Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Tutkija povaa perussuomalaisille selkeää nostetta – Vastustajien mielestä puolue vain heittelee populistisia ratkaisuja vaikeisiin ongelmiin

Perussuomaisten suurin kasvupotentiaali makaa nukkuvissa äänestäjissä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahosta povataan eduskuntavaalien äänikuningasta. Kuva: Agata Anttonen

Perussuomalaiset on parantanut juoksuaan koko alkuvuoden. Tuoreimmassa Ylen gallupissa puolueen kannatus nousi yli prosenttiyksikön ja on nyt 13,3 prosenttia.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson puolestaan arvioi, että perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kerää suurimman äänimäärän huhtikuun eduskuntavaaleissa.

Erikoistutkija Jenni Karimäki Eduskuntatutkimuksen keskuksesta arvioi, että perussuomalaisten kannatus voi vielä nousta.

– Suurin kasvupotentiaali on liikkuvissa äänestäjissä ja niissä, jotka eivät ehkä äänestä.

Perussuomalaisten kannatus on vain alle prosenttiyksikön pienempi kuin vihreiden ja keskustan.

Nukkuvat ratkaisevat

Karimäen mukaan perussuomalaisten kannatuskäyrä on noussut kaikissa mittauksissa. Se antaa odottaa positiivisempaa vaalitulosta, miltä tilanne näytti puoli vuotta sitten.

– Trendinä on se, että kannatuksen nousu tulee enemmän niistä äänestäjistä, jotka eivät aiemmissa kyselyissä ole ilmoittaneet kantaansa. Se ei ole suoraa siirtymää muilta vaan tulee liikkuvien ja äänestämättä jättäneiden joukosta.

Kansanedustaja Jari Ronkainen (ps.) arvioi, että suurin kannatuspotentiaali on niissä äänestäjissä, jotka pettyivät perussuomalaisten hallitustaipaleeseen ja ovat jääneet katsomoon. Jos he lähtevät vaaliuurnille, puolue saa hyvän tuloksen.

"Linjaa ei tarvitse tulkita"

Perussuomalaiset hyödyntävät Karimäen mukaan samaa tyyliä, mitä he tekivät ennen vuoden 2011 jytkyä. Puolueen kriittisestä maahanmuuttopoliittisesta linjasta ei ole epäselvyyttä.

– Se on hyvin yksiselitteinen ja helposti ymmärrettävä. Sitä ei tarvitse tulkita, mitä mieltä puolue on.

Myös ilmasto- ja ympäristökysymyksessä puolue erottuu selkeästi kaikista muista. Puolue pyrkii sanomaan, että Suomi on jo tehnyt riittävästi ja tehtaan perustaminen Suomeen on ympäristöteko.

– He eivät vaadi yksittäistä kansalaista muuttamaan elämäänsä.

Helppoja ratkaisuja

Useat muiden puolueiden kansanedustajat myöntävät taustakeskusteluissa, että perussuomalaisten nousu on näkynyt syksystä lähtien.

Moni myös muistuttaa, että perussuomalaiset tarjoaa helppoja ja populistisia ratkaisuja vaikeisiin asioihin.

– Perussuomalaisilla on jälleen rahaa lähes joka asiaan. He lupaavat niin alentaa autoveroa kuin parantaa verovaroin palveluita, toteaa esimerkiksi kansanedustaja Antti Kurvinen (kesk.).

"Ilmastohumppavouhotus käy hyvin"

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari ei lähde arvailemaan vaalitulosta ennen kuin äänet on laskettu. Ronkainen sen sijaan sanoo olleensa jo pidemmän aikaa sitä mieltä, että kannatus nousee 15 prosentin yläpuolelle.

– Nyt en ole ihan varma, pysähtyykö se ihan siihenkään.

Ronkainen perustelee tätä hyvillä ohjelmilla ja asioiden terävöitymisellä. Ronkaisen mukaan kivijalkana on maahanmuuttokriittisyys ja heikompiosaisten puolustaminen.

– Nyt on tullut uutena asiana ympäristö- ja ilmastohumppavouhotus. Me olemme näissä asioissa realisteja, ja moni allekirjoittaa meidän ajatusmaailmamme. Meille käy vallan hyvin, että tulee ilmastovaalit, Ronkainen sanoo.

Arvioiden mukaan perussuomalaisten kannatusta ovat nostaneet Oulun tapahtumat ja keskustelu ulkomaalaistaustaisten tekemistä seksuaalirikoksista.

– Kun Oulun tapahtumat alkoivat purkautua, ihmisillä avautuivat silmät, että perussuomalaiset ovat olleet oikeassa. Ihmiset haluavat pelisääntöjä uusiksi, koska he ovat huolissaan suomalaisten naisten ja lasten turvallisuudesta, Huhtasaari sanoo.

– Kotouttamistoimiin menee saman verran rahaa, mitä menisi, jos vanhusmitoitus olisi 0,7 henkilöä, Huhtasaari sanoo.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi