Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kysely: Maahanmuuttoa kannattaa useampi kuin vastustaa, alueelliset erot suuria – Opiskelijat toivotetaan tervetulleiksi, turvapaikanhakijoita karsastetaan

Yleisesti ottaen opiskelijat ja EU-maista tulevat työntekijät toivotetaan tervetulleiksi, kun taas pakolaisia ja turvapaikanhakijoita karsastetaan, kysely kertoo. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Suhtautuminen maahanmuuttoon jakaa suomalaiset kahtia, kertoo tuore kysely.

Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselyyn vastanneista vajaa puolet, 47 prosenttia, pitää itseään maahanmuuttomyönteisenä. Kielteisesti maahanmuuttoon kertoo suhtautuvansa vastaajista 41 prosenttia. Reilu kymmenesosa vastaajista ei luokitellut itseään kumpaankaan ryhmään.

Kyselyn perusteella maahanmuuttoon suhtaudutaan myönteisimmin pääkaupunkiseudulla. Siellä asuvista vastaajista 56 prosenttia piti itseään maahanmuuttomyönteisenä ja 35 prosenttia -kielteisenä. Kielteisimpiä asenteet olivat maaseutumaisissa kunnissa, joissa myönteisesti maahanmuuttoon suhtautui vain 39 prosenttia vastaajista ja kielteisesti 48 prosenttia.

Maahanmuuton kannatus on suurinta vihreiden, vasemmistoliiton ja keskustan kannattajien keskuudessa. Eniten maahanmuuttomyönteisiä vastaajia oli vihreiden kannattajissa, 79 prosenttia.

Toisessa päässä ovat perussuomalaiset, joiden kannattajista liki kaikki – 96 prosenttia – ilmoittivat olevansa maahanmuuttokielteisiä. Kokoomuksen ja SDP:n kannattajat taas jakaantuivat kahtia maahanmuuttomyönteisiin ja -kielteisiin vastaajiin.

Kyselyn mukaan myös vastaajien koulutustausta ja ammattiasema heijastuvat heidän asenteisiinsa maahanmuuttoa kohtaan. Muuta väestöä suopeammin maahanmuuttoon suhtautuvat korkeasti koulutetut ja ylemmät toimihenkilöt. Sen sijaan asenteet ovat keskimääräistä nuivempia vähiten koulutettujen, työntekijöiden ja työttömien keskuudessa.

Enemmistö vähentäisi maahanmuuttoa Lähi-idästä ja Afrikasta

Vastaajien asenne maahanmuuttajiin oli erilainen riippuen siitä, mistä ja millä perusteilla maahanmuuttajat saapuvat Suomeen. Yleisesti ottaen opiskelijat ja EU-maista tulevat työntekijät toivotetaan tervetulleiksi, kun taas pakolaisia ja turvapaikanhakijoita karsastetaan, kysely kertoo.

Vastaajista yli 80 prosenttia hyväksyisi lähialueelleen nykymäärän tai entistä enemmän ulkomaalaisia opiskelijoita, ja 75 prosenttia muista EU-maista tulevia työntekijöitä. Sen sijaan vastaajista puolet olisi valmis vähentämään pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden sijoittumista kotiseuduilleen. Vain vajaa viidennes vastaanottaisi heitä lisää.

Kyselyn perusteella suomalaiset ottavat maahanmuuttajia vastaan mieluiten muista EU-maista, Pohjois-Amerikasta tai Aasiasta. Vähiten kannatusta saa maahanmuutto Lähi-idästä tai Afrikasta. Päinvastoin enemmistön mielestä Suomen tulisi vähentää maahanmuuttoa näiltä alueilta.

Tässäkin kysymyksessä kannat jakaantuivat osin vastaajan puoluekannatuksen mukaan. Keskustan, kokoomuksen, SDP:n ja perussuomalaisten kannattajista enemmistö vähentäisi Lähi-idästä ja Afrikasta tulevien maahanmuuttajien määrää. Sen sijaan vihreiden tukijoista 27 prosenttia vastaanottaisi enemmän maahanmuuttajia Lähi-idästä ja 41 prosenttia Afrikasta.

Kyselyyn vastasi helmikuun alussa yli 1 100 Manner-Suomessa asuvaa 18–79-vuotiasta ihmistä.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi