Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Haimasyövässä isoimmat erot eloonjäämisluvuissa eri puolilla maata

Hoitaja valmisteli potilasta magneetikuvaukseen HYKS Syöpäkeskuksen syöpätautien klinikan sädehoito-osastolla Helsingissä. Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Suurimmat erot syöpäsairaiden eloonjäämisluvuissa eri yliopistosairaaloiden alueilla on haimasyövässä, selviää Suomen Syöpärekisterin tilastosta. Tällä viikolla julkaistussa Syöpä 2016 -raportissa tarkasteltiin syöpää sairastavien eloonjäämislukuja yliopistosairaaloiden vastuualueilla vuosina 2014–2016.

Eloonjäämisluvut korostuvat selkeimmin haimasyövässä sekä miehillä että naisilla. Syöpärekisterin tiedotteen mukaan syy eroihin ei välttämättä piile hoidon laadussa, vaan mahdollisiin hoitovaihtoehtoihin vaikuttavat muun muassa potilaan yleistila ja oma tahto sekä syövän levinneisyys. Lisäksi lukuja muovaavat terveyspalveluiden saatavuus tai viiveet hoitoon hakeutumisessa.

– Eloonjäämisluku kertoo potilaiden koko hoitopolusta ja niiden aikana tapahtuvista asioista. Niitä ei voi purkaa osiin, sillä on paljon tekijöitä, jotka vaikuttavat, sanoo Syöpärekisterin erikoistutkija Karri Seppä STT:lle.

Tulosten perusteella näyttää siltä, että haimasyövät todetaan varhaisimmassa vaiheessa Helsingin yliopistosairaalan alueella.

Haimasyöpä ehtii usein levitä ennen diagnoosia

Suomessa todetaan vuosittain noin 1 200 uutta haimasyöpää. Vuotuinen tapausmäärä kasvaa väestön ikääntymisen vuoksi. Sepän mukaan haimasyöpä on myös yksi hankalimmista syövistä, sillä se todetaan usein vasta, kun syöpä on jo ehtinyt levitä.

Vuonna 2016 yleisimmät syövät olivat miehillä eturauhassyöpä ja naisilla rintasyöpä.

Yhteensä Suomessa todettiin vuoden 2016 aikana reilut 34 000 uutta syöpätapausta, ja syöpään kuoli yli 12 600 ihmistä.

Suuri osa eroista alueiden välillä selittyy satunnaisella tilastollisella vaihtelulla sekä Syöpärekisteriin ilmoitettujen tietojen kattavuudella tai oikeellisuudella. Esimerkiksi eturauhassyöpien eloonjäämislukujen eroja selittänee myös PSA-testiin perustuva seulonta. Sepän mukaan Tampereen yliopistosairaalan vastuualueella eturauhasten PSA-testaus sekä nostaa syövän ilmaantuvuutta että potilaiden eloonjäämislukua suhteessa muihin alueisiin.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi