Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Perustuslakivaliokunta kannattaa Kimmo Hakosta tiedusteluvalvontavaltuutetuksi

Perustuslakivaliokunta kannattaa oikeuskanslerinviraston kansliapäällikköä Kimmo Hakosta tiedusteluvalvontavaltuutetun virkaan. Nimitys on hallituksen vastuulla.

Valiokunta teki tänään päätöksen hallitukselle annettavasta lausumasta. Valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) kertoo päätöksen olleen yksimielinen.

– Perusteluna oli, että viranomaisten toimivaltuussäätelyyn ja laillisuusvalvontaan liittyvän kokemuksensa vuoksi hänellä on parhaat edellytykset tiedusteluvalvontavaltuutetun virkaan, Lapintie sanoo.

Tiedusteluvalvontavaltuutetun tehtävänä on siviili- ja sotilastiedustelun laillisuusvalvonta. Valtuutettu nimitetään viideksi vuodeksi kerrallaan.

Oikeusministeriö kertoi aiemmin, että uutta virkaa haki yhteensä yhdeksän ihmistä.

Tiedustelulait tänään täysistunnossa

Tiedusteluvalvontavaltuutetun tehtävä liittyy tiedustelutoiminnan valvontalakiin, joka on jo säädetty aiemmin. Varsinaisten sotilas- ja siviilitiedustelulakien puolestaan on tänään määrä olla vihdoin eduskunnan täysistunnon käsittelyssä. Tiedustelulakien ympärillä on nähty monipolvinen prosessi eduskunnassa.

Lakeja piti käsitellä eduskunnan täysistunnossa jo helmikuussa, mutta ne vedettiin yllättäen pois asialistalta. Lait päätyivät "sakkokierrokselle" valiokuntiin.

Puhemies Paula Risikko (kok.) piti menettelyä tarpeellisena perustuslakiasiantuntijoiden esittämän kritiikin jälkeen. Kritiikkiä esittivät ainakin professorit Juha Lavapuro ja Martin Scheinin Twitterissä.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi