Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kolumni: Vaalikoneen tarjoama ehdokas ei ehkä ole lopullinen totuus, mutta on se sinulle tärkeämpi tieto kuin paras ravivihje

Yksittäisen kansanedustajan yhdellä napin painalluksella voi olla valtava vaikutus suomalaisten arkeen. Tämän takia sillä, ketä vaaleissa äänestää, voi olla suurikin painoarvo.

Vaalikonetta voi perustellusti verrata ravivihjeeseen. Hyväkään ravivihje ei ole lopullinen totuus, vaan ohjaa oikean veikattavan valintaan paljon todennäköisemmin kuin taustoihin perehtymättömän arvaus.

Ei vaalikonekaan tarjoa absoluuttisia totuuksia. Suomen ja sinun kannalta sen antama vihje voi kuitenkin olla painavampi kuin paras toto-vinkki.

Etelä-Suomen Sanomien vaalikoneeseen pääset tästä.
 

Yksittäisen kansanedustajan yhdellä napin painalluksella voi olla valtava vaikutus suomalaisten arkeen.

Esimerkki. Noin puolet kansamme edustajista on vakuuttuneita, ettei hallituksen ajamaa sosiaali- ja terveysuudistusta pidä hyväksyä. Noin puolet näkee, ettei muuta suomalaisten kannalta järkevää vaihtoehtoa olekaan kuin runnoa sote-uudistukselle hyväksytty-leima tänä keväänä.

Jos hallituksen sote-esityksestä ehditään vielä äänestää eduskunnan suuressa salissa, jopa yhden kansanedustajan kanta voi ratkaista, millaisissa raameissa ja missä aikataulussa Suomen historian massiivisin uudistus toteutuu.
 

Vaalikone auttaa valitsemaan eduskuntavaaliehdokkaiden joukosta ehdokkaita, joiden arvo- ja ajatusmaailma on lähimpänä omaasi. Se tukee samalla tasa-arvoa ja edustuksellista demokratiaa.

Esimerkiksi Mediatalo Keskisuomalaisen ja sanomalehti Karjalaisen vaalikoneissa ehdokkaat ovat puoluetaustasta tai kampanjakassan koosta riippumatta vaalipiireittäin samalla viivalla – aidosti. Heillä on mahdollisuus vastata samoihin kysymyksiin ja perustella kantansa.

Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta. Vaalikoneen avulla valtiovallan käyttäjä, kansalainen, saa kätevästi vihjeitä, painaisiko ehdokas tärkeissä valintatilanteissa "jaa" vai "ei".

Matti Pietiläinen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi