Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kovaääninen puhelimeen puhuminen, lasten huuto...Tällaiset äänet meitä ärsyttävät

Esimerkiksi kuorsaamisen ääni ärsyttää enemmän naisia kuin miehiä. Kuva: Colourbox / Sergey Mironov

Istut junassa ja kuuntelet 35 minuuttia samassa vaunussa istuvan henkilön kovaäänistä puhelua – kaikkine yksityiskohtineen. Alkaako ärsyttää? Tai olet kahvilla mummolassa, ja sukulaismies alkaa kirskuttaa haarukkaa ja veistä posliinilautasta vasten. Tekeekö mieli laittaa kädet korville?

Et ole tuntemustesi kanssa yksin. Tavalliset arjen äänet saattavat ärsyttää suunnattomasti.

Goodyear teetti Äänet tiellä -tutkimuksen, jonka mukaan lasten huuto ärsyttää suomalaisia eniten. Aiemmin mainitut kovaääniset puhelut olivat naapureiden metelin jälkeen kolmantena ja aterimien kirskunta posliinia vasten seitsemäntenä.

Äänet tiellä perustuu YouGov-tutkimukseen, jossa suomalaiset kertoivat suhtautumisestaan arjen ääniin. Sen mukaan 60 prosenttia suomalaisista ärsyyntyy äänistä vähintään kerran viikossa.

Kuva: Jani Keronen

Naiset ja miehet kokevat äänet hiukan eri tavoin. Kuorsaus ärsytti 39 prosenttia naisista, mutta vain 28 prosenttia miehistä. Äänekkäästä pureskelusta ärsyyntyi 29 prosenttia naisista ja 20 prosenttia miehistä.

– Kuorsaus on pienitaajuista jyrinää, joka on todella häiritsevää. Aivot pystyvät suhteellisen helposti sulkemaan pois säännöllisiä ääniä ihmisen nukkuessa. Kuorsaus ei ole säännöllistä ääntä, ja miesten kuorsauksen taajuus on pienempää ja voidaan siksi kokea ärsyttävämpänä, sanoo ääniasiantuntija, tohtori Tomas Lagö.

Kyselyyn vastasi reilu tuhat vähintään 18-vuotiasta suomalaista.

Erilaiset äänet voivat ärsyttää ketä tahansa, mutta osa ihmisistä kärsii ääniyliherkkyydestä eli hyperakusiasta. Tällöin aivan tavalliset äänet rasittavat ja aiheuttavat korvissa jopa kipua. Ääniyliherkälle ympäröivä maailma on epämiellyttävän meluisa. Hyperakusia saattaa korostua tinnituksen yhteydessä mutta sitä esiintyy myös ilman tinnitusta, kerrotaan Suomen Tinnitusyhdistyksen nettisivuilla. Usein oireen paheneminen liittyy väsymykseen tai stressiin.

Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi