Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Muutosjohtaja Seppo Huldén: "Lähtökohta on se, että alamme pikku hiljaa laittaa pillejä pussiin"

Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelua Päijät-Hämeessä johtanut Seppo Huldén toivoo valtiovarainministeriöltä nopeita arvioita siitä, millä aikataululla valmistelutyö ajetaan alas vai jatketaanko sitä jotenkin.

Päijät-Hämeen sote- ja maakuntauudistuksen muutosjohtajan Seppo Huldénin mukaan valtiovarainministeriö pohtii ensi viikolla, miten valmistelun alasajossa edetään. Kuva: Armi Salonen

Sote- ja maakuntauudistuksen kohtalo ehti olla epävarma jo jonkin aikaa, eikä viimeinen niitti lopulta tullut kovin suurena yllätyksenä, sanoo Päijät-Hämeen sote- ja maakuntauudistuksen muutosjohtajana toimiva Seppo Huldén.

– Olimme varautuneet kaikkiin vaihtoehtoihin, ja keskittyneet valmistelussa niihin asioihin, joista on hyötyä, vaikka uudistus ei toteutuisikaan.

Huldén ei osaa sanoa, kuinka pitkään valmistelusta vastaavat projektitoimistot ympäri Suomea jatkavat toimintaansa.

– Lähtökohta on se, että alamme pikku hiljaa laittaa pillejä pussiin, jos mitään uutta toimeksiantoa ei tule.

Varmaa on vain se, että valiokuntien käsittelyssä olleet sote- ja maakuntalakiesitykset raukeavat, joka tarkoittanee samalla uudistuksen valmistelun lopettamista.

– Niiden pohjalta ei tule uutta lainsäädäntöä, se on ihan varmaa. Seuraava kysymys on se, että kuinka kauan valmistelun alasajolle on aikaa. Valtiovarainministeriö pohtii asiaa varmastikin ensi viikolla. Nyt varmasti selvitetään sitä, kuinka pitkään projektiorganisaatioiden olisi syytä taltioida jo tehtyä työtä, jotta mitään ei varmasti pääse häviämään. Uutta ohjeistusta odotetaan.

Päijät-Hämeessä maakuntauudistusta valmistelemassa on ollut enimmillään vajaat 70 ihmistä.

– Tällä hetkellä osa-aikaisia on parisenkymmentä ja kokoaikaisia kymmenkunta. Maaliskuun lopussa henkilökunnan määrä putoaa alle kymmeneen.

Huldénin oma työsopimus jatkuu toukokuun loppuun asti.

– Saa nähdä, haluaako valtiovarainministeriö ylläpitää näitä toimistoja seuraavan hallituskauden alkumetreille, jotta nähtäisiin, mitä rupeaa tapahtumaan vai tapahtuuko mitään.

Huldén: "Osoittaa päätöksentekokyvyttömyyttä"

Huldénin mukaan on suuri sääli, että eduskunta ja hallitus toisensa perään kompuroi koko Suomen kannalta erittäin tärkeän uudistuksen kanssa.

– Ihan pakko on sanoa, että kyllä tämä päätöksentekokyvyttömyyttä osoittaa. Syksystä 2015 lähtien on ollut tiedossa suurin piirtein se, mikä tavoiteltu lopputulema on, mutta silti kävi näin. Ei tämä prosessi hirveän hyvää kuvaa anna eduskunnan työskentelykyvystä.

Huldén ei halua syyttää mitään yksittäistä tahoa viimeisimmästä mahalaskusta. Hänen mielestään kansanedustajilta on kuitenkin puuttunut päättäväisyyttä.

– Näyttää siltä, että kansanedustajat ovat ulkoistaneet vastuunsa kuulemilleen asiantuntijoille. En halua käyttää puolustusministeri [Jussi Niinistön] ilmaisuja, mutta kyllä perustuslakiasiantuntijoiden keskuudessa näyttää olevan jossain määrin sellaista henkeä, että halutaan 110 prosentin varmuus sille, ettei mitään heille tärkeää periaatetta rikota.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi