Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa
Erno
Laisi
erno.laisi@ess.fi

Kommentti: Lahden seudun on kyettävä saamaan osansa metropolialueen valtavasta kasvusta – muuten edessä on varma näivettyminen

Etelä-Suomen Sanomien toimittaja Erno Laisi toteaa, että Lahden on onnistuttava kaappaamaan osansa metropolialueen kasvusta, muuten edessä voi olla nuupahdus.

Päijät-Hämeen asukasluku laskee peräti 11 600 asukkaalla vuoden 2017 tasosta vuoteen 2040 mennessä, jos aluekehittämisen konsulttiyhtiö MDI:n perjantaina julkistama väestöennuste toteutuu. Arkistokuva. Kuva: Sami Kuusivirta

Päijät-Hämeessä on syytä ottaa konsulttiyhtiö MDI:n raportti vakavasti. Selittelylle ei ole suuremmin sijaa, vaikka hyviä perusteluja huonolle sijoitukselle onkin.

Lahden seutu jäi siis MDI:n kymmenen kaupunkiseutua käsittäneessä ennusteessa kiusallisesti pahnanpohjimmaiseksi. Vähemmän asukkaita menettävät Lahden seutukuntaa selvästi pienemmät Vaasan, Seinäjoen ja Joensuun seutukunnat.
 

Vääristyneen ikäpyramidin lisäksi yksi merkittävistä ongelmista Lahden seudulle on MDI:n kehitysjohtajan Janne Antikaisen mukaan vetovoimaisen metropolialueen läheisyys. Helsingin seudun mahtava kasvu säteilee Lahden seudulle aivan liian vähän. Erittäin suuri joukko pohjoisesta ja idästä etelään muuttavista ohittaa Lahden seudun ja jatkaa matkaansa metropolialueelle.

Kun Lahden seutu menettää ennusteen mukaan asukasluvustaan 5,8 prosenttia vuosina 2017–2040, Helsingin seutukunnan asukasluku kasvaa samassa ajassa huimat 19,3 prosenttia noin 300 000 asukkaalla. Ennusteen mukaan Helsingin seutukunnalla asuu vuonna 2040 yli 1,8 miljoonaa ihmistä.

Vaikka Kouvolalla tai Hämeenlinnalla menee vielä heikommin kuin Lahdessa, ei se riitä meriitiksi.

Lahden seudun on tehtävä kaikkensa, ettei se taannu näivettyvien alueiden joukkoon. Vaara ratkaisevalle nuupahdukselle on ilman muuta olemassa, jos Lahti ja ympäryskunnat eivät onnistu kaappaamaan osaa metropolialueen jättimäisestä kasvusta.

Peliä ei ole kuitenkaan menetetty, toisin kuin näyttää käyneen esimerkiksi MDI:n ennusteen ulkopuolelle jääneellä Kouvolan seudulla. Lahden itänaapurissa sukelletaan vauhdilla: Kouvolan kaupungin väkiluku on tippunut parissa vuodessa parilla tuhannella.

Vaikka Kouvolalla tai Hämeenlinnalla menee vielä heikommin kuin Lahdessa, ei se riitä meriitiksi.

Verrokeiksi pitää ottaa saman kokoluokan Jyväskylä ja Kuopio, jotka pärjäävät ennusteen mukaan Lahtea paremmin, mutta eivät kuitenkaan paini täysin eri sarjassa – kuten esimerkiksi Helsinki ja Tampere.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi