Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Oikeuskanslerilta tiedusteltiin toimitusministeristöstä jo ennen hallituksen kaatumista – virasto ei kerro, kuka tiedusteli

Oikeuskansleri Tuomas Pöystin mukaan kysymys on hänen käsityksensä mukaan virkamiehiltä tulleista rutiiniluontoisista kysymyksistä, joita kysytään ennen vaaleja. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Oikeuskansleri antoi tiistaina kaikessa hiljaisuudessa lausunnon, jonka mukaan toimitusministeristön asemasta ja toimivallasta oli tullut tiedusteluja kanslerille. Kolme päivää myöhemmin hallitus kaatui ja maan johto siirtyy toimitusministeristölle.

Toimitusministeristöllä on muodollisesti sama toimivalta kuin hallituksella ennen sen eronpyyntöä. Toimitusministeristö ei kuitenkaan enää toteuta hallitusohjelmaa tai voi esimerkiksi sitoa seuraavaa hallitusta kauaskantoisilla aloitteilla.

Sipilän hallitus on ilmoittanut jatkavansa itseään tuuraavana toimitusministeristönä.

Virasto ei kerro tiedustelijoita

STT soitti jo tiistaina oikeuskanslerinviraston valtioneuvostoasiain osaston osastopäällikölle Maija Salolle ja kysyi, kuka on tiedustellut toimitusministeristöstä ja onko kanslerinvirastossa esimerkiksi sähköpostitse tulleita tai muita kirjallisia tiedusteluita, joita STT voisi saada.

– Ei meillä ole mitään sellaisia, mitä voisi antaa. Tämä on meidän normaalia neuvontaa, mitä me ministeriöille annetaan oikeudellisissa asioissa. Niistä ei tule mitään sellaisia lausuntoja, mitä annettaisi ulos. Ne ovat viranomaisten sisäistä valmistelua.

STT kysyi myös siitä, voisiko soten umpikuja olla kyselyiden taustalla. Salo myös ampui sote-hypoteesin alas välittömästi.

– Se ei nyt varmaan ole ihan ajankohtainen ongelma. Siinä ei lakien valmistelusta johtuvia kysymyksiä varmaan ole, muita toki saattaa olla.

"Rutiiniluontoista virkamieskyselyä"

Salon mukaan ministeriöt tarkistelevat aina hallituksen loppukaudella, mitä asioita pitää kiirehtiä ja mitä toimitusministeristö voi tehdä.

– Julkaisimme sen takia, että haluamme välttää perustavaa laatua olevia kysymyksiä, mistä on kyse toimitusministeristössä. Perustiedot haluttiin tällä kertaa julkaista muun muassa oman työn säästämiseksi.

Tänään oikeuskansleri Tuomas Pöysti vahvisti STT:lle, että kysymys on hänen käsityksensä mukaan virkamiehiltä tulleista rutiiniluontoisista kysymyksistä, joita kysytään ennen vaaleja.

Koska STT ei tiedä kuka asiasta kanslerinvirastosta kyseli, STT ei ole päässyt esittämään kysymyksiä heidän motiiveistaan.

Lausunnosta kertoi perjantaina myös Kauppalehti.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi