Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Poliitikot pesevät soten jälkipyykkiä somessa: "Pörriäiset iloitsevat", "Tässä hieman faktaa"

Sote-alan ammattilaisten twiiteistä on luettavissa helpotus soten kaatumisesta.

Sote-uudistuksen kaatuminen on kirvoittanut niin poliitikkojen kuin kansalaistenkin kielenkantoja sosiaalisessa mediassa. Kuva: Jaana Kautto

Sote- ja maakuntauudistuksen kaatumisesta on kaksi päivää ja jälkipyykin pesu jatkuu kuumeisena sosiaalisessa mediassakin. Aihetunniste #sote on sunnuntainakin ollut yksi Suomen suosituimpia.

Poliitikot osoittelevat pikaviestipalvelu Twitterissä ahkerasti sormella toisiaan siitä, mihin kipeästi kaivattu uudistus kaatui ja kuka oli syypää.

– Tässä hieman faktaa mihin se sote eduskunnassa kaatui. Ei itse soten eikä edes valinnanvapauden yksityiskohtiin vaan maakuntahallinnon (maku2) peruslaillisiin ongelmiin, twiittaa kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen ja liittää mukaan kuvan maakuntalain virkamiesarviosta.

Moni muu näkee kohteeksi SDP:n ja sen puheenjohtajan Antti Rinteen.

twitter.com Antti Rinne (@AnttiRinnepj) | Twitter The latest Tweets from Antti Rinne (@AnttiRinnepj). SDP:n puheenjohtaja. Socialdemokraternas partiordförande. Leader of the Social Democratic Party. @Demarit Instagram: rinne_antti

– Pörriäiset iloitsevat soten kaatumisesta. Vanhusten ja vammaisten palvelujen ulkoistamispaine monessa kunnassa kasvaa. Tätä tahtoi Antti Rinne joukkoineen. Oma rooli kauhan varressa on myös eräällä kokoomusvaikuttajalla, joka kahdessa roolissa on soppaa hämmentänyt, lataa keskustan kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen.

Rinteeltä perätään myös konkretiaa siitä, miten demarit rakentavat toimivan sote-uudistuksen.

– Ja nyt Antti Rinne lupaa, että pystyvät hoitamaan sote-uudistuksen. Uskoo ken tahtoo, sanoo sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo.

– Onneksi demareilla ja Antti Rinteellä on kuitenkin selvä vaihtoehto sote-uudistukselle, ollut jo viime kesästä lähtien. Kunnilla on ulkorajat, irvailee keskustaministeri Kimmo Tiilikainen.

Rinne ei ole vastannut twiitteihin mitenkään, mutta SDP:n kansanedustaja Hanna Kosonen vastaa Tiilikaiselle:

– Näitä rajojen sisäisiä alueita voitaneen kutsua maakunniksi tai sotekunniksi, kun niitä lukumäärällisestikin sd:lla on 18. Siihen valinnanvapaudesta henkilökohtainen budjetointi ja palvelusetelit, niin meillä on toteuttamiskelpoinen soteuudistus.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah perää sunnuntaisessa blogikirjoituksessaan kaikkien puolueiden sote-malleja pöytään ennen vaaleja.

Kaatuneen sote-uudistuksen projektijohtaja Päivi Nerg puolestaan suosittelee, että ennen omien mallien lanseerausta kaikki puolueet lukisivat aiheesta Kunnallisalan kehittämissäätiön julkaisun ”Sote- ja kuntarakenteen pitkä kujanjuoksu”.

"Suunnittelun asiakaskeskeisyys oli näennäistä"

Monessa sosiaali- ja terveysalalla työskentelevän twiiteissä toistuu ajatus, että kaatunut uudistus ei olisi ollut hyvä.

– Suurin ahdistus ruohonjuuritasolla työskentelevälle lääkärille tuli juuri siitä, että suunnittelun asiakaskeskeisyys oli näennäistä. Lopullinen vaikutus kaatuu ensin terveyskeskuslääkärin/sosiaalityöntekijän ja lopulta potilaan/asiakkaan niskaan, kirjoittaa yleislääketieteeseen erikoistuva lääkäri Isa Teeriaho.

Yle Uutiset Maakuntien sote-muutosjohtajilta kylmää kyytiä hallitukselle: "Poliittinen jääräpäisyys kaatoi soten, jonka me olimme valmiina toimeenpanemaan" Yle kysyi, mitä muutosjohtajille jäi käteen kariutuneesta sote- ja maakuntauudistuksesta. Pettymyksen lisäksi hyvät eväät tulevaan. twitter.com #politiikka hashtag on Twitter See Tweets about #politiikka on Twitter. See what people are saying and join the conversation.

– Tässä avoimessa ajassa sulle–mulle-lehmänkaupat eivät enää toimi. Politiikalta haetaan samaa tulosvastuuta, jota hallinnonregiimiksi on ajettu valtion tasolta jo vuosikymmenten ajan, sanoo ammattijärjestö Tehyn järjestöasiantuntija Anne Lindgren.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin entinen johtaja, eduskuntavaaliehdokas Aki Lindén (sd.) iloitsee soten kaatumisesta.

– 829 päivää (22.12.2016–) tein joka päivä työtä soten markkinamallin kaatamiseksi. Satoja puheita, lausuntoja, muistioita, kannanottoja, kirjoituksia, meilejä, twiittejä, kokouksia, neuvotteluja, linjauksia, lobbausta, lehti-, radio- ja TV-haastatteluja. 9.3.2019 se kaatui.

Minna Harmaala / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi