Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Nykäsen omaiset saapuivat kappelille – mäkimiehistä paikalla Ahonen ja Weissflog

Helmikuun alussa kuolleen mäkihyppylegenda Matti Nykäsen siunaustilaisuus alkaa puolilta päivin Jyväskylässä. Kappelille alkoi saapua omaisia ja muita Nykäsen läheisiä kello 11:n jälkeen. Joukossa olivat muun muassa Nykäsen äiti Vieno Nykänen ja leski Pia Nykänen.

Mäkihyppysuuruksista paikalle ovat saapuneet Janne Ahonen ja Nykäsen pitkäaikainen kilpakumppani Jens Weissflog.

Tunnelma kappelin luona on rauhallinen. Ainakin toistaiseksi ulkopuoliset ovat kunnioittaneet Nykäsen omaisten ja poliisin toivetta, että ihmiset saapuisivat seuraamaan vasta hautajaissaattuetta.

Hautausmaalla tuoreita neilikoita

Nykänen haudataan vasta myöhemmin, mutta hautapaikalla Jyväskylän vanhalla hautausmaalla oli jo lauantaina aamulla tuoreita neilikoita. Tummanpunaiseen ja valkoiseen neilikkaan oli kiinnitetty kortti, jossa luki "Lepää rauhassa Matti". Haudalle oli tuotu myös Matin nimellä varustettu hautakynttilä. Hautapaikalta oli poistettu lumi, ja se oli hiekoitettu.

Nykänen tuhkataan ja haudataan isänsä viereen vasta muutaman viikon päästä hautajaisista, kertoi Nykäsen leski Seiskalle aiemmin.

Siunaustilaisuuden jälkeinen saattue alkaa Jyväskylän vanhan hautausmaan kappelilta noin kello 13 ja kulkee Taulumäen, vanhan Saarijärventien ja Ruokkeentien kautta Laajavuoreen. Siellä saattue pitää minuutin pysähdyksen, ja poliisi kehottaa ihmisiä saapumaan Laajavuoren hyppyrimäille hyvissä ajoin. Saattue päättyy Seppälänkankaalle.

Nykäsen muistotilaisuus on yksityinen, eikä sinne päästetä sivullisia.

Hautajaiset pidetään myös ilman valtiollisia seremonioita. Valtio kuitenkin kustantaa Nykäsen hautajaiskuluja 20 000 euroon asti.

Moninkertainen olympiavoittaja ja maailmanmestari Matti Nykänen kuoli 3. helmikuuta Lappeenrannassa.

"Jokaisella mielipide Nykäsestä"

Matti Nykäsestä kuoriutui julkisuuden henkilönä useampia kerroksia.

Nykäsen julkisuuden kivijalkana olivat ainutkertaiset urheilusaavutukset.

– Nykäsen mäkihypyn 21 arvokisamitalia ovat määrä, jollaisesta Olympiakomitean nykyinen johto ei edes uskalla nähdä unia, arvioi liikuntasosiologian professori Hannu Itkonen Jyväskylän yliopistosta aiemmin STT:lle.

Nykänen otti urheilu-uransa jälkeen 1990-luvun alussa rohkean askeleen, kun hän aloitteli laulajanuraa. Se kesti vähättelystä huolimatta yli neljännesvuosisadan.

Nykäsen heittäytymistä tilanteesta toiseen auttoi se, että hänessä oli rosoista tarttumapintaa.

Matti Nykäsen kuoleman on sanottu olleen Suomen yhtenäiskulttuurin viimeinen henkäys yhä sirpaleisemmassa maailmassa. Jokaisella oli hänestä mielipiteensä.

----

Uutista korjattu: Jutussa luki aiemmin virheellisesti, että Matti Nykänen haudataan tänään. Kyseessä on kuitenkin siunaustilaisuus. Lesken nimeksi korjattu Nykänen.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi