Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Oppositio pitää hallituksen sote-vastinetta yhä riittämättömänä

Oppositiopuolueiden edustajat eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa katsovat, että hallituksen täydentävä vastine ei ratkaise sote-uudistuksen perustuslaillisia ongelmia. Hallituksen vastaukset vaikuttavat yhä riittämättömiltä perustuslakivaliokunnan edellyttämiin muutosvaatimuksiin nähden, edustajat sanovat yhteisessä tiedotteessaan.

Opposition mukaan vastineessa ei esitetä riittäviä uusia ratkaisuehdotuksia soten rahoitukseen ja notifiointiin. Myös tietosuojaan liittyvissä kysymyksissä hallituksen esittämät ratkaisut ovat jääneet epäselviksi.

Valiokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) hämmästelee kannanottoa. Hän ihmettelee, kuinka oppositioedustajat jo kesken kuulemisen kommentoivat, että vastaukset eivät ole riittäviä.

– Se herättää kysymyksen, että jos kannat on jo nyt naulattu, mihin tarvitsemme huomista kuulemista. Toivon, että ainakaan huomenna tänne tulevat asiantuntijat eivät koe tekevänsä turhaa työtä, jos valiokunnasta kuuluu, että joidenkin jäsenten kanta on jo valittu, Heikkinen sanoi valiokunnan kokouksen jälkeen.

Heikkinen otti asiaan kantaa aiemmin jo twitterissä

– Jos opposition kanta on tämä jo tänään KESKEN ministeriöiden vastinekuulemista, niin mikä on huomisen kuulemisen funktio? hän kirjoitti Twitterissä.

Heikkisen mielestä kokonaisuus on hyvä hallituksen täydentävässä sote-vastineessa.

– Siinä on vastattu ja tehty ne muutosehdotukset, mitä perustuslakivaliokunta edellyttää, ja minun mielestäni meidän olisi aika siirtyä valmistavaan keskusteluun, Heikkinen sanoi valiokunnan kokouksen jälkeen.

Jatkon suhteen Heikkisen mukaan "aikaikkuna on pieni, mutta vielä mahdollinen".

– Minusta olisi demokratian kannalta oikein, jos valiokunnassa olisi tahtotilaa tehdä työtä niin, että saamme mietinnön valmiiksi ja ratkaisun tästä isosta kokonaisuudesta tekisi kansanedustuslaitos kokonaisuudessaan äänestyksen kautta suuressa salissa. Minua harmittaa, jos prosessi vesittyy sillä, että me emme valiokunnassa saa tätä mietintöä koskaan valmiiksi, Heikkinen sanoi.

Vastaukset eivät tyydytä

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) odotti hallituksen vastineen täydennykseltä tässä vaiheessa enemmän perusteellisuutta.

– Nyt on kuitenkin yhdestoista hetki tätä vaalikautta. Ainakin minusta nämä vastaukset vaikuttavat vielä riittämättömiltä ainakin suhteessa isoon notifikaatiokysymykseen ja rahoitukseen. Olemme kysyneet paljon kysymyksiä, jotka liittyvät maakuntien mahdollisuuteen selvitä kaikista tehtävistä kaikissa tilanteissa, Outi Alanko-Kahiluoto sanoi valiokunnan kokoustauolla aamupäivällä.

Alanko-Kahiluoto sanoi olevansa vielä ymmällään siitä, tyydyttävätkö hallituksen vastaukset perustuslakivaliokuntaa.

– Ainakaan itseäni eivät kyllä tyydytä, Alanko-Kahiluoto sanoi.

Alanko-Kahiluoto sanoo, ettei voi olla itse vakuuttunut siitä, että perustuslailliset kysymykset olisi tällä täydennetyllä vastineella selvitetty.

Valiokunta sai eilen hallitukselta 18-sivuisen täydennyksen sote-vastineisiin. Valiokunnassa on kuultu tänään vastineen esittely. Huomenna valiokunta kuulee isoa nippua asiantuntijoita asiaan liittyen.

Alanko-Kahiluoto odotti, että hallituksen vastineen täydennys olisi putsannut pöydältä suurimman osan kysymyksistä, mutta hänen vaikutelmansa on, että kysymykset ovat aika lailla samat.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi