Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Oikeuskansleri linjasi sopivasti toimitusministeristön aseman pari päivää sitten – nyt Sipilällä on ohjeille käyttöä

Tiedustelulait voidaan käsitellä eduskunnassa.

Pääministeri Juha Sipilä pyysi hallituksen eroa perjantaina. Hallitus jatkaa toimitusministeristönä uuden hallituksen nimittämiseen saakk a. Kuva: Seppo Samuli

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) pyysi hetki sitten hallituksensa eroa presidentiltä Mäntyniemessä. Presidentti Sauli Niinistö hyväksyi eronpyynnön:

– Samalla pyydän, että hallitus jatkaisi toimitusministeristönä, kunnes uusi hallitus on nimitetty, Niinistö sanoi.

Mitä toimitusministeristö siis tarkoittaa?

Onneksi oikeuskansleri antoi sopivasti pari päivää sitten 5.3.2019 lausunnon toimitusministeristön asemasta ja toimivallasta. Lausunto liittyi niihin tiedusteluihin, joita virasto sai sen jälkeen, kun heräsi kysymys, mikä olisi liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin asema vaalien jälkeisessä toimitusministeristössä.

Mutta nyt ohjeille siis on käyttöä myös hallituksen eropyynnön yhteydessä. Sipilän hallitus jatkaa toimitusministeristönä huhtikuun eduskuntavaaleihin ja uuden hallituksen nimittämiseen saakka.

– Hallitus- ja hallintovallan käytössä ei kuitenkaan voi syntyä tilannetta, jolloin toimivaltaista hallitusta ei olisi. Tämän vuoksi eronpyynnön jättänyt hallitus jatkaa tehtävissään toimitusministeristönä uuden hallituksen nimittämiseen asti, lausunnossa todetaan.

Rutiiniasioiden hoito

Toimitusministeristö ei anna uusia lakeja, mutta eduskunnassa jo olevat lait voidaan käsitellä. Tämä koskee nyt erityisesti tiedustelulakeja, jotka ovat jo eduskunnassa.

Politiikan tekemisen aika on ohi, kun hallitus jatkaa toimitusministeristönä.

– Toimitusministeristön katsotaan voivan hoitaa välttämättömät juoksevat rutiiniasiat ja sellaiset kiireelliset asiat, joiden ratkaisua ei voida siirtää uudelle hallitukselle. Toimitusministeristö ei enää toteuta hallitusohjelmaa. Lisäksi toimitusministeristön edellytetään pidättäytyvän uusista tai laajakantoisista poliittisista aloitteista, jotka vaikuttaisivat uuden hallituksen toimintamahdollisuuksiin, oikeuskansleri linjasi.

Ei nimityksiä

Toimitusministeristö voi esimerkiksi antaa valtioneuvoston asetuksia ja tehdä hallintopäätöksiä, joihin ei liity merkittävää yhteiskunnallisen tarkoituksenmukaisuuden harkintaa.

– Toisaalta vakiintuneesti katsotaan, että toimitusministeristö ei voi päättää nimittämisestä korkeimpiin valtion virkoihin. Toimitusministeristön toimivallan rajat on kuitenkin jokaisessa yksittäistapauksessa erikseen harkittava asiaa valmistelevassa ministeriössä, lausunnossa todetaan.

Oikeuskanslerin lausunnon voi lukea täältä:

Tarja Koljonen / Uutissuomalainen
tarja.koljonen@uutissuomalainen.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi