Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Hallitus näyttämässä vihreää valoa Olkiluodon kolmosreaktorille

Valmistuessaan Olkiluodon kolmosreaktori tuottaa noin 15 prosenttia Suomen sähköntarpeesta. LEHTIKUVA / Roni Rekomaa

Hallituksen on tänään määrä päättää Olkiluodon kolmosreaktorin käyttöluvasta. Pitkään viivästyneen laitoksen säännöllinen sähköntuotanto aiotaan aloittaa tammikuussa ensi vuonna, yli kymmenen vuotta alkuperäisestä aikataulusta myöhässä.

Säteilyturvakeskus ilmoitti helmikuussa työ- ja elinkeinoministeriölle, ettei se näe estettä käyttöluvan myöntämiselle. Käyttölupa on voimassa vuoden 2038 loppuun asti. Oletus on kuitenkin, että reaktori voi tuottaa sähköä noin 60 vuoden ajan. Valmistuessaan kolmosreaktori tuottaa noin 15 prosenttia Suomen sähköntarpeesta.

Valtioneuvoston käyttölupa ei ole viimeinen askel Olkiluoto kolmosen lupaprosessissa. Teollisuuden Voiman on saatava vielä STUKin latauslupa ennen kuin ydinpolttoaine saadaan ladata reaktoriin. Lataus on määrä nykyisen aikataulun mukaan tehdä kesäkuussa. Sähköverkkoon kolmosreaktori liitetään näillä näkymin lokakuussa.

Kolmosreaktoria on työstetty parikymmentä vuotta. Periaatepäätöksen sen rakentamisesta teki Paavo Lipposen (sd.) kakkoshallitus vuonna 2002. Vihreät erosi tuon päätöksen seurauksena hallituksesta.

Nelosreaktori kompastui kolmosen vaikeuksiin

TVO on kaavaillut myös neljännen reaktorin rakentamista Olkiluotoon. Monet vaikeudet ja viivästykset kolmosreaktorin rakentamisessa johtivat kuitenkin lopulta siihen, että yhtiö vuonna 2015 päätti olla hakematta nelosreaktorille rakentamislupaa sen periaatepäätöksen voimassaoloaikana.

Olkiluodon kolmosreaktori tilattiin Arevan ja Siemens muodostamalta konsortiolta avaimet käteen -periaatteella. Hankkeen ongelmat johtivat mittavaan oikeusprosessiin TVO:n ja laitostoimittajien välillä ja osapuolet vaativat toisiltaan miljardien vahingonkorvauksia.

Sopuun päästiin vuosi sitten välimiesmenettelyssä, jossa TVO:lle määrättiin 450 miljoonan euron korvaukset.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi