Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Siitepölystä kärsiville luvassa rankka kevät – koivun ja lepän kukinnasta tulossa runsas

Lepän siitepölyä esiintyy lähipäivinä maan etelä- ja keskiosassa. LEHTIKUVA / Ritva Siltalahti

Viime vuoden kuiva ja kuuma kesä näkyy runsaana siitepölynä tänä keväänä. Suomeen saapuu Ilmatieteen laitoksen mukaan lähipäivinä lepän siitepölyä kaukokulkeumana lämpimästä Länsi-Euroopasta, mutta myös paikallinen kukinta tullee olemaan runsasta.

– Koivulla ja lepällä on tulossa todella hyvä kukintakevät, sehän näkyy nyt jo puista. Norkot tulevat jo edellisenä kesänä näkyviin, ja niistä voi päätellä seuraavan kevään kukinnan, tutkimusinsinööri Sirkku Pöykkö Luonnonvarakeskus Lukesta sanoo.

Ruotsissa on povattu pahinta siitepölykautta vuosiin tai jopa vuosikymmeniin. Pöykkö ei halua lähteä arvelemaan, miten paha tilanteesta kehkeytyy Suomessa, mutta sanoo kukinnan olevan poikkeuksellisen runsasta ainakin Etelä- ja Keski-Suomessa.

– Kukinta johtuu edellisen kesän säästä eikä se rajoitu maittain. Jos Ruotsissa kukkii, kyllä meilläkin kukkii yleensä. Viime kesähän oli Pohjoismassa yleisesti kovin kuuma ja aurinkoinen.

Siitepölykauden pituus riippuu siitä, miten varhain kevät alkaa ja miten se etenee.

– Jos on tasaisen kuuma, lämmin kevät, kukinta etenee nopeammin ja menee nopeammin ohi. Mutta jos käy niin, että tulee ensin lämmintä ja kukinta alkaa ja sää sitten taas viilenee, siitepölykausi pitkittyy, Pöykkö sanoo.

Kaukokulkeumat avaavat siitepölykauden

Allergia-, iho- ja astmaliiton mukaan ilmaston lämpeneminen on pidentänyt siitepölykautta ja aikaistanut sen alkua parilla viikolla

Projektitutkija Jukka Reiniharju Turun yliopistosta muistuttaa, että siitepölykausi alkaa yleensä kaukokulkeumilla jo ennen paikallista kukintaa.

– Tälle päivälle meidän malli näytti kulkeumaa Keski-Euroopasta. Alkukaudesta se on epäsäännöllistä, riippuu ilmavirroista, miten tulee, mutta siitepöly kulkeutuu hyvin, hän sanoo.

Eteläiset ilmavirrat voivat Allergia-, iho- ja astmaliiton mukaan tuoda jo tammi-helmikuussa oireita aiheuttavia määriä siitepölyä Etelä-Suomeen, josta siitepölykausi etenee pohjoiseen muutamassa viikossa.

Reiniharjun mukaan lämpötilat vaikuttavat paljon eri siitepölyä levittävien lajien kukintaan.

– Jos on lämmin kevät, pähkinäpensaan ja lepän kukinta alkaa aikaisemmin. Koivulla kukinta menee usein vapun tienoille, hän sanoo.

Lepän siitepölyä saapuu Suomeen lämpimästä Länsi-Euroopasta

Ilmatieteen laitos ennustaa lepän siitepölyn kulkeutuvan lähipäivinä Suomen etelä- ja keskiosiin Länsi-Euroopasta.

Päivystävän meteorologin Paavo Korpelan mukaan kevättalvi on ollut varsin lämmin Espanjassa, Ranskassa, Britanniassa ja Saksassa, jossa leppä jo kukkii.

– Kun tietty summa täyttyy, nämä kasvit heräilevät talven unesta. Nyt on aika paljon kukintaa menossa Länsi-Euroopassa aika laajalti. Kevät on nähdäkseni ollut vähän edellä normaalista siellä, hän sanoo.

Länsi-Euroopasta ilmavirta käy Pohjois-Atlantille ja koukkaa Norjan ja Ruotsin kautta Suomeen.

Itä-Euroopassa kukkimiset eivät meteorologin mukaan vielä juurikaan ole alkaneet, sillä siellä on ollut huomattavasti viileämpää kuin Länsi-Euroopassa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi