Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

STUK: Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitosyksikölle voi myöntää käyttöluvan – voimala tuottaisi sähköä 2080-luvulle asti

Olkiluoto 3 sijaitsee Eurajoella Satakunnassa. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitosyksikölle voi myöntää käyttöluvan, arvioi Säteilyturvakeskus (STUK) maanantaina julkaistussa lausunnossaan. STUKin mukaan laitoksen käyttö on turvallista.

Käyttöluvan myöntämisestä päättää Suomen hallitus.

– Valtioneuvoston on tarkoitus ottaa asian kantaa jo kahden viikon kuluessa, kertoi työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston ylijohtaja Riku Huttunen STT:lle.

Määräaikainen käyttölupa olisi voimassa vuoteen 2038. Ennen voimalan käyttöönottoa se tarvitsee vielä erillisen latausluvan.

STUK on tehnyt Olkiluoto 3 -hankkeesta kolme turvallisuusarviota. STUKin pääjohtaja Petteri Tiippana arvioi, että STUK on valvonut Olkiluoto 3:n rakentamista erittäin perusteellisesti.

Ydinvoimalaitoksen ja sen käytön turvallisuudesta vastaa luvan haltija Teollisuuden Voima (TVO).

– STUKin nyt antama lausunto on todella tärkeä TVO:lle. Se osoittaa, että Olkiluoto 3 on rakennettu turvallisesti ja sitä myös kyetään käyttämään turvallisesti. Lausunto lisäksi osoittaa, että TVO hallitsee voimalan koko elinkaaren ydinjätteen loppusijoitukseen asti, luonnehti TVO:n sähköntuotannon johtaja Marjo Mustonen STT:lle.

Myös loppusijoitus Olkiluotoon

Olkiluoto 3 -valvontaprojektin päällikkö Minna Tuomainen STUKista puolestaan muistutti, että Olkiluoto 3:ssa on ollut meneillään laajamittainen testaaminen viimeiset kolme vuotta.

Määräaikainen käyttölupa olisi voimassa vuoteen 2038, mutta jo vuonna 2028 Olkiluoto 3:ssa olisi määrä tehdä samanlainen turvallisuusarvio kuin mitä STUK teki nyt.

– Turvallisuus tarkoitta tässä yhteydessä sitä, että (voimalan) käytöstä ei aiheudu vahinkoa ihmisille, ympäristölle tai omaisuudelle, Tuomainen tiivisti.

TVO:n suunnitelma on, että uuden voimalayksikön ydinjätteistä huolehditaan loppusijoitusta myöten Olkiluodossa. Tämä suunnitelma perustuu Posiva Oy:n loppusijoitushankkeeseen.

Rakentamisen tietotaito liki kadonnut

Jos Olkiluoto 3 -voimala saadaan toimintaan viimeisimpien suunnitelmien mukaisesti tammikuussa 2020, voimalan käyttöönotto on viivästynyt kymmenen vuotta. Hankkeessa on ollut runsaasti ongelmia. Esimerkiksi voimalan pohjalevyn betoni oli voimalayhteyteen sopimatonta.

Viimeksi voimalan turvallisuudesta on selvitetty paineistimen yhdyslinjan liian voimakasta värähtelyä. STUKin mukaan värähtelyn estämiseksi on nyt valittavissa kaksi eri vaihtoehtoa, joten STUK katsoo, että voimalalle voi myöntää käyttöluvan.

– Käyttöönoton pitkään viivästymisen on vaikuttanut ainakin se, että ydinvoimaloiden rakentamisen tietotaito oli ehtinyt huveta. Euroopassa ei ollut rakennettu ydinvoimaloiden isoja pääkomponentteja pitkään aikaan, muistutti valvontaprojektin päällikkö Tuomainen.

Osin tästä syystä Olkiluoto 3:a jouduttiin lisäksi rakentamaan ja suunnittelemaan samanaikaisesti.

– Yksityiskohtaisten suunnitelmien olisi pitänyt olla jo alussa valmiimpia.

Olkiluoto 3 -voimalan on tarkoitus tuottaa sähköä arviolta 60 vuotta. Sen käytöstä poisto olisi määrä aloittaa vuonna 2080.

Olkiluoto 3 sijaitsee Eurajoella Satakunnassa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi