Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

"Tarkoittaisi käytännössä ihmisten heitteillejättöä" – Vastikkeeton perustulo jakaa eduskuntavaaliehdokkaat kahteen leiriin

Kelan perustulokokeilu ei alustavien tulosten mukaan lisännyt osallistujien työllisyyttä mutta lisäsi hyvinvointia. Kuva: Risto Aalto

Uutissuomalaisen vaalikoneaineiston mukaan suhtautuminen perustuloon jakaa eduskuntavaaliehdokkaat kahteen lähes yhtä suureen leiriin. Puolet ehdokkaista on eri mieltä väitteestä "Suomessa on toteutettava vastikkeettomaan perustuloon perustuva sosiaaliturvauudistus". Kuitenkin 45 prosenttia kannattaa vastikkeetonta perustuloa.

Mediatalo Keskisuomalaisen lehtien ja Karjalaisen vaalikoneisiin oli perjantaihin mennessä vastannut yli 1 200 eduskuntavaaliehdokasta yhdeksässä eri vaalipiirissä.

Vastikkeettoman perustulon kannalla ovat käytännössä kaikki vihreiden ehdokkaat. Myös vasemmistoliiton ehdokkaista 95 prosenttia kannattaa perustuloa.

– Perustulopohjainen sosiaaliturva vaikuttaa lupaavimmalta tavalta tarttua käsillä oleviin työmarkkinoiden ja yhteiskunnan muutoksiin ja yksinkertaistaa järjestelmää niin, että se kannustaa ja innostaa osallistumaan yhteiskuntaan rakentavasti, sanoo muun muassa vihreiden ehdokkaana Helsingissä oleva Atte Harjanne.

Jyrkimmin vastikkeettomaan perustuloon suhtautuvat kokoomuksen ehdokkaat, joista 86 prosenttia tyrmää väitteen.

– Vastikkeeton sosiaaliturva tarkoittaisi käytännössä ihmisten heitteillejättöä. Jo nyt on suuri joukko nuoria syrjäytynyt, koska on ollut mahdollista saada toimeentulotukea ilman ohjausta ja "aktivointia", sanoo esimerkiksi Heli Hjälm (kok.) Savo-Karjalan vaalipiiristä.

Myös kristillisdemokraattien, perussuomalaisten, sosiaalidemokraattien ja sinisten ehdokkaista yli 70 prosenttia ei kannata vastikkeetonta perustuloa.

Keskustan ehdokkaita perustulo jakaa. 63 prosenttia ei kannata vastikkeetonta perustuloa, mutta vajaa kolmannes olisi siihen valmis.

– Sosiaaliturvajärjestelmä ei enää vastaa tämän päivän ja tulevaisuuden tarpeisiin, muutoksia on tehtävä, sanoo samaa mieltä väitteen kanssa oleva Lisa Sipilä (kesk.) Helsingin vaalipiiristä.

Mielipiteet ovat eduskuntavaaliehdokkaiden, jotka ovat vastanneet Uutissuomalaisen kysymyksiin Mediatalo Keskisuomalaisen lehtien ja sanomalehti Karjalaisen vaalikoneissa Helsingin, Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Hämeen, Pirkanmaan, Kaakkois-Suomen, Savo-Karjalan, Vaasan ja Keski-Suomen vaalipiireissä.

Sari Vanninen 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi