Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Hallitus meni, ministerit eivät – toimitusministeristössä istuvat samat naamat

Toimitusministeristön kokoonpano on sama kuin hallituksessa ennen eroamispäätöstä. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Suomessa on aina oltava toimivaltainen hallitus. Tämä tarkoittaa sitä, että hallituksen eroamisen jälkeen vastuun ottaa toimitusministeristö, kunnes uusi hallitus aloittaa työnsä huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen.

Käytännössä toimitusministeristön kokoonpano on sama kuin hallituksessa ennen eroamispäätöstä. Ministerit ja heidän salkkunsa pysyvät ennallaan.

– Hallitus istuu, mutta sanaa hallitus ei voi enää käyttää, valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski toteaa STT:lle.

Hänen mukaansa toimitusministeristön toiminta ei näy konkreettisesti kansalaisille juuri lainkaan.

– Toimitusministeristön toiminta kiteytyy mielestäni siinä, ettei hallitusohjelmaa enää toteuteta. Esimerkiksi sote-uudistuksen tai muiden suurten hankkeiden eteen ei enää tehdä toimenpiteitä. Toki soteuudistuksen kaatuminen voi näkyä epävarmuutena yksittäisten ihmisten työssä.

Ei eroa vaalien jälkeisestä ajasta

Toimitusministeristön asemasta ei ole olemassa varsinaisia säädöksiä, mutta käytännössä toimitusministeristö ei tee uusia poliittisia avauksia. Se ei esimerkiksi voi tehdä korkeita valtion virkanimityksiä.

Toimitusministeristön tehtäväksi jää huolehtia rutiineista ja juoksevista asioista, joita ei voi siirtää seuraavan hallituksen kontolle.

– Ne ovat hyvin pieniä asioita, lähinnä asetuksia ja hallintopäätöksiä, joihin ei vaadita merkittävää yhteiskunnallista tarkoituksenmukaisuuden harkintaa, Anttikoski sanoo.

Anttikosken mukaan hallituksen eroamispäätöstä seuraava toimitusministeristö ei käytännössä eroa mitenkään eduskuntavaalien jälkeisestä tilanteesta. Tällöin edellinen hallitus jatkaa toimitusministeristönä kunnes uusi hallitus nimitetään.

Oikeusministeriö tiedotti perjantaina, ettei hallituksen ero vaikuta eduskuntavaalien aikatauluun. Eduskuntavaalit järjestetään 14. huhtikuuta.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi