Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Rakkaus voitti hovioikeudessa – Vantaan entisen kärkidemarin ehdoton vankeus muuttui sakoiksi

Arkkitehtitoimisto Forma-Futuran omistaja Leila Tuominen ja Vantaan entinen kaupunginjohtaja Jukka Peltomäki syyskuussa 2016. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Helsingin hovioikeus on tuominnut Vantaan entisen kaupunginjohtajan ja apulaiskaupunginjohtajan Jukka Peltomäen (sdp.) lahjustuomion sijasta lahjusrikkomuksesta. Käräjäoikeus katsoi aiemmin, että Peltomäki syyllistyi törkeään lahjuksen ottamiseen ja tuomitsi hänet kahden ja puolen vuoden vankeuteen.

Peltomäki joutui taloudelliseen ahdinkoon 1990-luvulla muun muassa takauksien vuoksi.

Hovioikeus kääntyi Peltomäen kannalle siinä, että tämä sai rahoitusta ja halvemmat vuokrat arkkitehtitoimisto Forma Futuran omistajalta Leila Tuomiselta seurustelusuhteen vuoksi. Peltomäki ja Tuominen vetosivat jo käräjillä muun muassa rakkaussuhteeksi syventyneeseen ystävyyssuhteeseen.

Käräjäoikeuden mukaan Peltomäkeä lahjonut Tuominen taas ei hovioikeuden mukaan syyllistynyt mihinkään rikokseen. Hänen kahden vuoden ja kymmenen kuukauden vankeustuomionsa kahdesta törkeästä lahjuksen antamisesta kumottiin täysin.

Hovioikeus katsoi, että Peltomäen liian matala vuokrataso ja Tuomisen hänelle maksamat rahat eivät olleet vaikutusyrityksiä.

– Hovioikeus on katsonut huomioon ottaen Jukka Peltomäen ja Tuomisen seurustelusuhteen kesto ja taloudellisen tukemisen jatkuminen samanlaisena lähes 25 vuoden ajan, että Tuomisen tekoaikana antama tuki oli johtunut läheisestä ihmissuhteesta sekä Tuomisen halusta käyttää varallisuuttaan muiden hyväksi, hovioikeus totesi johtopäätöksissään.

Hovioikeus katsoi, ettei etujen antamisella ollut pyritty vaikuttamaan eivätkä ne olleet omiaan vaikuttamaan Peltomäen toimintaan palvelussuhteessa. Etujen vastaanottaminen oli kuitenkin oikeuden mukaan omiaan heikentämään luottamusta viranomaistoiminnan tasapuolisuuteen.

Hovioikeus tuomitsi Peltomäen 60 päiväsakkoon lahjusrikkomuksesta vuosina 2006–2011. Sakoista tulee hänen tuloillaan maksettavaa vajaat 2 000 euroa.

Rahoitus alkoi jo ennen syyteaikaa

Oikeuden mukaan Peltomäen vuokra alitti markkinatason usean vuoden ajan. Tuominen vuokranantajan edustajana ja Peltomäki vuokralaisena ylläpitivät tietoisesti järjestelyä, jossa kuukausittain maksettava vuokra jäi alle markkinahinnan. Hovioikeus kuitenkin piti varsin epätodennäköisenä, että Tuominen olisi mieltänyt Peltomäen voivan edesauttaa apulaiskaupunginjohtajana arkkitehtitoimiston yksittäisiä toimeksiantoja siten, että sillä olisi Tuomisen tai arkkitehtitoimiston kannalta merkitystä.

Rahasuoritukset Peltomäen tilille hovioikeus tulkitsi määrällisesti samoin kuin käräjäoikeus. Hovioikeus katsoo siis Peltomäen pyytäneen Tuomiselta vuosien 2007 ja 2011 välisenä aikana yhteensä noin 115 000 euron taloudellisen edun.

Oikeus huomioi, että jo ennen tekoaikaa vuosina 1994–1996 Tuominen oli antanut Peltomäelle 140 000 euron arvosta taloudellista tukea ja tukeminen jatkui niin ikään tekoajan jälkeen.

Hovioikeus katsoi, että rahasuoritukset viittasivat "seurustelusuhteeseen perustuneeseen jatkumoon."

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi