Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

SDP:ltä odotetaan nyt pelinavausta eli omaa sote-mallia

Keskustassa toivo herännyt, mutta näkyykö pöhinä vain somessa.

SDP:n puheenjohtraja Antti Rinteeltä odotetaan nyt omaa sote-mallia. Kuva: Roni Rekomaa

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ratkaisu oman hallituksensa kaatamisesta muutti vaalikamppailun luonnetta ja keskustelu käy vilkkaana sosiaalisessa mediassa. Sosiaalidemokraatit joutuivat haastajan asemaan ja puolueelta odotetaan nyt omaa sote-mallia.

Erikoistutkija Jenni Karimäki Eduskuntatutkimuksen keskuksesta arvioi, että Sipilän ratkaisun taustalla oli Sipilän paljon lanseeraama tulos tai ulos -politiikka. Tämä on innostanut keskustan kenttää, ja siellä puhutaan uudesta tulemisesta.

– Toivo on herännyt, että keskusta voi parantaa tulostaan, nyt on saatu kenttä eloon hallituksen erolla, Karimäki arvioi sosiaalisessa mediassa käytävää keskustelua.

Mikä puolue kärsii?

Karimäen mukaan vielä on vaikea sanoa, mikä puolue kärsii eniten soten kaatumisesta ja hallituksen erosta. Se nähdään vasta vaalikamppailun aikana.

– Vaalikamppailu muutti luonnettaan. Nyt meillä kaikki puolueet ovat oppositiossa ja vapaita kommentoimaan edellisen hallituksen tekemisiä ja tekemättä jättämisiä.

Karimäen mukaan myös hallituspuolueet voivat nyt tuoda vapaasti julki omia näkemyksiään asioista, joita ne eivät ole hallituksessa kannattaneet. Ne voivat kertoa, mitä hyvää tai huonoa ne näkevät kaatuneessa sote- ja maakuntauudistuksessa.

– Nyt voidaan kamppailla avoimemmin ja helpommin kuin jos hallitus olisi jatkanut vaaleihin asti.

Paineet siirtyivät SDP:lle

Sipilän ratkaisu muutti Karimäen mukaan keskustan ja kokoomuksen välisen vaalitaistelun luonnetta, mutta myös SDP joutuu asemoimaan itsensä uudelleen. Sosiaalidemokraatteihin kohdistuu nyt ihan erilaisia vaatimuksia ja odotuksia kuin aiemmin.

Karimäki muistuttaa, että SDP on kritisoinut kiivaasti neljä vuotta viime hallituksen sota- ja maakuntamallia. Nyt SDP:ltä odotetaan pelinavausta, mitä se tarjoaa kaatuneen mallin tilalle.

– Puolueen pitää pystyä esittämään todella validi ja hyvä oma sote-malli, ja nyt sitä vastausta odotetaan, Karimäki sanoo.

SDP kertoi maanantaina, että se esitteli oman mallinsa kaksi vuotta sitten ja se on yhä ajankohtainen.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi