Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Tutkijat arvioivat, että uuteen hallitukseen nousee ainakin SDP – tällaisia sote-malleja demarivetoiset hallitukset voisivat synnyttää

Mikään puolue tuskin heittää vuosien valmistelutyötä romukoppaan.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne voi vaalien jälkeen hyvinkin johtaa hallitusneuvotteluita. Hän iloitsi hallituksen kaatumisesta eduskunnassa perjantaina. Rinteen vieressä istui kansanedustaja Sirpa Paatero (sd.). Kuva: Heikki Saukkomaa

Vaikka oppositio on tällä vaalikaudella moukaroinut hallituksen sote-mallia, mikään puolue tuskin on valmis heittämään vuosien valmistelutyötä romukoppaan. Tulevankin hallituksen sote-uudistus pohjautunee siis kaatuneeseen malliin, uskoo politiikan tutkija Jenni Karimäki Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksesta.

– Se nopeuttaa asioiden eteenpäin viemistä, tehty ei työ mene hukkaan eikä kukaan pääse syyttämään hallitusta yhteiskunnan varojen tuhlaamisesta tiukan talouspolitiikan aikoina, Karimäki sanoo.

Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo Helsingin yliopistosta näkee, että jotta tehtyä työtä voitaisiin hyödyntää, pitäisi edetä nopeasti. Pitkä epävarmuuden tila alkaisi hänen mukaansa purkaa rakenteita ja tehty valmistelu menettäisi merkitystään.

– Asioista pitäisi sopia riittävän yksityiskohtaisesti jo hallitusneuvotteluissa, jotta olisi selvät nuotit lähteä eteenpäin.

Hiilamo ei usko, että sote-uudistus on seuraavallekaan hallitukselle kovin helppo tehtävä. Hän uskoo kuitenkin, että puolueilla on kiinnostusta linjata sotesta jo hallitusneuvotteluissa, jotta pääsevät keskittymään muihinkin asioihin.

Kumpikin tutkija on sitä mieltä, että tulevassa hallituksessa hyvin suurella todennäköisyydellä istuu ainakin SDP, hyvin mahdollisesti pääministeripuolueena. Uutissuomalainen kysyi tutkijoilta mahdollisia sote-malleja erilaisilla demarivetoisilla hallituspohjilla.

Jääkö valinnanvapaus pois?

Heikki Hiilamo arvelee, että kokoomuksen ja demareiden hallitus ei saisi aikaan kovin erilaista sote-mallia kuin nyt hylätty.

– Kokoomuksen on hyvin vaikea lähteä sote-malliin, jossa ei olisi jollakin tavalla huomioitu valinnanvapautta. Toisaalta molemmat puolueet ovat hyväksyneet ajatuksen, että siirretään vastuu sote-palveluiden järjestämisestä nykyisiä kuntia ylemmälle tasolle, hän pohtii.

Jenni Karimäki uskoo, että juuri valinnanvapaus jää seuraavan hallituksen sote-mallista pois. Hän näkee kuitenkin mahdolliseksi, että kokoomus joustaisi tässä kysymyksessä. Tosin jos puolue kärsii kovin kirvelevän vaalitappion, se jättäytynee oppositioon.

Keskustan maakuntakortti on nyt käytetty

Keskustan kanssa SDP:n olisi todennäköisesti helpompi löytää yksimielisyys sote-mallista kuin kokoomuksen. Hiilamo arvioi, että punamullan versio olisi melko lähellä jo hylättyä mallia, mutta ilman valinnanvapautta. Tällöin saatettaisiin esimerkiksi muuttaa sairaanhoitopiirit sote-alueiksi, joilla voisi olla myös verotusoikeus ja vaaleilla valitut päätöksentekijät.

Toisaalta Hiilamo arvelee, että SDP:n parina keskusta voisi joutua joustamaan maakuntien määrästä. Samaa mieltä on Karimäki.

– Nyt päähallituspuolueena oli mahdollista ajaa läpi itselle tärkeä kysymys, mutta se kortti on nyt kuopattu eikä tule olemaan seuraavan neljän vuoden aikana mahdollista.

Karimäki uskoo, että itse malli on lopulta keskustalle tärkeämpi kuin maakuntien määrä.

Perussuomalaiset ei ole kovinkaan profiloitunut sote-asiassa

Tutkijoiden mielestä on erittäin mahdollista, että molemmat nykyiset päähallituspuolueet ovat ensi kaudella oppositiossa.

Jos SDP lyöttäytyisi yksiin vihreiden ja vasemmistoliiton kanssa, sopu sotesta voisi Hiilamon mukaan olla helpoiten löydettävissä. Kaikki puolueet ovat oppositiossa haukkuneet Sipilän hallituksen mallia.

Sekä Hiilamo että Karimäki uskovat, että punavihreä hallitus päätyisi esittämään jonkinlaista maakunta- tai sote-aluemallia, mutta ilman kokoomuksen hellimää valinnanvapautta. Toisaalta keskustan jääminen hallituksen ulkopuolelle todennäköisesti tuottaa Hiilamon mukaan kaatunutta mallia pienemmän määrän alueita.

Jos SDP ottaisi toiseksi päähallituspuolueeksi perussuomalaiset, sotesta tuskin tulisi tutkijoiden mukaan kovin suurta kiistaa. Perussuomalaiset on muiden oppositiopuolueiden tapaan kritisoinut valinnanvapausmallia.

– Perussuomalaiset eivät ole hyvin vahvasti profiloituneet sote-kysymyksessä. Sellaisessa tilanteessa esimerkiksi SDP:n kannat saisivat enemmän painoa, sanoo Hiilamo.

Minna Harmaala 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi