Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Valtioneuvosto myönsi käyttöluvan Olkiluodon kolmosreaktorille

Olkiluodon uuden voimalan käynnistäminen edellyttää vielä ydinpolttoaineen latauslupaa.

Valtioneuvosto on myöntänyt käyttöluvan Olkiluodon kolmosreaktorille. Yli kymmenen vuotta viivästynyt laitos aloittaa näillä näkymin säännöllisen sähköntuotannon tammikuussa.

Päätös ei ole hallituksen asialistalla mikään jokapäiväinen asia. Edellisen käyttöluvan valtioneuvosto myönsi 40 vuotta sitten, kun sen sai Olkiluodon kakkosreaktori.

– Meidän on tehtävä kaikki voitava ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Olkiluoto 3:n kauan odotettu käyttöönotto tulee osaltaan myötävaikuttamaan kasvihuonekaasupäästöjen vähenemiseen. Suomen sähköntuotannosta liki 80 prosenttia on jo päästötöntä. Uusi ydinvoimayksikkö nostaa tämän osuuden noin 85 prosenttiin, arvioi asunto- energia ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk).

Olkiluoto 3:n käyttöluvan myöntämistä edelsi Säteilyturvakeskuksen myönteinen lausunto ja siihen liittyvä turvallisuusarvio.

Lupa on voimassa vuoden 2038 loppuun asti. Oletus on, että reaktori voi tuottaa sähköä ainakin 60 vuoden ajan. Vuosituotanto on täydellä teholla laskien noin 12 terawattituntia vuodessa. Se on noin 15 prosenttia Suomen sähköntarpeesta.

Laitoksen käynnistyminen vähentää Suomen riippuvuutta tuontisähköstä, mutta ei poista sitä. Nykyisin Suomi tuo liki neljänneksen käyttämästään sähköstä.

Valtioneuvoston käyttölupa ei ole vielä viimeinen askel Olkiluoto kolmosen lupaprosessissa. Teollisuuden Voiman on saatava vielä STUKin latauslupa ennen kuin ydinpolttoaine saadaan ladata reaktoriin. Lataus on nykyisen aikataulun mukaan määrä tehdä kesäkuussa. Sähköverkkoon kolmosreaktori liitetään näillä näkymin lokakuussa.

Hanke käynnistettiin 20 vuotta sitten. Alkuperäinen suunnitelma oli, että säännöllinen sähköntuotanto olisi alkanut jo keväällä 2009.

Nelosreaktori kompastui kolmosen vaikeuksiin

TVO oli kaavaillut myös neljännen reaktorin rakentamista Olkiluotoon. Monet vaikeudet ja viivästykset kolmosreaktorin rakentamisessa johtivat kuitenkin lopulta siihen, että vuonna 2015 yhtiö päätti olla hakematta nelosreaktorille rakentamislupaa sen periaatepäätöksen voimassaoloaikana.

Yhtiön toimitusjohtaja Jarmo Tanhua ei ryhtynyt vielä arvioimaan, kuinka pian yhtiö alkaa kaavailla seuraavia ydinvoimalahankkeita.

– Tällä hetkellä työ on sitä, että me varmistamme että Olkiluoto 3 tulee tukevaan käyttöön ja täydelle teholle, Tanhua sanoi.

Jos nelosreaktorin rakentamiseen päätettäisiin ryhtyä, siitä tehtäisiin Tanhuan mukaan täysin uusi hakemus. Hän tähdensi, että tällä hetkellä asia ei ole työn alla.

Luvat katkolla vuonna 2038

Olkiluodon ykkös- ja kakkosreaktorit ovat saaneet jatketun käyttöluvan vuoden 2038 loppuun asti. Sekään ei välttämättä ole niiden viimeinen käyttöpäivä.

– Ydinvoimalaitoksen käyttöikä on tekninen, taloudellinen tai poliittinen. Tällä hetkellä meillä ei ole sellaista tietoa, mikä olisi teknisesti rajoittava. Mutta taloudellinen tarkoittaa sitä, että kuinka paljon niitä voi parantaa, vai kannattaisiko jo rakentaa uutta, Tanhua sanoi.

Olkiluoto 3 tilattiin Arevan ja Siemensin muodostamalta konsortiolta avaimet käteen -periaatteella. Hankkeen ongelmat johtivat mittavaan oikeusprosessiin TVO:n ja laitostoimittajien välillä, ja osapuolet vaativat toisiltaan miljardien vahingonkorvauksia.

Sopuun päästiin vuosi sitten välimiesmenettelyssä, jossa TVO:lle määrättiin 450 miljoonan euron korvaukset.

Tanhuan mukaan kolmosreaktorin lopulliseksi hintalapuksi TVO:lle tulee noin 5,5 miljardia euroa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi