat.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi