Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Näin Matti Nykäsen hautajaissaattue matkasi läpi Jyväskylän - minuutin hiljainen hetki Laajavuoren hyppyrimäen läheisyydessä

Hautajaissaattue ei ajanut mäkimonttuun asti, jonne tuhatkunta ihmistä oli saapunut kunnioittamaan mäkikotkan viimeistä matkaa.

Edesmennyt jyväskyläläislähtöinen Matti Nykänen oli Suomen kaikkien aikojen menestynein mäkihyppääjä ja lähes jokaiselle suomalaiselle tuttu kasvo. Hänen hautajaisiaan on vietetty tänään lauantaina Jyväskylässä.

Hautajaissaattue lähti liikkeelle kello 13. Keskisuomalaisen tietojen mukaan hautajaissaattuereitin varret täyttyivät tasaisesti ihmisistä.

Matti Nykäsen hautajaissaattue lähti liikkeelle noin kello 13. Kuva: Rai Suihkonen

Hautajaissaattue päättyi Laajavuoren hyppyrimäelle. Paikalle oli saapunut jopa tuhatkunta ihmistä. Ihmiset odottelivat saattuetta hieman ennen kello 14:ää, kun järjestyksenvalvojilta tuli tieto, ettei saattue saavukaan mäkimonttuun asti.

Saattue kääntyi hyppyrimäentiellä mäkimontun kohdalla, ja jatkoi takaisin. Saattue pysähtyi kumparemäen vieressä ja piti lyhyen hiljaisen hetken tässä paikassa.

Osa Laajavuoreen kerääntyneestä yleisöstä ehti nähdä saattueen, osa ei. Ihmiset juoksivat saattueen perässä ehtiäkseen jättää jäähyväiset.

Osa yleisöstä näki Nykäsen hautajaissaattueen. Saattue pysähtyi hetken ajaksi kumparemäen parkkipaikan läheisyydessä, kun valtayleisö odotti saattuetta mäkimontussa. Kuva: Anniina Manelius
Ihmiset olivat kerääntyneet hyppyrimäen monttuun odottamaan hautajaissaattuetta. Kuva: Riku Luomaa
Salla ja Milla Pehkonen tulivat muistamaan Matti Nykästä viimeisellä matkalla. – Muistan Matin aina lapsuuteni sankarina, Pehkonen kertoi. Kuva: Justus Vento
Ihmisiä oli saapunut tasaisesti koko hautajaissaattueen reitin varrelle. Kuva vanhalta Saarijärventieltä. Kuva: Keskisuomalainen

Taulunmäki täyttyi ihmisistä

Siunaustilaisuutta luonnehdittiin hyvin intiimiksi ja hyvin kauniiksi. Tilaisuudessa Nykästä muisteltiin urheilijana, ja urheilijoiden jättämät jäähyväiset toivat tilaisuuteen ryhdikkyyttä.

Siunaustilaisuudessa olivat paikalla ihmiset, jotka olivat tukeneet Nykästä, kun hänellä oli vaikeaa, ja olivat läsnä, kun hänellä meni hyvin.

Tilaisuudessa Jussi Niemi esitti kappaleen Kaipaus. Niemi kertoi, että kappale on esitetty aiemmin vain kahdesti: hänen isänsä sekä hyvän ystävänsä hautajaisissa. Niemi liikuttui esityksen aikana kyyneliin.

Siunaustilaisuus järjestettiin Vanhan hautausmaan kappelissa Taulumäen Kankaankadulla. Tilaisuuteen osallistuvat vain omaiset sekä Nykäsen lähipiiri.

Muutamat kymmenet ihmiset seurasivat Matti Nykäsen siunaustilaisuutta Taulumäen kappelin lähiympäristössä. Kuva: Pekka Seppänen

Siunaustilaisuuden aikana väkeä Taulumäelle kerääntyi ihmisiä noin 150–200. Ruuhkaa alueella ei ollut, mutta Puistokadun ja kappelialueen välisen muurin vierusta oli täyttynyt ihmisistä.

Siunaustilaisuus Taulumäen kappelilla alkoi kello 12.

Taulumäen kappelilla Matti Nykästä oli muistamassa joitain kymmeniä ihmisiä. Kansalaisten lisäksi paikalla oli toimittajia ja valokuvaajia.

Kaiken kaikkiaan kappeliympäristö oli rauhoitettu siunaustilaisuudelle eikä väkiryntäystä ollut. Matti Nykäsen tytär Eveliina Mäntykangas oli esittänyt kansalaisille etukäteen toiveen, että Matti Nykästä voi muistaa osallistumalla hautajaissaattueen seuraamiseen sen reitillä.

Mäkihyppylegenda Matti Nykäsen leski Pia Nykänen (oik.) ja Ari Saarinen saapuvat Nykäsen siunaustilaisuuteen Jyväskylän vanhan hautausmaan kappelille. Kuva: Jussi Nukari / LEHTIKUVA
Matti Nykäsen äiti Vieno Nykänen (vas.) ja sisar saapuivat siunaustilaisuuteen ensimmäisten joukossa. Kuva: Jussi Nukari / LEHTIKUVA
Janne Ahonen saapui Matti Nykäsen hautajaistilaisuuteen. Kuva: Pekka Seppänen

Paikalle saapui myös urheilumaailmasta tunnettuja henkilöitä, Matti Nykäsen ystäviä ja kilpakumppaneita, muun muassa mäkihyppääjä Janne Ahonen.

Jens Weissflog saapuu mäkihyppylegenda Matti Nykäsen siunaustilaisuuteen Jyväskylän vanhan hautausmaan kappelille, Kuva: Jussi Nukari / LEHTIKUVA

Mäkihyppääjä Jens Weissflog kertoi Keskisuomalaiselle tulleensa raskain mielin siunaustilaisuuteen.

– Halusin tulla sanomaan Matille goodbye, näkemiin, Weissflog sanoi ennen siunaustilaisuuden alkua.

Weissflog saapui Jyväskylään perjantaina ja lähtee kotimatkalleen sunnuntaina. Hän kertoi nähneensä Matti Nykäsen viimeksi kaksi vuotta sitten Vuokatissa.

– Nykänen oli persoonallinen ja hiljainen, kuten suomalaiset tyypillisesti. Matti oli maailman kaikkien aikojen menestyneinen mäkihyppääjä, Weissflog kuvaili.

Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto. Kuva: Pekka Seppänen

Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto kertoi nähneensä virkansakin puolesta, kuinka Matti Nykänen tunnettiin maailmalla.

– Nykäsellä on ollut valtava merkitys kaupungille, kaikkien aikojen tunnetuimpana jyväskyläläisenä. Sen näkee siitä, kuinka yllättävissä yhteyksissä Nykäsen nimi on tullut esille, kaupunginjohtaja Koivosti sanoi.

– Päällimmäisenä mielessä on suru ja haikeus. Yksi urheiluhistoriamme suurimmista ikoneista on poissa. Hänen muistoaan kunnioittaen saavuimme tähän päivään, Koivisto totesi.

Urheiluministeri Sampo Terho. Kuva: Keskisuomalainen

Urheiluministeri Sampo Terho (sin.) muistaa Nykäsen lapsuutensa ajoilta.

– Muistan perheen kanssa katselleeni hyppyjä televisiosta omassa lapsuudessani. Matti oli suuri suomalainen urheilusankari, Terho sanoi.

Myös hiihtäjälegenda Juha Mieto saapui Matti Nykäsen siunaustilaisuuteen. Kuva: Jussi Nukari / LEHTIKUVA

Hiihtäjälegenda Juha Mieto kertoo seuranneensa Nykäsen uraa läpi vuosien.

– Muistot hänestä ovat erittäin lämpimiä, loppuun asti. Tänään hyvästelemme mestarin apein mielin mutta kunnioituksella, Mieto sanoi.

Kuvataiteilija Eija Luukkanen toi kynttilän Taulumäen kappelialueen portille. Kuva: Keskisuomalainen

Jyväskyläläinen kuvataiteilija Eija Luukkanen toi kynttilän Taulumäen kappelialueen portille. Luukkanen muistetaan muun muassa Matti-elokuvasta Jyväskylän kaupungintalolla kuvatusta kohtauksesta.

– Matti oli herkkä ja halusi aina auttaa muita. En voinut olla tulematta paikalle, niin arvokas tilaisuus tämä on, Luukkanen sanoi Keskisuomalaiselle.

Annikki Viskari kertoi Matti Nykäsen kuoleman tulleen hänelle suurena järkytyksenä. Kuva: Keskisuomalainen

Paikalle saapui myös Annikki Viskari, joka saapui aistimaan tunnelmaa ja myös bongaamaan urheilumaailman julkkiksia.

– Matti oli reipas suomalainen poika, joka vei Suomen maailmankartalle. Matti oli maailmalla, Pohjoismaiden ulkopuolella, jopa presidenttejä tunnetumpi urheilusaavutustensa ansiosta, Viskari sanoi.

Nykäsen kuolema tuli hänelle suurena yllätyksenä ja järkytyksenä.

– Matin kuolema oli järkytys, sillä hän oli voimissaan ja lauloi loppuun asti, siksi kluolema tuli suurena järkytyksenä, Viskari kertoi.

Ilta-Sanomien mukaan siunaustilaisuuteen saapuvia vieraita pyydettiin tuomaan mukanaan yksi punainen tai valkoinen neilikka, Matti Nykäsen lempikukka. Kuva: Jussi Nukari / LEHTIKUVA

Matti Nykäsen mukaan nimetylle Laajavuoren hyppyrimäelle oli kello 11.30 aikaan saapunut ihmisiä. Hautajaiskulkue lähti Taulumäeltä kello 13 ja ajaa Palokan kautta Laajavuoreen.

Juhana ja Kari Saikkonen olivat pyryisessä Laajavuoressa odottamassa Matti Nykäsen hautajaissaattuetta. Kuva: Riku Luomaa

Mikkeliläiset Kari ja Juhana Saikkonen olivat saapuneet Jyväskylään hiihtolomamatkalle, osin Nykäsen hautajaistenkin takia.

– Olin itse ala-asteella 80-luvulla, kun Matti otti isoimmat voittonsa. On paikallaan järjestää tällainen muistotapahtuma, ja on hienoa, että hautajaissaattue saapuu myös Laajavuoreen, jota Nykänen on tehnyt saavutuksillaan tunnetuksi, isä Kari Saikkonen sanoi.

– Matti Nykänen oli todella kova mäkihyppääjä, Juhana Saikkonen, 13, totesi.

Jari Pääkkönen arvosti mahdollisuutta muistaa Matti Nykästä hautajaispäivänä. Kuva: Riku Luomaa

Laajavuoreen saapunut Jari Pääkkönen kertoi muistavansa Nykäsen eritoten Oslon hernerokkasumukilpailusta.

– Se jäi 12-vuotiaalle mieleen. Nykänen oli täysin ylivoimainen hyppääjä ja kova harjoittelija, Pääkkönen sanoi.

– Tänäpäivänä mäkihyppy on jo täysin toinen urheilulaji. Matin aikana mäkihyppääjätkin osasivat vielä hypätä, hän jatkoi.

Matti haudataan Jyväskylään Ensio-isän ja tämän isoäidin viereen. Valtio on luvannut hoitaa Nykäsen hautajaisten kustannukset.

Nykänen kuoli 4. helmikuuta 55-vuotiaana.

Juttua korjattu 2.3. kello 12.15: Korjattu Ari Saarisen nimi. Jutussa luki aiemmin Ari Järvinen.

Rai Suihkonen
Eriikka Hienola
Anna Kivinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi