Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Voiko toimitusministeristö tehdä esityksen uudeksi Puolustusvoimain komentajaksi? – Oikeuskansleri: "Eiköhän tämän viikon jälkeen olla viisaampia"

Nimitysvalta on tasavallan presidentillä, mutta tämä tarvitsee ensin esityksen.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti selvittää, voiko toimitusministeristö tehdä esityksen uudesta Puolustusvoimain komentajasta. Kuva: Laura Oja

Uuden Puolustusvoimain komentajan nimitysasia on edelleen kesken. Valtioneuvostolta on odotettu nimitysesitystä tasavallan presidentille maaliskuun aikana, mutta asia mutkistui, kun hallitus erosi perjantaina sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen kaaduttua ja muuttui toimitusministeristöksi.

– Asia on vielä kesken puolustusministeriössä ja meillä. En uskalla sanoa, milloin asiaa ratkeaa. Eiköhän tämän viikon jälkeen olla viisaampia, sanoo oikeuskansleri Tuomas Pöysti Uutissuomalaiselle.

Epäselvää on, voiko toimitusministeristö tehdä nimitysesityksen. Vakiintuneesti katsotaan, että toimitusministeristö ei voi päättää nimittämisistä korkeimpiin valtion virkoihin. Puolustusvoiman komentajan valinnassa nimitysvalta on presidentillä, mutta tämä tarvitsee ensin esityksen.

Puolustusvoimain komentajan on määrä vaihtua elokuussa. Nykyinen komentaja, kenraali Jarmo Lindberg ei hakenut jatkokautta. Hänen viisivuotiskautensa päättyy heinäkuun lopussa.

Asia on vielä kesken puolustusministeriössä ja meillä. oikeuskansleri Tuomas Pöysti

Tiedusteluvaltuutetun voi nimittää

Oikeusministeriö tiedotti tiistaina, että toimitusministeristö voi nimittää tiedusteluvalvontavaltuutetun ja että asia on varmistettu oikeuskanslerilta. Virkaa varten haastateltavat on valittu, ja virkamiesesitys nimityksestä pyritään saamaan valmiiksi maaliskuun aikana.

Uusi tiedusteluvalvontavaltuutettu valvoo tiedustelutoiminnan lainmukaisuutta sekä perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista tiedustelutoiminnassa.

Eduskunta hyväksyi siviili- ja sotilastiedustelua koskevat lait maanantaina. Lakien voimaantulo edellyttää, että laillisuusvalvonta on järjestetty eli tiedusteluvalvontavaltuutettu on aloittanut tehtävänsä.

Outi Laatikainen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi